Een beetje vocht in mei is prima, zeker voor onze droge akker aan de Wilhelmsweg.
Maar de eerste twee meiweken van dit jaar was het wel overmatig veel (hier 90 mm).
Op de akker aan de Zandzoom stond op een aantal plekken water, zodat ik geultjes
moest graven om de groenteplantjes te redden. Veel werkzaamheden lagen een
tijdje noodgedwongen stil: we konden het land niet op. Toen werd het mooi weer,
en dan moet alles tegelijk…drukke tijden dus. Maar inmiddels is de achterstand
redelijk ingehaald. Het gras is gemaaid en in balen gewikkeld, suikermais,
pompoen, sperziebonen en courgette zijn gezaaid, zij het wat later dan de
bedoeling was, de meeste bedden zijn geschoffeld. Het hele bedrijf is weer met
kiezelpreparaat bespoten.
Nou flink in de slag tegen het onkruid!
Wouter
Spinazie óf bosbiet | - 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | - 't Leeuweriksveld |
Groene batavia/kropsla | - 't Leeuweriksveld |
Radijs óf stengelui | - 't Leeuweriksveld |
Tomaat óf asperges | - Zaaister/ 't Leeuweriksveld |
Zoete bataat | - via de Zaai-ster |
Wie deze en de vorige week geen asperges had, krijgt ze volgende week. Verder: rode bosui, ijssla/bataviasla, bosbiet, …
Op 21 en 22 juni 2014 vieren wij het 10-jarig bestaan van ons bedrijf!
Met op 21 juni de jaarlijkse Open dag van 10 - 16 uur met rondleidingen, proeverijen, livemuziek hooi(speel)bult en Biobackstube Ahaus.
Op 22 juni om 16 uur een rondleiding en daarna Verrassingsmenu van Oma serveert vanaf 17 uur.
Voor het eten kunt u zich aanmelden bij ons of bij: meel@omaserveert.nl /0591-224975. De kosten bedragen €29,95 p.p.
ca. 300 gr bataten, 1 appel, 20 g boter, 1 eetl. suiker, 2 eetl. gehakte cashewnoten, zout, ¼ theel. gemalen foelie of een snufje nootmuskaat
Boen de bataten schoon en kook ze in ruim kookwater op een zacht vuur ca. 12 minuten. Spoel ze daarna direct onder koud stromend water, pel ze en snij ze overlangs in plakken van ± 2 cm. dik. Was de appels, verwijder het klokhuis met de appelboor en snij ze in plakken van ± 2 cm. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschotel in. Leg om en om een plak bataat en een plak appel in de schotel. Bestrooien met wat suiker en de gehakte noten. Smelt de rest van de boter en roer er van het vuur af zout en foelie door. Schenk dit mengsel over de schotel uit. Plaats deze in het midden van de oven en laat de ovenschotel in ongeveer 20 minuten gaar worden.
bron: www.bioaanhuis.nl
250 gr penne rigate, 400 gr tomatenblokjes (uit blik), 1 grote of 2 kleine koolrabi's, 1 prei, 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, 2 dl room, 1 takje rozemarijn, olijfolie, zout en peper
Schil de koolrabi en snijd deze in blokjes. Was de prei en snijd deze in kleine
ringetjes.
Verhit de olijfolie in de hapjespan en bak de koolrabi en prei enkele minuten.
Voeg rozemarijn en tomaten toe en breng dit op smaak met wat zout en peper. Dek
de pan af en laat dit op zacht vuur 20 minuten pruttelen. Kook ondertussen de
penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de room en kaas
door de saus en laat dit nog circa 5 minuten pruttelen. Giet de pasta af en roer
deze door de saus.
1 krop sla, 2-4 plakken feta van ca. 75 gr elk, pijnboompitjes
Naar wens: tomatenstukjes, komkommer, rode ui ringen, kleingesneden paprika etc.
Voor de honing-vinaigrette: 6 eetl. olijfolie, 3 eetl. witte-wijnazijn, 2 theel.
mosterd, zout en versgemalen peper, 1 uitgeperst knoflookteentje, 1-2 eetl.
vloeibare honing
Roer knoflook, azijn, mosterd, 1 eetl. honing met zout en peper door elkaar. Voeg druppelsgewijs de olie toe en mix het geheel. Proef en voeg naar smaak extra honing toe. Was de krop sla en snijd deze in stukjes. Rooster de pijnboompitjes. Verwarm de grill en leg de plakken feta op een licht ingevette bakplaat. Ev. kunt u de plakken bestrijken met wat honing voor een licht karamel effect. Plaats de bakplaat enkele minuten onder de grill. Blijf erbij en controleer regelmatig. Het is de bedoeling dat de kaas licht kleurt maar niet uitloopt. Opdienen: leg de salade op een bord en besprenkel met de vinaigrette. Leg daarop een plak feta en maak af met de pijnboompitjes. Direct serveren met wat vers gemalen zwarte peper.
40 gr boter, 40 gr bloem, 250 ml melk, 250 ml groentebouillon of kooknat van de asperges, 1 eigeel, zout, citroensap, evt. wat groentebouillonpoeder, 1 eetl boter of slagroom
Boter verhitten, bloem toevoegen. Melk en bouillon of kooknat beetje bij beetje al roerend toevoegen, het geheel even laten koken. Eigeel in de niet meer kokende saus roeren. Met zout, citroensap en bouillonpoeder op smaak brengen, boter of room erdoor mengen.