Aanstaande vrijdag bent u welkom op 't Leeuweriksveld voor een voordracht over een echt menswaardige, eigentijdse vorm van de samenleving: de drieledige maatschappij. Daarin worden de drie gebieden economie, staat en cultuur (= onderwijs, wetenschap, kunst en religie) geheel zelfstandig bestuurd, elk naar de principes die maatgevend zijn voor dat specifieke gebied.
In de economie gaat het om de verhouding van de mens tot de natuur, en om alles wat we moeten doen om de natuur om te vormen en geschikt te maken voor menselijke consumptie. Niet meer, en niet minder dan dat. Hier is het zaak om zo goed mogelijk de behoeften van alle mensen te bevredigen, met zo weinig mogelijk inspanning. (Behoeften is niet hetzelfde als begeerten).
Op het gebied van de staat gaat het om de verhoudingen tussen de mensen onderling.
De opgave is hier, ervoor te zorgen dat iedereen werkelijk tot zijn recht komt. Niet meer en niet minder dan dat…
Op het gebied van de cultuur gaat het om ieder individu als zodanig. Opgave van het cultuurleven is het, ervoor te zorgen dat ieder individu zich zo volledig mogelijk kan ontplooien, zijn talenten en vaardigheden zo goed mogelijk kan ontwikkelen. De voorwaarde daarvoor is dat ze goed waargenomen kunnen worden, en dat er een vrije samenwerking tussen individuen mogelijk is om de ontplooiing van die waargenomen (latente) talenten adequaat ter hand te nemen.
Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Een abstracte ideologie, waarvan we er al zoveel gehad hebben in de geschiedenis, en waar de mensen domweg nog niet aan toe zijn? Ik denk van niet: het is een reëel, echt aan de mens afgelezen levend idee. Zeker staat de sociale realiteit die we nu hebben in schril contrast met dit idee. Maar het idee heeft de kracht in zich om die bestaande realiteit om te vormen en gezond te maken!
Asperges Eko | - | 't Leeuweriksveld |
Kropsla Eko | - | 't Leeuweriksveld |
Prei in omschakeling | - | 't Leeuweriksveld |
Pastinaak | - | Van Vilsteren, Marknesse |
Groene paprika | - | Tuindersdijk, Erica |
Rode bataviasla, spinazie óf raapsteel, ….
Gezocht: scholieren (14-18 jr) die wat willen bijverdienen op 't Leeuweriksveld!
Mooi en zinvol werk als asperges steken en sorteren, onkruid wieden, straks peulen/aardbeien plukken etc. etc. Aarzel niet en meld je aan!
Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren twee inleidende avonden over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdagavonden 29 april (Wouter) en 13 mei (Jac) a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.
Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.
Onder leiding van Eleonora Helderman.
Gastmuzikant Wiet Helweg op Santoor.
Zondag 1 mei 2011
"Kracht in Verlangen" 13:00 - ± 17:00
Grote Zaal Vrije School Michaël/De Stroeten, Prinsenlaan 80, Emmen.
Inlichtingen en opgave:
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst.
250 gram pastinaak, 50 gram sjalot of ui, 2 eieren, 4 eetl gruyere, 100 gram volle kwark, 100 gram gerijpte geitenkaas, 1 eetl. olie, olijven naar smaak, 1 blikje ansjovis, peper, tijm, bladerdeeg
Bladerdeeg in de bakvorm leggen, ui fijnsnijden en fruiten in de hete olie, snij de pastinaak in kleine blokjes (1/2 cm) en voeg ze toe aan de ui. Een weinig water en een beetje tijm toevoegen en gaar stoven. Roer de eieren los met de kwark en 2 eetlepels gruyere. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer dit ook door het mengsel. Voeg gesneden olijven toe en wat peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Verdeel de ansjovisstukjes gelijkmatig over de vulling. Strooi de rest van de gruyere erover en plaats de taart in de voorverwarmde oven (180 tot 200 graden) ongeveer 30 minuten.
400 gr pastinaak voor de soep, + 1 à 2 extra om chips van te maken, 1 fijngesnipperde sjalot, 15 gram boter, 100 ml witte wijn, 1 laurierblad, 1 takje tijm, 2 bouillonblokjes, 100 ml slagroom, zout en peper, nootmuskaat, voor de chips zeezout en eventueel wat japanse peper of chilipoeder
Schil de pastinaken en snijd in blokjes. Verhit de boter in een soeppan en glaceer de sjalot. Voeg de pastinaak toe en bak even zachtjes mee. Blus af met witte wijn. Voeg 750 cc water toe, de slagroom, de bouillonblokjes, het takje tijm en het laurierblad. Laat alles 20 minuten zachtjes koken. Verwijder laurier en tijm en pureer soep met staafmixer. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventeel wat zout. Zet eventueel weg tot gebruik. De chips maak je door met een dunschiller of kaasschaaf dunne plakjes te schaven van de pastinaak. Frituur goudbruin op 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met grof zeezout en naar smaak chilipoeder en/of peper. Garneer ieder bord vlak voor je serveert met wat chips.
Dit recept komt uit de keuken van onze trouwe klant Joop Zwiep, Wouter heeft zelf geproefd:
Ingrediënten voor de soep:
100 gram boter, 5 uien zonder schil, 2 preien gewassen, 1 bol knoflook gehalveerd, 2 steranijs, 3 blaadjes laurier, 5 takken tijm, 1 tl kerriepoeder, 60 gram bloem, 2 liter gevogelte-bouillon, ½ liter room, 1 el Moutarde de Dyon, 4 el Moutarde de Meaux, 2 eidooiers, ½ dl room, ½ prei fijngesneden en gewassen
Doe de boter in de pan en zet hier de uien, prei en de knoflook in aan. Voeg de steranijs, laurier, tijm en kerriepoeder toe en als laatste de bloem. Laat de bloem 10 seconden garen. Blus af met de gevogelte fond. Breng dit aan de kook en laat 30 min op een laag vuur trekken. Zeef het geheel en voeg de room toe. Breng het weer aan de kook. Doe in een bekken 2 eidooiers met een ½ dl room en de twee mosterdsoorten. Maak een glad papje met een garde. Voeg dit a la minute toe aan de soep. De soep mag niet meer koken.
Voor de Pata Negra en dadels:
200 gram Pata Negra, 4 dadels
Snij de Pata Negra in dunne plakken en snij deze weer in fijne repen. Snij de dadels in kleine blokjes.
Presentatie:
Leg de dadels in de borden en schep de soep in de borden. Bestrooi met de in reepjes gesneden Pata Negra en prei. Serveer er warme broodjes bij.