Pakketbrief week 17, 24 april 2013

logo

Verstuiving

Vorige week donderdag waaide het de hele dag hard en stoof op veel plekken in Drenthe het vruchtbare bovenlaagje van de grond weg. Ook meststoffen waaiden weg en sommige boeren moeten hun pas gezaaide bieten, cichorei of uien overzaaien. Wat ik interessant vond, was dat je precies kon zien wie er goed met zijn grond omgaat en wie niet. Bij ons heb ik geen verstuiving waargenomen. Maar ook bij een gangbare buurman, die weliswaar spuit, maar veel andere teeltmaatregelen neemt die goed zijn voor de grond - hij ploegt niet, hij teelt veel graan met altijd nog een groenbemester erna en hij gebruikt eigen strorijke potstalmest - stoof er niks weg. Een buurman die veel industrieaardappels teelt had daarentegen heel veel last van verstuiving.

U zult het waarschijnlijk met mij eens zijn dat dat een slechte zaak is en dat deze boer zijn grond beter zou moeten behandelen. Maar toch denk ik niet dat we de zwarte piet alleen naar die boer kunnen toeschuiven. Voor een individuele boer kan het heel moeilijk zijn om een andere richting te kiezen. Hoge financieringslasten, onbekendheid met andere teelten en de risico's daarvan, sterke groepsnormen, onzekerheid over de afzet - het zijn allemaal factoren waardoor een boer niet gauw een wezenlijk andere richting inslaat met zijn bedrijf. De rendementen in de landbouw zijn structureel te laag. En eigenlijk denk ik dat we er allemaal voor verantwoordelijk zijn dat in die situatie verandering wordt gebracht. We zouden de aarde toch niet onder zulke ongezonde economische omstandigheden aan een, nog steeds kleiner wordend, handjevol boeren moeten willen overlaten?

De grote vraag is en blijft: hoe komen we tot een economie waarin alleen voor werkelijke prestaties van mensen wordt betaald? Anders gezegd: alleen voor de produkten zelf, en niet meer voor de produktiemiddelen (natuur, arbeid en kapitaal). Alle boeren die ik ken zijn hardwerkende mensen, die ruim voldoende werkelijke prestaties voor hun medemensen leveren om zonder verdere zorgen een goed inkomen te verdienen. Met elkaar zouden we dit mogelijk moeten maken, en als tegenprestatie van de boeren verlangen dat ze werkelijk goede zorg voor de aarde de hoogste prioriteit gaan geven.

Onlangs las ik dat alle Nederlanders bij elkaar nog nooit zoveel spaargeld hadden als op dit moment: we bezitten samen 330 miljard euro aan reserves (ja, ja, we hebben het zwaar met de crisis). De totale waarde van de landbouwgrond in Nederland bedraagt op dit moment zo'n 100 miljard euro. Voor minder dan een derde van ons spaargeld kunnen we dus ons aller verantwoordelijkheid voor de aarde handen en voeten geven, de grond vrijkopen uit het marktmechanisme en ervoor zorgen dat gezonde landbouw voor alle boeren mogelijk wordt. Stelt u zich eens voor wat voor vérreikende, gezondmakende invloed dat ook op alle andere gebieden van onze samenleving zou hebben!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Snijbiet óf raapstelen- 't Leeuweriksveld
Knolselderij- Biostee, Zuid Beyerland
Komkommer- via de Zaai-ster (NL)
Zoete bataat- via de Zaai-ster (US)
Spitskool- via de Zaai-ster (ES)

In week 18 verwacht:

kropsla, prei, …

Volgende week, week 18, leveren we de pakketten op de normale dagen, Koninginnedag heeft dus geen invloed. In week 19 echter is het op donderdag Hemelvaartsdag. Dan leveren we alle pakketten een dag eerder.


Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Recepten

Komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas

bijgerecht voor 2 personen

½ of een kleine komkommer, een paar takjes verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 2 volle eetl. zonnebloempitjes, 50 g Parmezaanse kaas, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 1 eetl. (appel)azijn, 2 theel. honing

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien.

Geglaceerde zoete bataat - recept uit Zuid-Afrika

bijgerecht voor 2 personen

400 gr zoete bataat, 1 sinaasappel, 2 eetl. rozijnen, 2 theel. honing, 1 theel. kaneelpoeder, 1 theel. gemberpoeder, zeezout naar smaak, klontje boter

Zoete bataat schillen of schoon boenen, in plakjes snijden en in 10 min. half gaar koken. Schil van de sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen de oranje schil. Het witte velletje eronder is erg bitter. Sinaasappel uitpersen. Boter laten smelten in een pan met dikke bodem. Honing en rozijnen er door roeren. Gember, kaneel, zout, sinaasappelsap en -rasp toevoegen. Zoete bataat met een klein scheutje kookvocht aan de saus toevoegen en met deksel 5 à 10 min. gaar stoven. Af en toe omscheppen. Lekker met hartig gebakken rijst met prei en ham of gerookte tofu.

Knolselderijsoep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

300 gr knolselderij, 700 ml groentebouillon, 125 ml roomkaas of slagroom, 2 kruimige aardappels, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 2 eetl verse bieslook, olijfolie, 20 gr boter, peper en zout

Snijd de knolselderij en de aardappels in kleine blokjes, snipper de sjalot en de knoflook. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalot en de knoflook glazig in 1 à 2 minuten. Voeg de knolselderij, de aardappels en de groentebouillon toe en kook alles in 15 minuten gaar op een laag vuur. Als de aardappels en de knolselderij zacht zijn de soep goed pureren met een staafmixer. Meng de roomkaas of slagroom door de knolselderijsoep. Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de knolselderijsoep in de kommen en druppel er wat olijfolie op, strooi wat verse geknipte bieslook in de kommen.

Stamppot raapstelen of snijbiet met paddenstoelen en ui

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen of snijbiet, 500 gr aardappels, 100 ml warme melk, 25 gr boter, nootmuskaat, 15 gr kruidenboter (of gewone boter en verse tuinkruiden, zoals daslook en bieslook), 1 kleine ui, 125 gr paddenstoelen, klontje boter, paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout, 1 ei

Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen. Of de snijbiet wassen. Snijd de raapstelen/snijbiet in stukjes van hooguit 2 cm. Kook snijbiet gaar in een laagje water in ongeveer 10-15 minuten. Raapstelen kunnen rauw door de stamppot. Pel en snipper de ui. Kook de aardappels gaar en maak er met de warme melk en de kruidenboter een mooie gladde puree van. Bak de ui met wat paprikapoeder, chili, peper en zout tot ze bruin worden en bak dan de paddenstoelen mee tot die ook bruin zien. Breek een ei boven de massa en roer dit stevig door, zodat er een ui-paddenstoelen-eimengsel ontstaat. Giet snijbiet af. Roer de raapstelen of snijbiet en het paddenstoelenmengsel door de aardappelpuree. Even doorwarmen. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

naar boven
naar boven