Het is nu eindelijk voorjaar, nou eigenlijk al meteen weer zomer(s), en dan is het weer tijd voor activiteiten. Daarom deze keer weer een overzicht:
Op woensdagavond 18 mei is er weer een
Een lekker biologisch driegangenmenu. Meld u aan uiterlijk de maandag ervoor bij:
Alberta Rollema: 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
zaterdag 21 mei van 11 - 16 uur.
Neem een kijkje in de onlangs gestarte basisschool. In het klaslokaal kunt u zien waar de kinderen aan werken, buiten is de moestuin, de kleine huisdieren en de toekomstige kleuterplek. De hele dag is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de leerkracht, de ouders en kinderen.
Wij doen dit jaar ook weer mee aan de landelijke open dagen bij de Bioboeren:
Op de boerderij is dan weer van alles te zien en te doen.
Vanaf 10 uur: rondleidingen en proeverijen, kraampjes met kunst, biologische kleding, live muziek.
Overdag is er een workshop goudsbloem-en/of sint janskruid zalf maken.
Voor deze workshop graag opgeven bij: ankabults@hotmail.com of : 0591-631895
De dag wordt om 16 uur feestelijk afgesloten met een open meezing-uur met het koor “de Leeuwerikken”.
Kathinka
Pastinaak | - 't Leeuweriksveld |
Krop- of eikebladsla | - 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - 't Leeuweriksveld |
Broccoli | - via de Zaai-ster |
Tomaten | - Hartman, Ens |
Raapstelen, sla, heel misschien voor een deel van de pakketten al asperges, …
April t/m september: elke tweede zaterdag van de maand, van 7u- 10u kiezel roeren en spuiten/preparatenkruiden verzamelen en toebereiden voor zover nodig. Zaterdag 14 mei is de eerstvolgende keer. Zondag 2 oktober van 14 tot ca. 19u (Kiezel opgraven, compostpreparaten en hoornmest maken en ingraven, compost en mest prepareren). Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.
De tweede nieuwsbrief is klaar, op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl
600 gram pastinaak, chili poeder, nootmuskaat, kruidnagel, 200 gram roomboter, laurier
Pastinaak schillen en in gelijke blokjes snijden. In water met zeezout en twee blaadjes laurier en een kruidnagel aan de kook brengen.
De pastinaak moet net onder water staan.
De pastinaak gaar koken. Dit duurt afhankelijk van het formaat blokjes 10-20 minuten.
Daarna afgieten en kruiden verwijderen. Bewaar het kookvocht.
Pastinaak en boter met de staafmixer of keuken machine pureren en op smaak brengen met de de specerijen. Als de zalf te dik is, dan op de juiste dikte brengen met het kookvocht (hier zit veel smaak aan).
2 el olijfolie, 1 kleine ui, gesnipperd, 2 pastinaken: 1¾ geschild en in grove stukken gesneden, ¼ in dunne repen geschaafd en apart gehouden, 200 g broccoliroosjes, 1 teentje knoflook, geperst, 450 ml groentebouillon, versgemalen zwarte peper
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui 2-3 minuten. Doe de grof gesneden pastinaken
(houd de dunne repen apart), broccoli en knoflook erbij en schep om.
Schenk de bouillon erover, breng aan de kook en laat ca 25 minuten sudderen. Haal van het vuur.
Pureer de soep tot je een gladde soep hebt. Maal de zwarte peper erover.
Verhit de laatste eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de
achtergehouden repen pastinaak tot ze knapperig en goudkleurig zijn. Verdeel de soep over kommen en maak af met een paar reepjes pastinaak.
800 g kruimige aardappels, 1 ui, olie, 300 g gehakt, 1 tl sambal, 250 g kastanje champignons, 1 paksoi, 100 ml melk, 100 g pinda's, zout, versgemalen peper
Schil de aardappels en snijd ze door de helft. Kook de aardappels in ca 20 min. gaar.
Pel en snipper de ui grof. Verhit olie in een wok en fruit de ui.
Voeg het gehakt toe en roer los.
Kruid het gehakt met de sambal en roer goed door. Bak het gehakt op middelhoog vuur in ca 10 min. bruin.
Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Verhit een pan met een scheutje olie en bak hierin de champignons op hoog vuur in ca 5 min. bruin.
Breng op smaak met zout en peper. Maak de bladeren van de paksoi los en was ze goed.
Snijd het wit in kleine stukjes. Snijd het groen in zo dun mogelijke reepjes.
Verwarm een koekenpan met een scheutje olie en stoof hierin het wit en groen van de paksoi in ca 3 min. zacht. Aardappels afgieten, droog stomen en pureren.
Rooster de pinda's in een droge koekenpan licht bruin. Roer warme melk, samen met pinda's, paksoi en gehakt door de puree.
Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de gebakken champignons.
Meng 4 eetl. milde (olijf)olie met 1 eetl. azijn, 1 eetl appeldiksap (of een ander zoetmiddel) en kruidenzout naar smaak. Doe er een scheutje water bij, dan mengt alles beter.
Nu kunnen er van alles aan verse kruiden erbij: bieslook, peterselie, citroenmelisse, tuinzuring. Maar ook: brandnetel, enkele paardebloemblaadjes één duizendbladblaadje, barbarakruid, zevenblad.
Voor wat meer body ev. nog wat blokjes feta erbij.