Eindelijk is het zover! Afgelopen donderdag hebben we onze eerste kalfjes opgehaald. De stal is weliswaar nog steeds niet klaar — dat moet een gedegen constructie worden waar we de hulp van de dorpssmid bij nodig hebben — maar het voerhek staat er en de andere afscheidingen hebben we provisorisch met pallets en balken en touw gemaakt. En dat is voor kalfjes voorlopig ruim voldoende. Het zijn twee prachtige koekalveren van anderhalve maand oud en ze komen van de Noaberhoeve, de b.d.boerderij in Echten waar Sake Gerritsen in de loop van vele jaren een mooie eigen kudde heeft opgebouwd.
Inmiddels zijn ze al een beetje gewend bij ons, en komen nu soms nieuwsgierig naar je toe als je bij de stal staat. Dat doen ze vooral als het tegen voedertijd loopt… en dan laten ze zich ook dapper horen. Een mooi nieuw geluid erbij op ons erf! Loeien kun je het nog niet noemen, het is meer blaten.
Ze krijgen nog anderhalve maand lang melk, die ik geleidelijk steeds meer verdun met (warm) water. Maar ja, wij hebben zelf geen melkkoeien, dus hoe kom je dan aan melk? Hat advies was om maar gewoon kunstmelk te nemen, maar daar had ik niet zo'n goed gevoel bij. De overgang van hun geboorteplek naar ons bedrijf is al groot genoeg voor deze kalfjes, dan moet er niet meteen ook nog een grote verandering in het voer dat ze krijgen bijkomen. Gelukkig is er nog één melkveehouder in Wilhelmsoord, en daar kan ik nu af en toe wat mooie verse rauwe koemelk voor ze halen. Weliswaar niet biologisch, maar toch zeker beter dan kunstmelk. Verder vreten ze al heel goed van het hooi, dat we vorig jaar zelf gemaakt hebben, en 's avonds krijgen ze ook wat gehakte wortels die ze in het begin maar vreemd vonden maar inmiddels smakelijk oppeuzelen. Later in het seizoen mogen ze lekker naar buiten op de wei.
Een mooie verrijking van ons bedrijf, we zijn weer wat completer geworden!
Raapstelen of Spinazie | - 't Leeuweriksveld |
Asperges of witte kool | |
Sla | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Trostomaat |
Asperges (iedereen die deze week geen asperges had) óf witte kool, spinazie óf raapsteel, …
Annelies Kok is van oorsprong haptonomisch en antroposofisch fysiotherapeute. Door haar werkervaringen en studie is haar begeleiding steeds meer veranderd in het aanspreken van de kracht en wijsheid die in ieder mens zelf zit. Dat resulteerde in haar bedrijf Werveling. Werveling biedt biografische coaching en geschreven portretten.
Uitgangspunt bij beide onderdelen is het onderzoek vanuit de vier lagen van de mens, ofwel de vier kijkrichtingen.
Bij de biografische coaching staat zelfonderzoek, ordening en ontwikkeling centraal.
Een geschreven portret biedt de mogelijkheid tot een beeld van een persoon in boekvorm. Bij vele gelegenheden kan dit een mooi document zijn: bij een jubileum, maar ook bij een naderend afscheid van het leven.
Voor meer informatie: www.wervelingwerkt.nl
De zaterdagen 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.
Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.
Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).
200 gr zilvervliesrijst, 2 eetl olijfolie, 1 ui, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 500 gr andijvie, 1 blikje mais (uitlekgewicht 285 gram), 125 gr gezouten cashewnoten, 4 eetl ketjap manis
Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper de ui.
Snijd de rode paprika in reepjes. Pel het teentje knoflook.
Was de andijvie en snijd deze fijn. Laat het blikje mais uitlekken en spoel het met water.
In grote braadpan of wok olie verhitten. Ui fruiten, daarna paprika toevoegen en zachtjes bakken.
Knoflook boven pan uitpersen. Andijvie toevoegen en al omscheppend nog drie minuten bakken.
Mais en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met ketjap.
400 gr tomaten, ¼ rode ui
Dressing: ½ eetl verse rozemarijn, ½ eetl verse basilicum, 1 teentje knoflook, 1 theel frambozen- of balsamicoazijn, 1 eetl olie, peper en zout naar smaak
Was de tomaten en snijd ze in partjes. Snijd de ui fijn.
Snijd de rozemarijn, basilicum en knoflook fijn. Meng de ingrediënten voor de dressing.
Leg de tomaten in een schaal, verdeel de ui erover en schenk de dressing over. Serveer onmiddellijk of dek af en zet koel weg tot het serveren.
600 gr asperges, 10 gr verse bieslook, 2 eieren, 25 gr boter, zout, peper, eventueel 50 gr gekookte (been)ham in blokjes
In aspergepan of hoge pan water koken. Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
Asperges dun schillen, vanaf vlak onder de kop. Asperges in ca. 15 minuten gaar koken.
Bieslook fijnknippen. Eieren loskloppen met zout en peper.
Bieslook en eventueel ham erdoor roeren. In koekenpan 25 g boter verhitten.
Eimengsel erin schenken en roeren tot ei gaat stollen. Asperges serveren met eimengsel erover.
Lekker met gebakken aardappels en Hollandaisesaus.
1 kleine ui, 1 eetl kerriepoeder, 1 eetl boter, ½ witte kool (400 gr gesneden), 30 gr rozijnen, 50 gr cashewnoten, ½ eetl bloem, scheutje bouillon, zout
Maak de ui schoon en snipper deze. Maak de kool schoon en snij deze in reepjes.
Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Neem ze uit de pan.
Verhit de boter in de pan en fruit hierin eventjes de ui en het kerriepoeder. Voeg de kool toe en bak deze al omscheppende even mee.
Voeg de rozijnen toe en de cashewnoten. Doe er een scheutje bouillon en een snufje zout bij.
Leg een deksel op de pan en laat de kool in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven. Lekker met een gebakken kaasplak en gebakken aardappelen.
½ krop sla, 1 eetl olijfolie, 3 sneden (wit)brood, een stuk Parmezaanse kaas van 50 gr
Dressing: 2 eetl olijfolie, ½ eetl Franse of Engelse mosterd, ½ eetl honing, 1 theel citroensap
Verwijder de korstjes van het brood en snijd ze in kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes al roerend bruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Schaaf de kaas in lange dunne reepjes. Was de sla en scheur de sla klein.
Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de sla in een kom met de dressing en schep het geheel goed door elkaar.
Meng de broodblokjes en kaas door de salade en serveer direct.