Pakketbrief week 17, 23 april 2014

leeuweriksveld logo

Preparaten

In de bd-landbouw gaan we uit van het inzicht dat een mens behalve zijn lichaam, ook nog twee voor het normale oog onzichtbare geledingen heeft: zijn ziel en zijn geest. De geest is daarbij de eeuwige, onsterfelijke kern van een mens; in die zin dus het belangrijkste. Maar, helaas misschien, ook het meest ongrijpbare. Met de gebruikelijk wetenschappelijke methode, gebaseerd op meten, wegen en tellen en op uiterlijke bewijsvoering, laat hij zich niet vangen. Voor wie alleen in die methode gelooft, bestaat de geest dan ook niet…een opvatting die wel gebaseerd is op een geestelijke keuze, overigens…

Als je ervoor openstaat, kun je ervaren dat ziel en geest wel degelijk bestaan. De biologisch-dynamische landbouw baseert zelfs de meest praktische maatregelen op dat inzicht. Immers, we willen voedingsmiddelen voor de héle mens, naar lichaam, ziel en geest voortbrengen. Een belangrijk hulpmiddel daarvoor zijn de preparaten: daarmee kun je als boer de levenskrachten en zelfs de zielekrachten en de ikkrachten (geestkrachten) in de mest, compost en ook direct in de grond versterken. En daarmee dus ook in de planten en dieren die later tot voedingsmiddelen voor de mens worden.

Afgelopen maandag hebben we weer met tien gasten aan de preparaten gewerkt. We hebben het kamille-, het duizendblad-, het paardebloem-, het eikeschors- en het hoornmestpreparaat opgegraven en/of uit hun omhulling gehaald.

En we hebben met zijn allen het hoornmestpreparaat geroerd en met behulp van emmers, handvegers en twee rugspuiten uitgebracht over alle grond van het Leeuweriksveld. Een goede bijeenkomst, de sfeer was uitstekend, het weer was ideaal voor dit doel: alles was door een mooie zachte regen bevochtigd en het was windstil. De basis voor het groeiseizoen is weer gelegd!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode batavia- of kropsla- 't Leeuweriksveld
Waspeen- van Vilsteren, Marknesse
Groene pompoen- GAOS, Swifterbant
Paprika- van Schie, Ens
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Bosknoflook- Eko de eerste, Marknesse

In week 18 verwacht:

voor een deel van de pakketten: asperges, sla, rucola/radijs, …


Recepten

Aardappelsalade met bosknoflook, bosui en rucola

bijgerecht voor 2 personen

500 gram aardappels, 2½ deciliter kruidenbouillon (bouillonpoeder of blokjes), 1 tot 2 stengels bosknoflook, 1 tot 2 bosuitjes, 1 bosje rucola, peper en zout
Dressing: 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. witte wijnazijn, 1 theel. mosterd

Schil de aardappelen en snij deze in stukken. Kook de aardappelen net gaar in de kruidenbouillon, giet ze af en bewaar het kookvocht. Maak de dressing van olie, azijn, mosterd en 2 eetlepels kookvocht. Snij de bosknoflook, bosui en rucola fijn. Meng de warme aardappelen met de dressing, de bosknoflook en bosui en breng op smaak met peper en zout. Als de salade te droog is dan wat extra kookvocht toevoegen. Na een dag is de salade nog lekkerder. Als de salade is afgekoeld de rucola er door scheppen en opdienen.

bron: www.milieudefensie.nl

Gestoofde worteltjes

bijgerecht voor 2 personen

600 gr worteltjes, 1 dl kruiden- of kippenbouillon van ½ tablet, ½ theel suiker, 1 eetl boter, 1½ eetl (kook)room of koffiemelk, ½ - 1 eetl citroensap, peper, foelie- of gemberpoeder

Schrap of schil de wortels en snijd ze in plakjes. Breng de wortels in de bouillon aan de kook en laat de worteltjes in ca 10 minuten gaar worden. Giet het kooknat af, schud de suiker, de boter, de room en 1 eetlepel citroensap door de worteltjes. Laat de worteltjes daarin nog 2 - 3 minuten sudderen en voeg naar smaak nog citroensap toe.

Witlofsalade met appel, walnoten en rozijnen

bijgerecht voor 2 personen

2 struikjes witlof (ca. 300 gr), sap van ¼ citroen, ½ appel (liefst Elstar), ¼ rode paprika, 1 eetl. gewassen rozijnen, 1 eetl. volle yoghurt, ½ eetl. mayonaise, peper, zout, 1 theel. honing, 1½ eetl. walnoten, 1 eetl. gehakte peterselie, (eventueel 1 eetl. uitgebakken magere spekreepjes)

Was de struikjes witlof. Verwijder de uiteinden. Snij de witlof in smalle reepjes.
Vermeng de witlof met het citroensap zodat de witlof niet bruin wordt. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine stukjes. Was de paprika. Snij de paprika in kleine stukjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise, peper, zout en honing (naar smaak). Meng de witlof, appel, paprika en rozijnen door elkaar. Meng de dressing door de salade. Garneer met de geroosterde walnoten en peterselie. Eventueel gebakken spekreepjes toevoegen.

bron: www.smulweb.nl

Spaghetti met geroosterde paprikasaus

hoofdgerecht 2 personen

1½ rode paprika, 150 gr spaghetti, 3 eetl. olijfolie, 2 kleine teentjes knoflook, 1 kleine ui, 1 theel. gedroogde oregano, 50 ml droge witte wijn, versgemalen zwarte peper, 2 takjes oregano, 75 gr pecorino of grana padano kaas, 1 eetl. kappertjes

Oven voorverwarmen op 225°C. Paprika's op bakplaat in oven in 25 min. roosteren tot vel zwartgeblakerd is. Afgedekt 15 min. laten afkoelen. Vel en zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukken snijden. Vrijkomend vocht bewaren. Spaghetti in 8-10 min. beetgaar koken. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan 2 eetlepels olie verhitten en knoflook in 1 min. lichtbruin bakken. Op bord leggen. In bakvet ui 2-3 min. zachtjes bakken. Paprika en gedroogde oregano 2 min. meebakken. Wijn en paprikavocht toevoegen. 5 min. laten sudderen. Mengsel met staafmixer pureren en saus iets laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Oreganoblaadjes grof hakken. Kaas in flinters schaven. Pasta afgieten en overdoen in twee warme diepe borden. Saus erop scheppen en kappertjes, knoflook, oregano en kaas erover verdelen. Nog wat olijfolie erover druppelen en peper erboven malen.

bron: www.ah.nl

naar boven
naar boven