Pakketbrief week 22, 29 mei 2013

logo

De aspergeplant

Nu we volop aan het aspergesteken zijn, hier een beetje meer over deze plant dan alleen maar ondergrondse witte afgesneden beginsels van een plant.
Asperges behoren bij de familie van de lelies. De plant is meerjarig. In de winter sterft het gedeelte boven de grond volledig af, maar in de grond blijft een krachtige wortelstok. Daaruit komen spitse stengels met veel zijtakken, waaraan weer fijnere stengels zitten en aan deze weer hele dunne spitse blaadjes die ook weer op stengeltjes lijken. Een grote spreiding van stengels. Aspergegroen is mooi in bloemboeketten. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De één hebben kleine geel- groene bloemklokjes, de andere krijgen besjes, die als ze rijp zijn fel rood- oranje kleuren. In de herfst kleurt de hele aspergestengel mooi geel tot aan oranje toe. Boven de grond is de asperge een sierlijke, fijne plant. Onder de grond is het een andere zaak. De wortels zijn dik, stevig en vlezig. Uit een groeipunt komt een bos wortels, die lijken op een bos rastakrullen. Bij de aspergeteelt zit die groeipunt onder in de rug. Wij maken het hem moeilijk door hem zo diep onder de rug te zetten. Maar het is een krachtplant, die bij warm weer wel 12cm per dag kan groeien en in een seizoen per plant wel 20 asperges kan geven. 20 pogingen om eindelijk eens een stengel te maken. Daarom ook maar tot de langste dag van het jaar, want dan moet de plant toch de kans krijgen om echt te groeien en reserves op te bouwen. Altijd weer een mooi moment om dan uit die dikke paarswitte koppen een heel bos van sierlijke groene metershoge planten te zien groeien.
De Romeinen kenden de asperges al, in Europa kwam de teelt in de middeleeuwen op gang. Als geneeskrachtige plant is de asperge vooral sterk reinigend, urineafdrijvend en stimulerend voor de nierfunctie. In onze streken is het een van de eerste vollegrondsgroente en een van de zeldzame groentes, die echt niet het hele jaar door vers verkrijgbaar zijn.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rabarber- 't Leeuweriksveld
Andijvie of paksoy- 't Leeuweriksveld
Regenboogpeen- Krispijn v.d. Dries, Ens
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Paprika- Tuindersdijk, Erica

Door de langdurige kou dit voorjaar hebben we nog niet zoveel eigen produkten, alles komt wat later dan normaal.

In week 23 verwacht:

Rode bataviasla, raapstelen, asperges voor een deel van de pakketten, …

Om alvast in uw agenda te schrijven

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld


Recepten

Regenboogpeen met pit

bijgerecht voor 2 personen

400 gr regenboogpeen, ½ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ½ theel. mosterdzaad (of -poeder), 1 teen knoflook, 1 theel. sambal of een mespuntje chilipeper, snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel. honing, 1 eetl. citroensap

Snijd de regenboogpeen in stukjes van 2 cm. Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn.
Snijd de knoflook fijn. Fruit de knoflook met de specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe.
Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan.
Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel de wortels met citroensap vlak voor het opdienen.
Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa.

Rabarbercrunchy

nagerecht voor 2 personen

2 stengels rabarber (300 à 350 gr), 1 appel, ½ sinaasappel, honing naar smaak, 40 gr oerzoet (ongeraffineerde rietsuiker) of suiker, 25 gr gepelde hazelnoten, 75 gr havervlokken, 40 gr roomboter, 1 eetl geraspte kokos, volle kwark of slagroom

Rabarber en appel in stukjes snijden. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter.
Sinaasappel persen. Oven voorverwarmen op 200°C.
Rabarber, appel en sinaasappelrasp en -sap koken op een laag vuur, eventueel met vlamverdeler, ong. 15 min. koken totdat de rabarber in sliertjes uit elkaar valt.
Honing naar smaak toevoegen. Hazelnoten fijnhakken en mengen met havervlokken, kokos, boter en oerzoet tot een kruimelig deeg.
Rabarbermengsel in een ovenschaal scheppen. Hazelnootmengsel over de schaal verdelen.
Rabarbercrunchy in 30 min. goudbruin bakken. Lekker met volle kwark of slagroom.

Paprikasoep

bijgerecht voor 2 personen

de paprika's uit het pakket, 1 ui , 1 rode peper, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, ½ liter passata di pomodoro, 500 ml water, 1 (kippen)bouillonblokje, peper, zeezout, 150 gr mascarpone

Ui, knoflook en rode peper fijn snipperen. Paprika in reepjes snijden.
Verhit de olie in de wok, bak de paprika- reepjes, de ui, de knoflook en de peper zachtbruin in ca. 4 min. Doe alles in een soeppan, voeg het water toe en het bouillonblokje en de passata, breng aan de kook en laat ca. 5 min. koken met de deksel op de pan.
Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep op en schep een flinke lepel mascarpone in het midden.
Lekker met warm stokbrood en roomboter.

Pittig gehakt met snijbiet

bijgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 250 gram gehakt, ½ eetl sambal, beschuit, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, zout en peper

Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve de snijbiet. Laat het even in de koelkast staan. Was de snijbiet en snijd het blad en de stelen in kleine reepjes. Verwarm de wok en doe er een scheutje roerbakolie in. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Als het gehakt rul en bruin wordt de snijbiet toevoegen en deze kort meewokken. Lekker met gebakken aardappels.

Salade van witlof en champignons

bijgerecht voor 2 personen

400 gr witlof, 1 bosje radijs, 150 gr (kastanje)champignons, 1 eetl. olie
Voor de dressing: 1 theel. mosterd, 2 eetl. citroensap, 4 eetl. walnotenolie, zout, peper, 16 sprietjes bieslook

Maak de witlof schoon en snijd de struiken in reepjes. Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 3 à 4 min.
Klop met een garde een dressing van de mosterd, het citroensap, de walnotenolie, het zout en de peper. Meng de dressing door de witlof, de radijs en de champignons en bestrooi de salade met het fijngeknipte bieslook.

Variatie: Voeg 2 eetl. fijngehakte walnoten of hazelnoten of olijven toe aan de dressing.

naar boven
naar boven