Op onze akker is weer veel gebeurd, zoals het natuurlijk ook hoort in het voorjaar. Het weer was in zoverre goed, dat je altijd goed op de grond kon werken en dat het heel geschikt was om de eerste onkruidbestrijdingen uit te voeren: de meeste planten heb ik al een keer geschoffeld en de nog braakliggende stukken heb ik met de neteg bewerkt, wat heel effectief was. Maar het was 's nachts vaak nog koud en het is nog steeds erg droog, zodat ik ook al drie keer heb beregend.
De eerste twee bedden bospeen, de rode bietjes en de pastinaken zijn gezaaid. Frank, onze Warmonderhofstagiair, heeft de schorseneren en zomerwikke gezaaid. Zomerwikke is een groenbemester die luchtstikstof bindt in zijn wortelknolletjes. Hij staat al goed te groeien! Begin juli klepel ik hem af, laat het maaisel een dag of 10 liggen en spit het dan in de grond waar de winterprei op komt.
De eerste raapstelen en kropsla van de vollegrond verwacht ik volgende week al te kunnen oogsten.
En de asperges zijn ook begonnen! Dinsdagavond zag ik opeens wat puntjes uit de grond steken. Snel het steekgereedschap gehaald en nog even in een boekje gespiekt, hoe dat nu eigenlijk moet (In Orvelte heb ik niet zelf gestoken). Dochter Anna wou graag mee en samen hebben we de eerste plm. 5 kg verzameld. We hebben er allebei echt van genoten, een soort schatgraven is het, zulke mooie dikke witte stengels uit de donkere aarde … Een deel van de ruggen zat nog niet onder plastic, dan is het de sport om ze te zien komen net voordat het kopje boven de grond is, zodat de asperge nog geen enkele verkleuring heeft. Je ziet dan alleen een klein sterretje in het grondoppervlak, het is echt goed kijken. Anna vind het maar niks dat we ze verder 's ochtends oogsten, als zij naar school moet. En ze had ook inderdaad de techniek al goed in de vingers. Gelukkig voor haar heeft ze volgende week vakantie, dan kan ze wel weer meedoen!
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - | Ecoking, Spanje |
Rode biet | - | Gerbranda State, Pietersbierum |
Tomaten | - | Aldo van Os, Erica |
Blonde eikebladsla | - | Warmonderhof, Dronten |
Asperges AA - 't Leeuweriksveld | 10,- / kg |
Asperges A - 't Leeuweriksveld | 7,50 / kg |
Asperges B - 't Leeuweriksveld | 5,- / kg |
Voor het eerst in 12 jaar heeft de Europese Commissie onlangs de teelt van een genetisch gemodificeerd gewas toegelaten. Daarmee geeft ze de winsten van de GG lobby's voorrang boven de bezorgdheid van de bevolking.
60% van de Europeanen is van mening dat er meer informatie nodig is voordat we voedsel verbouwen dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu kan betekenen.
Een nieuw initiatief biedt 1 miljoen Europese burgers de unieke kans een officieel verzoek aan de Europese Commissie richten.
Onderteken deze petitie voor een duidelijk signaal naar de Europese politiek, want met 1 miljoen handtekeningen van de Europese burgers kan een officieel wettelijk verzoek gedaan worden aan de Europese Commissie om het verbouwen van gentech-voedsel te verbieden en een onafhankelijke instantie in te stellen voor onderzoek.
https://secure.avaaz.org/nl/eu_health_and_biodiversity
600 g rode bieten
1 kl ui fijngesneden
een kop yoghurt
2 eetl mayonaise
azijn
suiker of appeldiksap
zout
Kook de hele rode bieten, spoel ze af onder koud water en schil ze. Maak een slasaus van de andere ingrediënten. Snij de rode bieten in plakken en meng ze met de saus. Ook lekker met appel en verse haring!
kropje eikebladsla
4 gedroogde tomaten in olijfolie, in reepjes gesneden
75g (gerookte) geitekaas
3 el wijnazijn
2 el olijfolie
peper en zout
1 tl zachte honing of diksap
2 el geroosterde pijnboompitten
Was de sla, snijd in kleinere stukken en meng de stukjes tomaat en de kaas erdoor. Klop de dressing en meng deze door de salade. Bestrooi de salade met geroosterde pijnboompitten. Deze sla past goed bij een bonen- of linzenschotel.
2 venkelknollen
1 glas witte wijn
1 glas water
zout, peper
Voor de saus:
30 g boter
30 g bloem
3 dl. kookvocht (aangevuld met water)
100 g gesnipperde ham
scheutje melk
Snij van de knolletjes het onderste stukje en de groene uitspruitsels af. Snij de knollen in plakken. Was die grondig en kook ze in water met wijn, zout en peper ca. 15 min. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze warm. Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe en het kookvocht aangevuld met water. Blijf roeren tot de saus is gebonden. Doe de ham erbij en laat de saus 5 min. zachtjes koken. Voeg melk toe en eventueel zout en peper en schep de venkel door de saus. Bestrooi deze groenteschotel met wat van het fijngehakte groen.
Eet er bv. kip bij of varkensvlees.
120 gr zilvervliesrijst (lange korrel)
150 gr stevige rijpe tomaten in blokjes
1 groentebouillontablet
1 laurierblad
2½ dl water
1 teen knoflook, heel fijn gehakt
1 grote ui, grofgesnipperd
1½ theel. oregano
1½ theel. tijm
cayennepeper
20 g boter
plantaardige boter voor ovenschotel
De rijst in een zeef afspoelen onder koud water en hem 6-10u. weken in het water. In het weekwater de rijst met het laurierblad ongeveer 20 min. zachtjes laten koken. Het bouillontablet erdoor roeren en de rijst op het uitgeschakelde vuur nog ongeveer 10 min. laten nagaren. Intussen ui en knoflook glazig smoren in de helft van de boter.
Tomatenblokjes, ui en knoflook, tijm, oregano en de overige 10 gr boter door de rijst roeren en op smaak brengen met cayennepeper. Een lage ovenschotel invetten met boter en de rijst erin verdelen. De oven voorverwarmen op 200°C. Nog 10-15 min. in de oven.
Lekker met chinese kool in een sausje van sojamelk met geroosterde hazelnoten.
300 gr rijpe tomaten
1 rode ui
175 gr mozzarella
1 theel oregano
2 eetl olijfolie
3 takjes basilicum
Snijd de tomaten en mozzarella in plakken. Snijd de ui in ringen. Snijd de basilicum in reepjes. Leg de tomaat, de ui en de kaas dakpansgewijs op een schaal. Bestrooi ze met de oregano, peper en zout naar smaak en besprenkel de salade met olijfolie. Garneer met de basilicum. Lekker met ciabatta-brood.
500 gr gekookte rode bieten
1 ui
2½ dl creme fraiche
15 gr boter
zout, peper
Ontvel de bieten en snijd ze in blokjes. Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg dan de bietjes toe en stoof deze een paar minuten mee. Roer dan de creme fraiche erdoor en breng het op smaak met wat peper en zout. Laat de groente goed warm worden, maar niet meer koken.