Vaak verbaas ik me zelf wat er bij ons in een paar dagen allemaal weer gebeurd!
Ik begin bij de grote dingen:
Zaterdag was hier een drukte van belang. Er werd een persleiding onder de straat van ons bedrijf naar het pachtland gelegd, zodat we daar in de toekomst ook kunnen beregenen. Drie mannen waren er druk mee bezig met grote machines en veel lawaai.
Op een stuk land tussen de tunnelkas en de varkens is een kleine blauwe bessen opkwekerij aan het ontstaan, op een bevloeiingsmat staan er nu zo'n kleine duizend potten met blauwe bessen.
Ik heb in de tuin rond het huis weet niet hoeveel duizenden springbalsaminen kiemen uitgetrokken, alle van drie planten die ik daar vorig jaar had staan.
Wouter heeft op het land van alles ingezaaid: Wortels, Rode Biet, Wortelpeterselie.
En dan heb je ook de kleinere dingen, zoals bv. de eerste bromvlieg aan het raam, of dat we ontdekken, dat er een paar gekraagde roodstaartjes in een van onze nistkasten gaan nestelen.
En precies op 30 april het eerste oranjetipje. Maar dat heeft Martin beter onder woorden kunnen brengen:
oranjetipje
fladdert in de lentezon
koninginnedag
Wilde spinazie | - | 't Leeuweriksveld |
Krop- of blonde eikebladsla | - | 't Leeuweriksveld |
Courgette | - | via de Zaai-Ster |
Waspeen | - | via de Zaai-Ster |
Witte kool | - | Huib Rijk, Biddinghuizen |
spinazie, rode bataviasla, paksoy, …
LET OP! I.V.M. HEMELVAART WORDT UW ABONNEMENT OF BESTELLING VOLGENDE WEEK ÉÉN DAG VROEGER BEZORGD DAN NORMAAL.
Janneke Tops verzorgde 13 jaar lang de prachtige groentetuinen op de ecologische woonwerkgemeenschap Ecolonie in Frankrijk - zie www.ecolonie.eu.
Nu deelt ze de opgedane kennis graag met geïnteresseerden in Nederland.
Op zaterdag 19 mei a.s. van 9.30 uur tot 18 uur op 't Leeuweriksveld!
Met de laatste anderhalf uur een rondleiding over het Leeuweriksveld.
Voor meer info en aanmelding mailen naar: janneketops@gmx.com
Kosten € 50,- (in overleg is reductie mogelijk).
Maximaal 20 deelnemers.
Radijs*/bos € 1,00
Kropsla*/st € 1,20
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
1 grote of 2 kleine courgettes, 1 ui, 1 grote tomaat, 1 klont boter, tofu of noten naar wens, peper en zout, 50 gr roomkaas, geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 175°C. Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Pel en snipper de ui.
Snijd de tomaat in stukjes. Fruit de ui in boter. Laat de roomkaas op de uien smelten.
Meng ui, roomkaas, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en ev. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in de oven.
600 gram verse spinazie, 8 plakjes bacon of ontbijtspek (eventueel te vervangen door 125 gr champignons), 2 teentjes knoflook, 2 eetl pijnboompitjes, 150-200 gr pasta, 2 eetl Parmezaanse kaas, scheutje olijfolie, scheutje balsamico-azijn, versgemalen peper
Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de spinazie goed en verwijder de wortels. Snijd de spinazie eventueel kleiner.
Maak eventueel de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Verwarm in de wok de olijfolie. Bak hierin de fijngesneden baconreepjes of spek of champignons en de pijnboompitjes bruin aan.
Pel de teentjes knoflook, plet ze en voet het toe. Schep het geheel goed om, voeg nu de spinazie in gedeelten toe. Schep het geheel op matig vuur dusdanig goed om, zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Zodra de spinazie geslonken is, op smaak brengen met de balsamico-azijn.
Giet de gare pasta af en voeg deze bij het spinaziemengsel. Maal versgemalen peper over het geheel, verwarm onder voortdurend omscheppen het pastamengsel. Voeg de Parmezaanse kaas toe en schep het om tot de kaas het vocht een beetje opgenomen heeft.
400 gr witte kool, 1 citroen, 1 scheutje (olijf)olie. Voor de balletjes: 250 gr afgekoelde gekookte ronde rijst, 1 ei, 1 eetl. yoghurt, 1 eetl. tamari, ½ theel. zeezout, ½ theel. kardemompoeder, ½ eetl. rozemarijnnaaldjes, (geklaarde) boter om in te bakken
Rozemarijnnaaldjes vijzelen. Rijst, ei, yoghurt, tamari, zout, kardemom en rozemarijn door elkaar mengen. Met de handen 8 balletjes van de rijst draaien. Stevig aandrukken.
Boter verhitten. Balletjes in 20 - 30 min. krokant bakken op een middelhoog vuur. Af en toe omdraaien.
Witte kool in fijne reepjes snijden. In andere pan olie verwarmen. Kool toevoegen en 10 min. roerbakken op een laag vuur.
Citroen raspen met een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje: het witte velletje onder de gele schil is erg bitter.
Citroen persen. Sap en rasp toevoegen. Deksel op de pan.
Kool in ongeveer 10 min. gaar stoven. Citroenkool serveren met de rijstballetjes. Lekker met aardappelpuree.
600 gr worteltjes, 1 dl kruiden- of kippenbouillon van ½ tablet, ½ theel suiker, 1 eetl boter, 1½ eetl (kook)room of koffiemelk, ½ - 1 eetl citroensap, peper, foelie- of gemberpoeder
Schrap of schil de wortels en snijd ze in plakjes. Breng de wortels in de bouillon aan de kook en laat de worteltjes in ca 10 minuten gaar worden.
Giet het kooknat af, schud de suiker, de boter, de room en 1 eetlepel citroensap door de worteltjes. Laat de worteltjes daarin nog 2 - 3 minuten sudderen en voeg naar smaak nog citroensap toe.