Hallo, even voorstellen. Ik ben Elsa en ik loop nu al bijna vier weken stage op 't Leeuweriksveld. Ik ben 20 jaar en zit in het eerste jaar van de Warmonderhof; de opleiding voor biologisch dynamische landbouw. Deze school zit sinds ongeveer twintig jaar in Dronten, maar is opgericht in 1947 in het dorpje Warmond, waar het dus zijn naam aan te danken heeft.
In Dronten zijn er naast de school ook bedrijven; een veehouderij, een tuinderij, een akkerbouwbedrijf en een fruitteeltbedrijf. Hier werken de studenten 's middags, na de theorielessen in de ochtend, mee. Ook is er de 'Woonderij', de huisjes waar zo'n 80 studenten wonen. Vandaar het motto van de Warmonderhof 'Wonen, werken, leren'.
Maar nu over mijn stage in Wilhelmsoord. Aangezien ik totaal geen landbouwachtergrond heb, is veel nieuw voor mij. Ik moet nog bijna alles vragen, maar gelukkig is daar veel ruimte voor en Wouter is erg geduldig met me. Zelfs als ik met de trekker achteruit in een slootje rij! Ook heb ik hier leren wieden en ik dit seizoen staat er genoeg onkruid om te oefenen. Maar naast wieden leer ik ook zaaien planten en oogsten. Ik vind het mooi om te ervaren hoe het allemaal in z'n werk gaat in de tuinbouw; van zaaien, planten, verzorgen, oosten, bewaren, verkopen en natuurlijk opeten! Aan goede zorgen kom ik hier niet te kort. Van Wouter en Kathinka krijg ik elke dag een heerlijke bd-maaltijd voorgeschoteld.
Naast de plantjes leer ik hier ook verschillende dieren kennen, al is het wel op kleine schaal. 's Ochtend word ik wakker, of door de haan, de eenden of de kalfjes die om melk loeien. En 's avonds na het werk vind ik het leuk om de kalfjes en de varkens te voeren.
Maar wat ik hier het beste leer is, u raadt het nooit, moppen vertellen. Sam en Moos zijn erg in trek tijdens het avondeten (vooral bij Roos, de jongste dochter van de boer en de boerin). En sinds kort zijn Anna (de oudste dochter) en ik ons boerenmoppen-repertoire aan het vergroten. Zoals deze:
Twee boeren zitten in de kroeg tegen elkaar
op te scheppen over hoeveel land ze wel niet hebben.
'Mijn land is wel zo groot dat ik er twee uur voor nodig heb, om er omheen te lopen'.
'Oh', zegt de ander, 'da's nog niets, ik heb wel het dubbele nodig'.
Een Amerikaanse boer die naast hen aan de bar zit en hun gesprek volgt, zegt: 'met mijn auto doe ik er een dag over om om mijn land heen te rijden'.
Een van de boeren kijkt hem aan en zegt: 'Nee, zo'n auto heb ik niet'.
Rode bataviasla | van 't Leeuweriksveld |
Raapsteel of Snijbiet | van 't Leeuweriksveld |
Asperges van 't Leeuweriksveld of Tomaten | van Van Schie, Ens |
Wortelpeterselie | van Van Vilsteren |
Bleekselderij | via De Zaai-Ster |
Bosui, venkel/bosbiet, asperges/tomaten, spinazie, …
350 gr wortelpeterselie, 2 uien, 1 teentje knoflook, scheutje olie, ½ liter water, 1 bouillonblokje, 1 laurierblad, peper en zout, 1 theel. tijm, een bosje verse peterselie, ¼ dl slagroom
Was de wortelpeterselie en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Pel de knoflook en snipper deze. Hak de peterselie fijn.
Fruit ui en knoflook in olie, voeg de stukjes wortelpeterselie toe en laat het geheel even bakken. Voeg water, bouillonblokje en laurierblad toe en laat de groente in een kwartiertje beetgaar koken.
Voeg tijm, slagroom, peper en zout toe aan de soep en laat de soep nog even koken. Voeg voor het opdienen de fijngehakte peterselie toe.
Heerlijk met vers afgebakken brood met echte (kruiden)boter.
• Variatie met champignons: Voeg champignons aan de soep toe. Bak hiervoor stukjes champignon met de ui en knoflook mee.
• Variatie met andere groenten: Voor deze soep kunt u een deel van de wortelpeterselie vervangen door pompoen, groenselderij en/of prei.
½ krop bataviasla, 1 kleine appel
Voor de dressing: ½ citroen, 75 ml yoghurt, ½ eetl mayonaise, ½ teentje knoflook, zout en peper, ½ bosje peterselie, ½ bosje bieslook
De citroen uitpersen. De yoghurt en de mayo in een schaal doen en tweederde van het citroensap erdoor roeren.
De knoflook pellen en erboven uitpersen. De saus op smaak brengen met zout en peper.
De peterselie en de bieslook afspoelen, van de peterselie de blaadjes plukken en deze fijnsnijden. De bieslook in ringetjes snijden en met de peterselie door de dressing mengen.
Tot gebruik in de koelkast zetten. De sla grondig wassen en in een vergiet goed laten uitlekken. De verlepte blaadjes verwijderen, de grote bladeren in kleine stukken scheuren. De sla met een slacentrifuge of in een theedoek droogslingeren.
De appel schillen, het klokhuis verwijderen. In kleine stukjes snijden.
Besprenkelen met de rest van het citroensap. De sla en de appelstukjes vlak voor het serveren in een grote slakom doen en de yoghurtdressing erdoor roeren.
3 stengels groenselderij, 4 cherrytomaatjes, jonge kaas, 2 eieren
Dressing:
2 eetl. yoghurt, 1 eetl. mayonaise, ½ eetl. citroensap of azijn, 1 teentje knoflook, 1 theel. mosterd, ev. 1 eetl. olijfolie, peper en zout
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes. Was de groenselderij-stelen en snijd ze in kleine stukjes.
Snijd de cherrytomaatjes doormidden. Snijd de kaas in blokjes.
Blancheer de groenselderij naar wens 5 min. in kokend water en laat ze uitlekken of gebruik de groenselderij rauw. Meng er de tomaatjes, kaas en het ei door.
Meng de dressing en pers het teentje knoflook erboven uit. Meng de dressing door de salade.
Serveer de salade bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes. Ook lekker met gekruide olijven door de salade.
500 gr aardappelen, 1 bos snijbiet of raapstelen, 125 gr rookspek, 15 gr boter, 1 dl melk, peper en zout, (gedroogde) uitjes, nootmuskaat
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in weinig water met zout gaar. Bak de spekjes uit.
Was de snijbiet, snijd het blad van de snijbiet in grove repen en snijd de stelen heel fijn. Doe de snijbiet in een vergiet en overgiet even met kokend water (van de aardappels), waardoor de snijbiet wat slinkt.
Was raapsteeltjes en snijd ze in stukjes. Verwarm de melk, stamp de gare, afgegoten aardappelen fijn en voeg zoveel warme melk toe dat een soepele puree ontstaat.
Maak die op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep op het allerlaatst het spek en de snijbiet of de rauwe raapsteeltjes erdoor. Laat de stamppot nog enkele minuten doorwarmen.
Rooster de uitjes en serveer ze bij de stamppot.