Pakketbrief week 19, 11 mei 2010

logo

Mooiste beroep

De laatste dagen is nu zoveel regen gevallen, dat alles nu toch aan het groeien is, ondanks de nog steeds lage temperaturen. De bomen zijn al echt groen, de kastanje bij onze buren is op zijn mooist met zijn bloesems. Het gras begint nu echt te groeien, het wordt tijd voor twee nieuwe grasmaaiers (=geitjes).
De oogstploeg heeft al weer stapels met kisten vol heerlijke sla naar het erf gebracht. En natuurlijk hebben we al weer heel wat uren gewied, want het onkruid is nu ook echt wakker geworden. Handwieden kun je wel een heel deemoedige bezigheid noemen: urenlang werk je dicht bij de grond, je moet nooit voor je kijken hoeveel er nog te doen is en je brengt niets mee naar huis. Hoe anders is dìt werk als je het vergelijkt met de superieure technische oplossing die de reguliere landbouw voor het onkruidprobleem heeft: grote trekkers met metersbrede spuiten kunnen met uitgekiende middelen heel precies de onkruiden wegspuiten en de gewenste planten "sparen" (aanhalingstekens omdat ze alleen uiterlijk gezien gespaard worden).
Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar. En toch zijn er ook nog steeds veel overeenkomsten tussen biologische en gangbare boeren. Allemaal worstelen we om een eerlijke prijs voor landbouwprodukten, hebben we te maken met hoge hypotheekschulden die in geen verhouding staan tot de landbouwkundige waarde van onze grond, zijn we sterk afhankelijk van natuurlijke omstandigheden die we zelf maar beperkt kunnen beïnvloeden (weer, grondsoort, veeziektes…), hebben te maken met een ongezonde, levensvreemde bureaucratie waar je af en toe horendol van wordt en…gaan we toch door! Omdat het toch het mooiste beroep van de wereld is!

Kathinka/Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla of Rode Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Radijs - 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveld / Morene
    òf Komkommer - Bijo, 's Gravezande
Chinese kool - Aurora, Uithuizermeeden
Tomaten - Aldo van Os, Erica
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 20 verwacht:

Bataviasla *, wilde spinazie *, …
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

De Wilhelmsweg is afgesloten voor auto's, om de overlast door het vele sluipverkeer te beperken.
Klanten voor onze boerderijwinkel die vanaf Emmen-centrum of de Bargeres via de Nieuw-Amsterdamsestraat naar onze winkel willen, moeten nu een andere route kiezen.
Een goed alternatief is: via de Delftlanden, in de wijk de Zandzoom opzoeken en deze helemaal uitrijden. Onze ingang ligt helemaal aan het eind van de Zandzoom.

Andere mogelijkheid: door de Rietlanden en via de Oude Wilhelmsweg.

Zie ook het kaartje met de omleiding en routebeschrijving op deze website.

Op 29 mei staan wij met een kraam op de middeleeuwse markt van Vrije School Michaël, Prinsenlaan 80 in Emmen. U bent van harte welkom op deze markt, waar sowieso veel te beleven valt.

Op 30 mei a.s staan we op de markt Valthe in 't Gras. Ook hier bent u natuurlijk welkom.

12 en 13 juni a.s zijn de landelijke open dagen bij biologische boeren.
't Leeuweriksveld doet natuurlijk ook weer mee, u bent van harte uitgenodigd voor een kijkje op onze boerderij!

Versaanbod week 20

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Andijvie *€ 1,30 / 500g
Radijs *€ 1,00 / bos
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Chinese kool met gehakt

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr chinese kool, 125 gr rundergehakt, 1 ei, ½ bouillonblokje, 1 fijngesneden sjalot, ¼ theel. chilipoeder, ½ eetl fijngesneden peterselie, ¼ theel. zout, snufje peper, snufje ve-tsin, maïzena

Was de chinese kool onder koud water en kook ze beetgaar in een pan water. Neem de kool uit de pan en snijd de bladeren in flinke stukken. Kook intussen de eieren hard. Fruit in plantaardige olie het gehakt en de sjalot. Voeg chilipoeder, ve-tsin en het bouillonblokje toe.
Doe er een kopje water bij en bind met maïzena. Schep de kool op een platte schaal en giet er de gehaktsaus over. Garneer met plakjes ei en gehakte peterselie.

Tomaat met kaasvulling

Bijgerecht voor 2 personen

300 gr tomaten, 2 ansjovisfilets, 2 theel. kappertjes,uitgelekt, 2 lente-uitjes, 50 gr. camembert of brie,zonder rand, 1 theel. karwijzaad, zout en vergemalen zwarte peper, een paar blaadjes kropsla

Snijd het kapje van de tomaten en houdt deze apart. Schep het vruchtvlees en de zaadjes uit de tomaat in een zeef en bewaar het vruchtvlees en het sap voor de vulling. Snipper de ansjovis, de kappertjes en het lente-uitje. Prak met een vork de kaas fijn. Roer de ansjovis, de kappertjes, het lente-uitje, het karwijzaad en het tomatenvruchtvlees goed door de kaas en breng op smaak met peper en zout. Schep de kaasvulling in de uitgeholde tomaten. Serveer goed gekoeld op twee borden met wat blaadjes sla. Lekker met vinaigrette erover.

Witlof met een kaas-mosterdsausje

Bijgerecht voor 2 personen

500 gr witlof, 100 gr brie of camembert, scheutje, scheutje room, 150 tot 200 gr ham, versgemalen zwarte peper, snufje zout, 1 eetl mosterd, mespuntje tijm

Witlof wassen en snijden (grof). Ham in kleine reepjes snijden. In een pan een beetje olijfolie of boter verhitten en de witlof al roerend bakken. Peper en zout toevoegen (naar smaak). Ondertussen in een pannetje een beetje melk verwarmen en de kaas daarin laten smelten. Als het gesmolten is een scheut room aan de kaas toevoegen. Vervolgens ook de reepjes ham even meeverwarmen en een lepel mosterd toevoegen. Witlof op een bord serveren en een deel van de saus over de witlof schenken. Lekker met gekookte aardappeltjes met peterselie of aardappelpuree.

Radijs-fetasalade

Ingrediënten voor 2 personen

1 bosje radijs, ½ citroen, 2 eetl olijfolie extra vierge, 1 eetl fijngehakte verse munt, 100 gr feta

Maak de radijsjes schoon en rasp de knolletjes grof. Boen de halve citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe de radijs met de citroenrasp in een schaal en verkruimel er de feta boven. Schep de salade om met de olijfolie en de munt en breng op smaak met citroensap, versgemalen zout en peper. Lekker bij couscous met lamsvlees.

Kropsla met walnoten en spek

Ingrediënten voor 2 personen

1 kleine kropsla, eventueel 50 gr veldsla, 2 eetl sesamzaad, 2 eetl pijnboompitten, 100 gr ontbijtspek (plakjes), 1 eetl mayonaise, 2 eetl yoghurt, 2 theel mosterd, 1 eetl witte-wijnazijn, 40 gr walnoten, peper

De sla schoonmaken en in kleinere stukken scheuren. In een vergiet laten uitlekken. Rooster de pijnboompitten en de sesamzaden in een droge bakpan tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en bak dan de plakjes spek bruin en krokant in de droge bakpan in ongeveer 5 minuten. Tussentijds omkeren. Doe de mayonaise, yoghurt, mosterd, azijn en peper in een kom en roer het tot een sausje. Laat de spekplakjes uitlekken op een keukenpapier. Meng de salade goed met de dressing(saus), de walnoten, de spekreepjes en de geroosterde zaden/pitten.

naar boven
naar boven