Naast al het werk op en om het land hebben we inmiddels ook een hele agenda aan andere activiteiten, waar we jullie ook van harte bij willen uitnodigen.
Voor de vroege vogels is er elke eerste zaterdag van de zomermaanden vanaf 7 uur kiezelpreparaat roeren en uitbrengen.
Dit jaar organiseren we niet één grote open dag, maar meerdere kleine activiteiten.
Kathinka
- | |
- | |
- | |
- | |
- | |
We hebben een paar pittige hagelbuien gehad, met als gevolg schade in de tere voorjaars-bladgewassen. De paksoy was helemaal gerafeld, we hebben hem zo goed mogelijk opgeknapt en doen in de meeste pakketten twee stuks! |
Rode bataviasla, deel van de pakketten: spinazie, stengelui, …
U kunt weer aanschuiven. En als u mee wilt helpen met oogsten en koken, dan kan dat ook.
Op 20 mei a.s. beginnen we op 't Leeuweriksveld. Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel.
De zolder is nog niet klaar, de spullen waarmee we werken zijn van de kringloop; we werken in alle eenvoud. De producten en het eten zijn vers en biologisch. Dus (h)eerlijk!
Meer informatie op www.oogstenkokeneneten.nl
Opgave via de website, 0619199934 of per mail: aanschuiveninemmen@gmail.com
's Middags om 15u en 16.30u een rondleiding over 't Leeuweriksveld.
De winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult en met de kleine dieren.
Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden bij ons of via: meel@omaserveert.nl /0591-224975.
De kosten bedragen € 29,95 p.p.
1 struikje paksoi, 1 ui, een klont boter of een scheutje olie, scheutje melk, 2 eieren, ½ theel. tijm, peper en zout, 150 gr macaroni of een andere pastasoort, eventueel 3 eetl. tomatenpuree, eventueel geraspte kaas
Was de paksoi en snijd deze in smalle reepjes. Pel en snipper de ui. Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de ui in boter en voeg de paksoi er beetje bij beetje aan toe. Bak even.
Klop de eieren los met een scheutje melk, tijm, peper en zout erdoor geklopt. Bak hiervan een roerei. Giet de macaroni af. Snijd het roerei in kleine stukjes of brokjes en meng dit met de paksoi door de gekookte macaroni. Breng op smaak met peper en zout. Naar wens kunt u er ook tomatenpuree of geraspte kaas door mengen.
1½ paprika, enkele slabladeren, ½ sjalotje, ½ eetl kruidenazijn, ½ theel mosterd, peper, zout, ¼ eetl fijngehakte peterselie, 1 eetl olie, 50 gr hüttenkäse,
½ eetl (koffie-)room, 1 eetl. geraspte Parmezaanse kaas, 4 zwarte olijven
De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden. De paprika's in een vergiet doen, er kokend water over schenken en laten afkoelen.
Sla wassen en drogen. Sjalotje pellen.
De helft in dunne ringen snijden en de andere helft fijnsnipperen. In een kom de azijn, mosterd, peper, zout, peterselie en de olie tot een sausje roeren.
De sjalotsnippers erdoor roeren. De paprika en sjalotringen erdoor scheppen.
In een andere kom de hüttenkäse, de (koffie-)room, de Parmezaanse kaas en wat peper door elkaar roeren. Een platte schaal bekleden met slabladeren.
De olie-azijndressing erover druppelen. Paprikasalade erop scheppen en het hüttenkäsemengsel erover verdelen.
Garneren met de olijven.
½ groentebouillonblokje, 300 gr verse zalm, 600 gr wilde spinazie, 1 citroen, 200 ml creme fraiche, 1 eetl grove mosterd, 1 eetl gehakte dille, 200 gr voorgekookte lasagnevellen, ½ eetl olijfolie, enkele klontjes boter
Was de spinazie goed, snijd de wortels eraf en snijd de spinazie fijn. Pers de citroen uit.
Breng in een grote pan 1 liter water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en roer goed.
Leg de zalm in het kokende water en kook de vis ongeveer 10 min op een laag vuur. Kook in een andere pan de spinazie ca. 10 min.
Breng op smaak met peper en zout. Meng 100 ml creme fraiche door de spinazie.
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de zalm goed uitlekken, verwijder eventuele graatjes en verdeel de vis in grove stukken.
Besprenkel met citroensap. Meng de vis in een kom met de creme fraiche, mosterd en dille.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg de olijfolie toe en kook de vellen ong. 5 min.
Laat de lasagnevellen uitlekken en leg ze op een schone theedoek. Beboter een grote schaal en maak laagjes van lasagnevellen, spinazie en zalm.
Herhaal dit en eindig met een laag lasagnevellen. Leg bovenop nog een paar klontjes boter.
Laat de lasagne in ong. 25 min gaar worden in de oven. Zet het dan nog 3 min onder de gril.
Serveer de lasagne direct.
600 gr asperges, 10 gr verse bieslook, 2 eieren, 25 gr boter, zout, peper, eventueel 50 gr gekookte (been)ham in blokjes
In aspergepan of hoge pan water koken. Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
Asperges dun schillen, vanaf vlak onder de kop. Asperges in ca. 10-15 minuten gaar koken.
Bieslook fijnknippen. Eieren loskloppen met zout en peper.
Bieslook en eventueel ham erdoor roeren. In koekenpan 25 g boter verhitten.
Eimengsel erin schenken en roeren tot ei gaat stollen. Asperges serveren met eimengsel erover.
Lekker met gebakken aardappels en Hollandaisesaus.