Pakketbrief week 21, 24 mei 2016

leeuweriksveld logo

Week 21

Het seizoen is nu volop in gang gekomen. De kurkdroge april gaf de nodige stress bij de planten en dus ook bij mij (Wouter), maar ik heb de beregening nog net op tijd aan de praat weten te krijgen om de schade beperkt te houden. Het vliesdoek waarmee de plantjes vroeg in het voorjaar afgedekt worden, heeft ook flink geholpen tegen de uitdroging. Zodat we nu al drie weken heerlijke sla's, paksoy en nu ook koolrabi, andijvie en bosbiet van de volle grond oogsten. De mensen die via de Coehoorn (wat een prachtige naam voor een klein straatje met twee flauwe bochten!) naar ons toe komen rijden zeggen regelmatig dat ze genieten van de bonte kleurenpracht van al die verschillende groentes naast elkaar.

En wat is dit nu, zou u denken? Ik heb even een kijk genomen in de map “pakketbrieven 2007” en zo was het dus toen we 23 mei 2007 in Orvelte zaten. Eigenlijk heel herkenbaar. Alleen dit jaar hadden we toch vaak op tijd een goede regenbui, en ligt de beregening inmiddels al weer 7 jaar goed geïnstalleerd in de grond, en functioneert zonder stress, als het nodig is. Een vaste plek heeft zo z'n voordeel.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Asperges of raapstelen- 't Leeuweriksveld
Rode bataviasla- 't Leeuweriksveld
Spinazie of bonte snijbiet- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Rode paprika- Van Schie/Hartman, Ens

In week 22 verwacht:

koolrabi, raapstelen, ijssla, ...

Preparatendagen Leeuweriksveld

April t/m september: elke tweede zaterdag van de maand, van 7u- 10u kiezel roeren en spuiten/preparatenkruiden verzamelen en toebereiden voor zover nodig.
Zondag 2 oktober van 14 tot ca. 19u  Preparaten maken.
Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.

Open dag 't Leeuweriksveld

op zaterdag 18 juni
Op de boerderij is dan weer van alles te zien en te doen:
vanaf 10 uur rondleidingen en proeverijen, kraampjes met kunst, biologische kleding, live muziek
Overdag is er een workshop goudsbloem-en/of sint janskruid zalf maken. Voor deze workshop graag opgeven bij: e-mail: ankabults@hotmail.com of : 0591631895
De dag wordt om 16 uur feestelijk afgesloten met een open meezing-uur met ons eigen koor “de Leeuwerikken”!

Zondag 5 juni

Open Tuin op Smakelijk Erf

Op zondag 5 juni van 11 - 17 uur neemt Smakelijk Erf deel aan de landelijke open tuindagen van Velt.  Dit ecologisch beheerde erf is gelegen aan Vaart ZZ 171 in Nieuw-Amsterdam. Hier treft u onder andere een moestuin, kruiden, een fruitgaard, vijvers, een bosperceel en verschillende dieren op het erf. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen en er worden tips en trucs met de bezoekers gedeeld. Tevens is er een imker, een natuurvoedingsadviseur en een genees-krachtige kruidendeskundige aanwezig.


Recepten

Smeuïge andijvie

1 krop andijvie, gewassen en in dunne reepjes gesneden, 1 ui fijngesneden, scheutje olijfolie, zout, ½ eetl. maizena, scheutje melk en/of room, evt. nootmuskaat

Bak de ui in de olie glazig en voeg de andijvie met wat zout toe. Schep de groente om totdat de andijvie geslonken is. Laat de pan met groente met deksel erop nog ongeveer 10 tot 15 min. op het vuur staan.
Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen. Roer in een kopje de maïzena met de melk/room tot een glad papje en bind hiermee de andijvie. Even goed blijven roeren ter voorkoming van klontjes. Strooi er naar wens nootmuskaat over.
Serveer met gebakken aardappelen of een gekookte graansoort.

Geroosterde paprika in rozemarijn-vinaigrette

4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels citroensap, geraspte schil van 1 citroen, 1 eetlepel witte balsamicoazijn, 1 eetlepel rozemarijntakjes, 3-4 paprika's, gehalveerd, 2 eetlepels pijnboompitten

Verwarm de ovengrill voor op 220°C. Meng voor de vinaigrette de olie met het citroensap, de citroenschil, balsamicoazijn en rozemarijn.
Bekleed het grillrooster met aluminiumfolie. Leg de paprikahelften met het snijvlak naar onderen op het folie, bestrijk ze met de vinaigrette en plaats ze onder de hete grill.
Haal wanneer het velletje zwart begint te worden de paprika's uit de oven en dek ze af. Laat de paprika's zo 10 minuten afkoelen.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Ontvel de paprikahelften, snijd ze in brede repen en leg ze op een schaal.
Strooi de pijnboompitten erover en bedruppel met de resterende vinaigrette. Serveer met verse ciabatta of stokbrood.

Pasta met raapstelen

250 gram pasta, 1 bosje raapstelen, ½ of 1 oranje/rood pepertje, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel rode wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie, 100 gram broodkruim

Laat het brood goed drogen en snijd het in blokjes. Snijd de wortels van de raapsteeltjes en snijd de raapsteeltjes in grove stukken. Was ze goed en laat ze uitlekken.
Snij de knoflook fijn. Halveer de peper en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
Snijd de peper fijn.
Fruit de knoflook en peper 1 minuut in 1 eetlepel olie. Doe er de raapstelen en 1 flinke eetlepel water bij.
Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Kook intussen de pasta.
Bak in een koekenpan het brood in 2 eetlepels olie, tot het mooi bruin is. Breng op smaak met zout.
Doe de azijn bij de raapstelen. Meng nu alles door elkaar en schep het broodkruim er overheen!

Stamppot bataviasla met chorizo en kaas

750 gram aardappelen, zout, peper, 1 krop bataviasla, 75 gram chorizoworst in plakjes, 10 gram boter, 100 gram ontbijtspek in blokjes, 1 dl melk, 50 gram geraspte belegen of oude kaas

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Was de sla en snijd ze in smalle reepjes en snijd de chorizo in reepjes.
Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca 20 minuten. Verhit de boter in de koekepan en bak de spekblokjes krokant uit.
Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en prak ze fijn met de pureestamper.
Klop de melk en de geraspte kaas door de puree en roer de reepjes sla en worst erdoor. Laat de stamppot op eenmatig hoog vuur al roerende door en door warm worden.
Breng de stamppot op smaak met peper en schep de uitgebakken spekblokjes erop (eventueel met het spekvet). Serveer dit direct.

Snijbiet

Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd. Het groene blad wordt gekookt als spinazie. Ook de dikke, witte of rode bladnerf en de stengels kunnen gekookt of gestoofd worden. Bewaar de snijbiet maximaal enkele dagen in de koelkast. Deze groente werd vroeger veel gegeten, een oud-Nederlands gezegde luidt dan ook:

“Op roggestoet en snijbietstengels
gedijen zelfs de domste bengels!”

naar boven
naar boven