Mens en dier leven van het plantenrijk. De planten heffen de, voor mens en dier niet direct opneembare, stoffen van het minerale rijk op tot in het gebied van het leven. Het plantenrijk als geheel toont ons in het ritme van de kringloop van het jaar een beeld voor het samenwerken van kosmische en aardse krachten en stoffen:
In mijn bijdrage voor het seminar wil ik enkele impulsen geven, die voor het bewustzijn van de polariteit van kosmische en aardse stoffen en krachten behulpzaam kunnen zijn.
(Toevoeging d.d. 12 juni: het seminar is geannuleerd.)
Asperges of knolvenkel | - | 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - | 't Leeuweriksveld |
Kropsla | - | 't Leeuweriksveld |
Spitskool of koolrabi | - | 't Leeuweriksveld |
Bosui | - | 't Leeuweriksveld |
knolvenkel, koolrabi, bosbiet, sla, …
Zaterdag 23 juni a.s doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer.
Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen, te genieten van een hapje en drankje, een rondleiding te krijgen.
Om 16 uur sluiten we de dag af met een prachtig concert van Northern Lights, de band uit Oosterhesselen die Schotse en Ierse folkmuziek speelt!
In het weekend van 21 en 22 juli a.s. organiseren we op het Leeuweriksveld een seminar
Achtergronden van de biologisch-dynamische preparaten,
een poging om tot beter begrip te komen van deze belangrijke eigentijdse hulpmiddelen voor de landbouw.
Met medewerking van Heidjer Reetz en Wouter Kamphuis.
Zie de column hierboven voor een vertaling van Heidjers aankondiging. Volgende week een opmaat van Wouter.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom, zaterdag 21 juli 10.30 uur tot zondag 22 juli 17 uur.
Inclusief lunches, warme maaltijd op zaterdag en ontbijt op zondag.
Richtprijs €100,-
Kamperen in zelf meegebrachte tent is mogelijk.
Bosbiet*/st € 2,00
Trostomaten/kg € 2,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
400 gr risottorijst, 1 ui, 1 grote venkelknol, ½ bosje peterselie, 200 gr gerookte zalm, 1 liter groentebouillon, 1 eetl Pernod (of andere wijn), 1 eetl boter, 100 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetl olijfolie
Breng een pan water aan de kook. Maak de venkel schoon en snijd de stelen eraf.
Snijd de venkel in reepjes. Kook de venkel 1 minuut.
Pel de ui en snijd deze fijn. Verwarm de olie en bak het uitje glazig, niet laten verkleuren.
Roer de rijst erbij en laat even meebakken. Schenk er een scheut hete bouillon en de Pernod bij en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige scheut door de rijst is opgenomen.
Blijf goed roeren. Herhaal dit ± 20 minuten tot de rijst gaar is.
Snijd de peterselie fijn. Snijd de zalm in kleine stukjes.
Roer de knolvenkel, zalm, boter, peterselie en kaas door het rijstmengsel en verwarm alles nog even goed.
1 koolrabi, 1 ui, een handje rozijnen, ½ appel, een scheutje olie, 1 sinaasappel, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. honing of diksap, 1 theel. kerriepoeder, ½ theel. korianderpoeder, mespuntje kaneel, peper en zout, 1 eetl. fijngeknipte verse kruiden zoals peterselie, (citroen)tijm, citroenmelisse en pepermunt
Schil de koolrabi en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui.
Snijd de appel in stukjes. Pers de sinaasappel uit en vang het sap op.
Fruit de ui met de kerrie en koriander in olie. Voeg de koolrabi en appel toe en laat ruim 10 min. stoven tot ze bijna gaar is.
Voeg dan de rozijnen, honing/diksap, citroensap en sinaasappelsap toe en laat nog een 5 min. stoven. Maak op smaak met kaneel, peper en zout.
Bind het vocht eventueel met een bindmiddel. Garneer deze koolrabischotel met verse tuinkruiden.
125 gr pasta, 3 tomaten, 1 bosui, 1 halve paprika, 2 tenen uitgeperste knoflook, 2 eetl olijfolie, 150 gr feta, 1 theel basilicum, 1 theel oregano, 2 theel peterselie, 1 theel honing, versgemalen peper naar smaak
Snijd de tomaten, paprika, en bosui in kleine blokjes en doe ze in de kom.
Schenk de olijfolie erover en voeg de kruiden, de knoflook en de honing toe.
Snij de feta in blokjes en roer dit er ook door. Dek de kom af.
Kook de pasta gaar, giet af en roer de saus erdoor.
Laat nog heel even doorwarmen en strooi tenslotte beetje peper erover.
Serveer met geraspte kaas.
400 gr andijvie, 1 ui, ½ eetl kerrie, 50 ml bouillon (van blokje), ½ eetl, bloem, 40 gr cashewnoten, zout, peper, olie
Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken. Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de uien en knoflook. Roer dan de bloem erdoor en schep dan ook de andijvie en de cashewnoten erdoor.
Giet de bouillon erbij en laat de groente 5 minuten zachtjes sudderen. Breng het op smaak met wat zout en peper.
Lekker met aardappelen en een bal gehakt.
1 kropje sla, 1 peer, 1 kiwi, 1 eetl. citroensap
Dressing: 1 eetl. (appel)azijn, 1 theel. honing, ½ theel. mosterd, peper, zout, 2 eetl. walnootolie, 2 eetl. olie
Garnering: 50 g walnoten
Sla in grote stukken verdelen, wassen en droogslingeren in een theedoek of slacentrifuge.
Peren schillen en in dunne plakjes snijden, kiwi's in schijfjes snijden en peer met citroensap besprenkelen (tegen het bruin worden).
Dressing kloppen van de ingrediënten.
Walnoten grof hakken.
Sla schikken op bordjes. Schijfjes kiwi en plakjes peer en walnoten erop leggen. Dressing erover sprenkelen.