Pakketbrief week 16, 17 april 2013

logo

Van het land

Eindelijk kunnen we weer wat melden van het land. De laatste twee weken hebben we een ware inhaalslag gemaakt nadat het weer het eindelijk toeliet.
De koolplanten van week 10, 12 en 14 zitten nu buiten onder vliesdoek, plantuitjes in de grond, er zijn drie rijen peulennet gezet. Een deel peulen waren in de kas voorgekweekt, die staan nu frisgroen op de akker, de rest is ingezaaid met peulen en capucijners. Ook de tuinbonen zijn in de grond. Een lading slaplanten, andijvie, spinazie en rode bieten is nu onder betere omstandigheden geplant.
Ook zijn de eerste wortels, rode bieten en snijbiet gezaaid.

In begin was het nog heel koud bij het planten, maar naarmate de wind naar het westen draaide werd het milder. Dit jaar zijn alle groentes en aardappels op het pachtland aan de overkant van de straat en is het stuk, waar we vier jaar intensief bezig waren nu in zijn geheel in een rustfase. Op de helft staat al grasklaver, op de andere helft is nu haver ingezaaid, die op zijn beurt weer opgevolgd woord door grasklaver.
Alleen aan het einde van de akker staat nog een intensieve teelt: de asperges. Inmiddels ook eindelijk mooi opgerugd en onder zwart plastic. Nu flink wat zon op de ruggen en dan kan het nog verbazend snel gaan met het witte goud. Maar voorlopig moeten we nog even geduld hebben en heeft de boer op dit punt nog even rust.

Bij het schrijven hiervan zit ik al te watertanden naar al dat lekkers wat er weer aankomt. Sommige groentes zullen we ook wel wat later hebben dan in een warm voorjaar. In het algemeen merken we daar weinig van omdat van de groothandel altijd van alles verkrijgbaar is. Ik merk zelf dat ik in eerste instantie naar de groentes van eigen land grijp, en dat is op dit moment op zijn schaarst.
Een beetje kleur in het assortiment brengen nu wel de paprika en tomaten die weer uit Nederlandse kassen komen. En bij de winterpostelein een dressing met wilde kruiden is een mooie lentesla.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Tomaten- van Schie, Ens
Venkel óf paksoy- via de Zaai-ster
Winterpeen- via de Zaai-ster
Witlof- Klompe, Biddinghuizen

Deze week de laatste winterpostelein van dit seizoen.
Doordat het zolang koud bleef, groeide de postelein in de winter nauwelijks en kwam de hele oogst op het eind van het posteleinseizoen. Zodoende heeft u nu al enkele weken winterpostelein gehad. Zelf vind ik het plantje nu op zijn lekkerst. Hij heeft de krachten van het nieuwe voorjaar opgenomen en kleine bloempjes gevormd, waardoor hij meer smaak heeft en er fleuriger uitziet!

In week 17 verwacht:

raapstelen of snijbiet, knolselderij, kropsla? …

(Alle gewassen zijn dit jaar laat, dus voorlopig kopen we veel aan voor de pakketten. Straks komt alles tegelijk en dan hebben we teveel…)


Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Recepten

Winterposteleinsalade met spek en kaas

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 75 gr gerookt spek in dunne plakjes, 30 gr boter, 2-3 sneden (wit)brood, 125-150 gr kaas, 2 tomaten, bieslook, 1½ theel. (kruiden)azijn, zout, witte peper, ½ theel. grove mosterd, 1½ eetl. (zonnebloem)olie

Snijd de worteltjes van de winterpostelein en spoel de groente enkele malen in ruim koud water. Droog de postelein goed in een slacentrifuge of theedoek. Snijd de korst van de plakken brood en snijd het brood in blokjes van ca. 1 cm.
Snijd de kaas in kleine blokjes. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snipper de ui. Bak de spek in een hete droge koekenpan tot ze goudbruin zien en knisperig zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Voeg de boter aan het spekvet in de koekenpan toe.
Wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken. Bak de broodblokjes er, onder regelmatig omscheppen, aan alle kanten goudbruin in. Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Schep in een kom postelein, kaas, tomaten en bieslook luchtig door elkaar. Meng de azijn met wat zout, peper en mosterd.
Blijf zo lang roeren tot het zout is opgelost. Klop daarna de olie er door. Schenk de dressing over de salade. Schep de salade daarna luchtig om. Verkruimel de spekplakjes. Schep, vlak voor het opdienen, de spek samen met de broodblokjes door de salade.

Knolvenkel in de oven

bijgerecht voor 2 personen

600 gr venkel, 2-3 eieren, 300 ml yoghurt of zure room, 100 gr geraspte kaas, zout

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de venkel. Snijd de venkel in vieren en verwijder de kern. Snijd de venkel in stukjes. Kook de venkel in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en leg de venkel in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren los en meng ze met de yoghurt, kaas en wat zout.
Giet het mengsel over de venkel. In de oven bakken tot de oppervlakte mooi bruin is.

Tomaten gevuld met tapenade, tonijn en Parmezaanse kaas

bijgerecht voor 2 personen

2 grote stevige tomaten of 4 kleine, ½ citroen, 1 teentje knoflook, 100 gr olijven zonder pit (uitlekgewicht), 75 gr tonijn op water (uitlekgewicht van een klein blik), 1 eetl kappertjes, 4 eetl olijfolie, 1 stukje Parmezaanse kaas van ca. 25 gram

Was de tomaten. Snijd een kapje op twee derde van de hoogte af. Schep het vruchtvlees eruit met een theelepel en zet de tomaten ondersteboven op een bord zodat ze kunnen uitlekken. Pers de halve citroen uit en bewaar 1 eetlepel sap. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn.
Laat de olijven en de tonijn uitlekken. Snijd de olijven heel fijn. Maak de tonijn fijn. Meng de olijven met de tonijn, de knoflook, de kappertjes en het citroensap (in de keukenmachine of met een staafmixer gaat dit het best). Schenk geleidelijk en al mengend de olijfolie erbij tot je een homogene maar ook weer niet te gladde tapenade hebt.
Vul de tomaten ermee, schaaf de kaas met de dunschiller en leg de krullen op de gevulde tomaten.

Stamppot witlof met uien en roquefort

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 125 gr uien, 375 gr witlof, 1 kleine appel, 25 gr boter, 75-100 gr roquefort of andere blauwschimmelkaas, 1½ eetl creme fraiche, 1 theel gembersiroop, zout, versgemalen peper

Schil en was de aardappelen, pel de uien en snijd ze grof. Kook aardappelen en uien in weinig water met zout ca. 25 minuten. Maak intussen het witlof schoon, snijd de struikjes in ringen en leg deze direct in koud water (om verkleuring te voorkomen).
Schil de appel en snijd hem in reepjes. Verhit de boter en smoor hierin het uitgelekte witlof en de appelreepjes in ca. 10 minuten zacht en beetgaar. Verkruimel de roquefort of blauwschimmelkaas. Giet aardappelen en uien af, laat goed uitlekken en stamp het geheel fijn.
Schep het gefruite witlof met de appel, de roquefort, de creme fraiche en de gembersiroop erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voor het serveren nog even goed doorwarmen.

naar boven
naar boven