Eindelijk is het nu écht mooi weer! Na de regen nu de warmte en alles schiet de grond uit. Het werd tijd ook, want tot nu toe was het maar een lastig voorjaar: droog, veel gure noorden-/oostenwind en vooral 's nachts te koud. Maar ja, een boer heeft natuurlijk altijd wel wat te klagen. Weet u overigens in welke maand boeren het minst klagen? (* antwoord elders op deze pakketbrief).
Intussen is het voorjaar flink gevorderd. De kas staat vol met courgettes, aubergines, spekbonen en wat cherrytomaten. De aardappels zijn bezig met de knolzetting. De spekbonen buiten (Martin en Frank hebben twee volle bedden bonenstaken gezet) zijn door de kou maar heel matig opgekomen en gaan we zo snel mogelijk bijzaaien. De overige gewassen staan er mooi bij. Langs de akkerrand heb ik een mengsel gezaaid met zonnebloemen, boekweit, facelia, diverse klavers, lupine, serradella, zomerwikke, goudsbloem en mariadistel - dat wordt een paradijs voor de bijen, de vlinders en alle overige insecten!
Van vrijdag 30 juli tot zondag 1 augustus a.s. organiseren we net als vorig jaar een seminar met Heidjer Reetz op 't Leeuweriksveld: "Ökonomie im Spiegel der Kulturepochen".
Heidjer is een geesteswetenschapper die heel waardevolle inzichten heeft op het gebied van de economie. Vorig jaar werd het seminar zeer gewaardeerd door de deelnemers.
Aanmelding bij 't Leeuweriksveld (Wouter).
IJsbergsla | - | 't Leeuweriksveld |
Paksoy Shanghai | - | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | - | 't Leeuweriksveld |
Wilde spinazie | - | 't Leeuweriksveld |
Bosui | - | 't Leeuweriksveld |
of | - | |
Asperges | - | De Morene, Drouwen |
Wie deze week asperges aantreft, krijgt volgende week bosui en omgekeerd.
Spitskool * | 2,00 / st |
Bosbiet * | 2,00 / st |
Op zaterdag 12 en zondag 13 juni a.s zijn de landelijke open dagen bij biologische boeren. 't Leeuweriksveld doet natuurlijk ook weer mee, u bent van harte uitgenodigd voor een kijkje op onze boerderij!
We geven rondleidingen, u kunt eigengemaakte soep en salades proeven, er is een wijnproeverij, de varkens vinden het heerlijk om gekrabd te worden, de kinderen kunnen een kijkdoos maken, trampoline springen of groentes raden op de tast.
Beide dagen van 10 tot 17u.
Op 19 juni geeft projectkoor Cantaventi een concert "Oude meesters" met werken van Josquin, Dufay en Pärt. Aula Vrije school Michaël, Prinsenlaan 80, Emmen, aanvang 20.00u. Entree € 10,-
Op zaterdag 31 juli vindt op onze boerderij een concert plaats van het duitse trio Tedesca, waar Kathinka deel van uitmaakt. Tedesca zingt en speelt middeleeuwse en renaissancemuziek, op diverse (nagebouwde) instrumenten uit deze tijd: éénhandfluit met trommel, vedel, kromhoorn, schalmei, harp, doedelzak etc...zeer de moeite waard! Entree € 10,-
200 gr pasta
500 gr wilde spinazie
1 bakje champignons
2 teentjes knoflook
1 bakje creme fraiche
eventueel 1 scheutje witte wijn
Kook de pasta al dente.
Snijd de champignons in stukjes/ plakjes.
Was de spinazie goed in ruim water.
Snijd de spinazie klein.
Doe een beetje olie in een hapjespan of koekenpan en doe daar de champignons in.
Even bakken, daarna de spinazie toevoegen.
Laat het slinken en voeg dan de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe.
Dan de creme fraiche en eventueel een scheutje witte wijn.
Laat nog even inkoken.
Maak op smaak met versgemalen peper.
Lekker met pittig gekruide tofu.
De shanghai-paksoi is een kleine variant van de gangbare paksoi. De compacte plant heeft dikke brede bladstelen met groene nerven en bladeren. De gehele plant kan gegeten worden. Snijd de bladvoet weg, was de paksoi goed en snijd ze in reepjes. U kunt paksoi rauw, gestoofd en roergebakken gebruiken. Ze is in ongeveer 5 tot 10 min. gaar. Bewaar de groente tot maximaal vier dagen in een geperforeerde plastic zak in de koelkast.
500 gr aardappels
melk
1 ei
scheutje (arachide)olie
1 struik paksoi
1 kleine ui
½ rode paprika
½ bakje kruidenkaas met knoflook
zout, peper
evt. azijn
Schil de aardappels en kook ze gaar.
Schil en snipper de ui.
Was de paprika en snijd deze in reepjes.
Was de paksoi, verwijder de bladvoet en snijd de paksoi in kleine stukjes.
Verhit de olie in een wok en bak hierin de ui 2 minuten.
Voeg de paprika toe en bak ook dit weer 2 minuten.
Dan de paksoi erbij en roerbak dit tot de paksoi net een beetje zacht begint te worden, maar let op: de groente moet knapperig blijven! Giet de aardappels af en stamp dit met de melk en het ei tot puree.
Roer de paksoi door de aardappelpuree, voeg de kruidenkaas toe en laat het goed heet worden.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje azijn.
350 gr koolrabi
20 gr boter
20 gr bloem
peper en zout
2 tot 3 dl melk
60 gr geraspte (oude) kaas
3 eetl. paneermeel
Schil de koolrabi dik, snijd de groente in plakken van ruim een centimeter dik en kook ze 5 min. in ruim water met zout bijna gaar.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Maak ondertussen in een ander pannetje een kaassaus of een tomatensaus op basis van een roux.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de koolrabi in een ingevette ovenschaal en schenk hier de saus over.
Strooi het paneermeel erover en zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.
Lekker met aardappelpuree.
Variatie met ham: Voeg aan deze schotel in blokjes gesneden gerookte ham toe.
500 gr asperges
200 gr aardappels
1 ui
1 teentje knoflook
½ bosje bieslook
2 eetl olijfolie
zout, peper
8 eieren
Was de asperges, snijd de houtige uiteinden eraf en schil ze.
Snijd ze in 4 cm lange stukjes en kook ze in 30-45 minuten gaat.
Schil en was de aardappelen en kook ze in een bodempje water in 20 minuten gaar.
Snijd ze in blokjes van ca. 1 cm.
Snipper de ui en de knoflook.
Knip de bieslook fijn, Kluts de eieren in een kom.
Verhit de olijfolie in een grote koekepan.
Bak de ui en knoflook op gemiddeld vuur kort aan.
Voeg de aardappels en asperges toe en roerbak ze 2 minuten.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de eieren in de pan, strooi de bieslook eroverheen en laat het in 3 minuten op laag vuur stollen.
Laat de omelet op een bord glijden en leg het omgekeerd in de pan terug.
Laat in 4 minuten stollen.
Lekker met een groene salade.
* In februari: dat is de kortste maand...