Zo gaat de inhaalslag inderdaad verder.
Zaterdag hebben we de eerste keer het biologisch-dynamische kiezelpreparaat geroerd en uitgebracht op planten die al met dat stuk bezig zijn wat we van hun willen oogsten. De eerste planting van week 10 is dan ook toch zover gegroeid dat we het grootste deel geoogst hebben. Deze planten hebben wel moeten vechten, eerst koud en droog, dan wat warmer en steeds droog.
En dan zijn er nu ook eindelijk asperges, zaterdag een aarzelend begin, nu komt de groei erin. Ze hebben in iedere geval geen last van de droogte, want in de ruggen is het goed vochtig.
Onze loopeenden hebben de smaak van het voorjaar ook te pakken. Eentje heeft in hun stalletje een groot nest gebouwd en zit nu te broeden, één andere moet wel ergens anders bezig zijn, want overdag is ze steeds niet te zien. Het mannetje vind het maar niks, want hij is gewend dat ze altijd in een groepje met z'n vieren rondlopen.
Het zijn geweldig leuke beesten, die ook werkelijk niet aan de planten zitten. In het dorp zijn nu al twee andere gezinnen die ze ook (gaan) hebben. We verheugen ons op de kuikens.
Kropsla óf eikebladsla | - 't Leeuweriksveld |
Spinazie óf paksoy | - 't Leeuweriksveld |
Oerbiet | - Waddengeluk, Sexbierum |
Witlof | - Klompe, Biddinghuizen |
Paprika | - van Schie, Ens |
spinazie, trostomaat, raapsteel, heel misschien al asperges voor een deel van de pakketten, …
Annelies Kok is van oorsprong haptonomisch en antroposofisch fysiotherapeute. Door haar werkervaringen en studie is haar begeleiding steeds meer veranderd in het aanspreken van de kracht en wijsheid die in ieder mens zelf zit. Dat resulteerde in haar bedrijf Werveling. Werveling biedt biografische coaching en geschreven portretten.
Uitgangspunt bij beide onderdelen is het onderzoek vanuit de vier lagen van de mens, ofwel de vier kijkrichtingen.
Bij de biografische coaching staat zelfonderzoek, ordening en ontwikkeling centraal.
Een geschreven portret biedt de mogelijkheid tot een beeld van een persoon in boekvorm. Bij vele gelegenheden kan dit een mooi document zijn: bij een jubileum, maar ook bij een naderend afscheid van het leven.
Voor meer informatie: www.wervelingwerkt.nl
De zaterdagen 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.
Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.
Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).
400 gr witlof, 150 gr pasta, 75 gr blauwschimmelkaas, 75 ml witte wijn, 75 ml room, 50 gr pijnboompitten, 1 eetl. (olijf)olie, zout, peper
Kook de pasta beetgaar. Was de witlof en snijd de witlof in grove stukken.
De witlof in een wok met de olie roerbakken. Witlof eruit nemen.
In de wok de verkruimelde blauwschimmelkaas, de witte wijn en de room tot een sausje roeren. De pijnboompitten in een droge koekenpan roosteren tot ze bruinig zijn.
Witlof nog even verwarmen in de saus. Vervolgens de pasta op de borden leggen en het witlof met saus erover verdelen.
Garneren met de pijnboompitten.
750 gr verse spinazie, 1 dl room, nootmuskaat, zout, peper, 2 eieren
Kook de eieren hard en hak ze in stukjes.
Was de spinazie herhaaldelijk en haal alle blaadjes die niet helemaal mooi groen zijn weg.
Hak de spinazie fijn. Breng de spinazie met aanhangend water en wat zout aan de kook.
Kook 5 minuten zodat de spinazie wat slinkt. Giet het overtollige vocht af.
Roer de room door de spinazie en warm het geheel nog 1 minuut door. (niet meer laten koken!). Breng de spinazie op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Garneer de spinazie met de eistukjes.
500 gr rode bieten, 1 harde appel, klontje boter of margarine, 1 theel honing, 1 eetl citroensap, ½ theel geraspte mierikswortel (vers of uit potje) zout, peper, fijngeknipte bieslook
Spoel de bieten af en laat ze in ruim water koken tot het vel los laat (circa 1 uur). Stroop het vel van de bieten en snijd ze in blokjes.
Verwijder van de appel het klokhuis en snijd de appel in parten. Verhit een wok of wijde braadpan, voeg de boter of margarine toe en voeg de bietjes en appel toe.
Roerbak 4-5 min op hoog vuur. Voeg de honing toe en laat deze karamelliseren.
Voeg het citroensap, de mierikswortel, zout en peper toe, schep om en laat alles goed warm worden. Bestrooi voor het serveren met bieslook.
1 kropje sla, ½ paprika, een flinke handvol walnoten
Dressing: een scheutje yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 2 eetl. (walnoten)olie, 2 eetl. citroensap, 2 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. zachte honing of gembersiroop, 1 theel. mosterd, peper en zout
Was de sla en snijd het in repen. Snijd de paprika in kleine stukjes.
Hak de walnoten grof. Meng de sla met de paprikastukjes.
Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de walnoten even in een droge pan en meng ze door de salade.
1½ paprika, enkele slabladeren, ½ sjalotje, ½ eetl kruidenazijn, ½ theel mosterd, peper, zout, ¼ eetl fijngehakte peterselie, 1 eetl olie, 50 gr hüttenkäse, ½ eetl (koffie-)room, 1 eetl. geraspte Parmezaanse kaas, 4 zwarte olijven
De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden. De paprika's in een vergiet doen, er kokend water over schenken en laten afkoelen.
Sla wassen en drogen. Sjalotje pellen.
De helft in dunne ringen snijden en de andere helft fijnsnipperen. In een kom de azijn, mosterd, peper, zout, peterselie en de olie tot een sausje roeren.
De sjalotsnippers erdoor roeren. De paprika en sjalotringen erdoor scheppen.
In een andere kom de hüttenkäse, de (koffie-)room, de Parmezaanse kaas en wat peper door elkaar roeren. Een platte schaal bekleden met slabladeren.
De olie-azijndressing erover druppelen. Paprikasalade erop scheppen en het hüttenkäsemengsel erover verdelen.
Garneren met de olijven.