Afgelopen zaterdag hebben we hier op de boerderij met 9 mensen zalf van de smeerwortel gemaakt. De smeerwortel is een plant met veel goede eigenschappen.
Eerst een geneeskrachtige: voor uiterlijk gebruik bij verwondingen, acne, als trekzalf…
Ten tweede is hij een bemestingsplant rond de fruitbomen. Voor een goede werking is het mooi als de plant ergens al minstens twee jaar groeit. Daar kun je dan een stuk van de plant afsteken en de wortel wordt gebruikt. Op ons terrein is de smeerwortel nog maar net van zelf uitgezaaid achter de asperges, dus zo gingen we naar een plek in de buurt, waar hij volop groeide. Ik heb ook nog een stuk plant meegenomen en dicht bij huis uitgeplant.
Ook groeiden daar de bloemstengels van de akkerpaardenstaart. Dat zijn nu bruine, in segmenten opgroeiende stengels met boven een soort beige prop erop. Later komt een groene stengel met naaldachtige kransen om zich heen. De paardestaart of heermoes is goed voor pezen en bindweefsel en als thee bij nier- en blaasproblemen. In de landbouw kan een aftreksel net als brandnetelgier gebruikt worden tegen schimmelziekten. Aangezien we die plant ook nog niet op ons terrein hadden, heb ik er ook een stekje meegenomen. Hij moet wel een ruime plaats hebben, want als hij zich eenmaal thuis voelt, is het een echte woekeraar.
Zo ben ik een verzameling van kruiden aan het maken, zoals stinkende gouwe, guldenroede, hondsdraf, wilde karde. Voor een strakke siertuin zijn dat dan wel onkruiden, maar in mijn "geordende wildernis" (zo noemde mijn moeder dit soort tuinen altijd) staan deze planten heel mooi.
Kathinka
Pastinaak | - Arenosa, Lelystad |
Bonte bietjes | - Henrike's Farm, Ens |
Broccoli | - via de Zaai-ster (Spanje) |
Knolvenkel | - via de Zaai-ster (Italië) |
Paksoy | - Jochem de Boer, Kimswerd |
raapstelen, radijs, rode ui, bindsla/blonde eikebladsla, …
Elke eerste zaterdag van de maand roeren en spuiten we het kiezelpreparaat over de gewassen op 't Leeuweriksveld. Dit komt de voedingskwaliteit van de gewassen voor de hele mens, lichaam, ziel en geest, ten goede! Deze activiteit valt helaas niet te combineren met uitslapen, want we beginnen om 7 uur. Maar de sfeer is altijd goed en na afloop genieten we samen van een heerlijk, welverdiend ontbijt. U bent van harte welkom als u eens mee wilt doen!
Eerstvolgende keer: zaterdag 2 mei.
Zondag 7 juni pop-up-restaurant Oma serveert op 't Leeuweriksveld
Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558
300 gr bonte bieten, 1 scheut olijfolie, 1 ui, ½ theel kummel, peper en zout, 1 theel honing, 1 laurierblaadje, 1 eetl citroensap of 1 eetl azijn, handje rozijnen, 150 gr macaroni, ½ dl room, blokjes feta of 1 blikje makreel of tonijn, bieslook vers geknipt, augurkjes in stukjes gesneden
Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de rauwe bieten en snijd ze in (heel) kleine blokjes.
Snipper de ui fijn.
Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe.
Schep het mengsel enkele minuten om.
Voeg kruiden en zout toe.
Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 min. smoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig iets water toe.
Roer dan de rozijnen, citroensap of azijn en honing erdoor en laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Kook ondertussen in een pan water met zout de macaroni gaar.
Giet de macaroni af en meng er de feta of vis, met de room, bieslook, augurk en bietjes door. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en deze ruim een half uur in het midden van de oven.
½ of 1 venkelknol, 1 kleine rode appel, 2 sinaasappels, handje gepelde walnoten, (kruiden)zout
Dressing: 4 eetl. walnootolie, 1 eetl. (appel-)azijn, ½ theel. mosterd, snufje cayennepeper
Groen van venkel knippen en stelen eraf snijden. Venkel wassen, harde kern verwijderen en de rest in dunne plakjes snijden.
Dressing kloppen van de ingrediënten. Appel (met schil) in schijfjes snijden, klokhuis verwijderen.
1½ sinaasappel schillen en in partjes delen. Sap van ½ sinaasappel met de dressing mengen.
Dressing en partjes sinaasappel door de salade mengen. Beetje (kruiden)zout over de salade strooien.
Even laten rusten. Salade garneren met de walnoten.
400 gr pastinaken, 200 gr ui, 400 gr aardappels, 350 gr gekookte linzen of andere peulvruchten, spek of tempé naar wens, klontje boter, ½ theel. gemalen koriander, peper en zout, evt. peterselie of tuinkers
Was de pastinaken en snijd ze in kleine stukken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
Kook de aardappels met pastinaken en zout in ong. 15 tot 20 min. gaar. Snijd de ui in stukjes.
Bak ui samen met spek of tempé in boter lichtbruin en roer er de uitgelekte linzen en koriander door. Laat op een laag pitje staan tot de linzen ook goed doorgewarmd zijn.
Stamp de aardappels met pastinaak met een stamper fijn en schep de linzen met ui en spek of tempé door de stamppot. Maak op smaak met peper en zout.
Extra lekker met verse fijngeknipte peterselie of tuinkers op het laatst door de hutspot geroerd.
Deze stamppot is ook lekker met meegekookte stukjes pompoen en/of wortel.
1 struikje paksoi, 1 ui, evt. 1 teentje knoflook geperst, een scheutje olijfolie, ½ theel. gemberpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 2 tot 3 schijven ananas, peper en zout
Paksoi wassen en in reepjes van een paar cm snijden. Pel en snipper de ui.
Fruit ui met knoflook, kerrie en gemberpoeder in olie en voeg paksoi toe. Laat het geheel 5 tot 10 min. stoven.
Maak op smaak met peper en zout. Roer er stukjes gesneden ananas door en laat het geheel goed warm worden.
Lekker met bij rijst met gebakken gekruide tofureepjes of met geroosterde gemengde noten.
500 gr broccoli, 1 rode ui, 5 ansjovisfilets, 4 eetl. olijfolie, 1 dl rode wijn, 1 eetl. kappertjes, zout, zwarte peper
Verdeel de broccoli in roosjes en de stengels in dunne plakjes. Laat de ansjovisfilets uitlekken.
Verhit de olijfolie en fruit de uiringen op zacht vuur 2 minuten. Voeg de broccoli en de ansjovis toe.
Blus af met de wijn en laat het geheel in de gesloten pan 15 minuten zachtjes stoven. Voeg dan de kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper.