Aanstaande vrijdag verzorg ik een thema-avond op 't Leeuweriksveld over een vraag die in de loop van de vorige bijeenkomst ontstond, namelijk: is individualisering eigenlijk wel echt mogelijk? Of blijven wij mensen toch altijd bepaald door de genen, die we van onze ouders meekrijgen, door de opvoeding die we krijgen en door de verdere omgeving waarin we opgroeien? De vraag dus, of wij werkelijk vrij kunnen worden…
Een heel spannende en belangrijke vraag, die je uiteindelijk pas kunt beantwoorden door een fundamenteel onderzoek van het kenproces zelf, waarmee je als mens de wereld begrijpt en ordent. Elke uitspraak die je doet, elk antwoord dat je geeft op een vraag is een resultaat van de inzet van je kenvermogen. Als je dus echt zeker wilt zijn van je zaak, zul je allereerst dat kenvermogen zelf moeten onderzoeken op zijn waarde.
Maar hoe doe je dat? Alles wat ik hier opschrijf, is al een resultaat van mijn kenprocessen. Ik moet eerst een punt proberen te vinden dat helemaal vóór het kennen ligt, de wereld zoals die zich aan mij voordoet voor ik er ook maar iets aan toegevoegd heb van begrip, samenhang, inzicht…
Kán dat überhaupt? En leidt het ergens toe?
Vrijdagavond verder, u bent welkom!
Thema-avond Is individualisering werkelijk mogelijk? Door Wouter, vrijdag 17 juni om 20u op 't Leeuweriksveld, toegang vrij.
(Vanwege een misverstand over het tijdstip kan Jac er toch niet bij zijn)
IJsbergsla | - | 't Leeuweriksveld |
Broccoli | - | 't Leeuweriksveld |
Bosui | - | 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - | 't Leeuweriksveld |
Asperges óf bosbiet óf andijvie | - | 't Leeuweriksveld |
|
sla, peultjes, … /asperges, snijbiet, …
1-persoons | 5,50 |
2-persoons | 9,50 |
4-persoons | 16,00 |
combi | 10,50 |
aardappelabo | 3,20 |
Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer!
Van 9 tot 16 uur is jong en oud welkom voor een interessante rondleiding, smullen van door ons zelf gemaakte salades en aspergesoep, leuke spelen voor de kinderen, kleine kinderboerderij, en aardedansen onder leiding van Eleonora Helderman. Het geheel omlijst met vrolijke levende muziek! Het belooft een geslaagde dag te worden!
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
500 gr aardappelen, zout, peper, 1 klein blikje maiskorrels, ½ krop ijsbergsla, 150 gr belegen of oude kaas, ca. 1 dl melk
Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca. 20 minuten. Was intussen de sla, snijd deze in smalle reepjes en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en prak ze met de melk tot een smeuïge puree. Voeg de mais en de blokjes kaas toe en warm het goed door. Meng de sla erdoor en maak op smaak met zout en peper. Serveer direct.
600 gr broccoli, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 1 blikje tomatenpuree van, 1 eetl ketjap manis, 1 theel oregano, 1 theel basilicum, 1 blikje maiskorrels van 150 gr, 100 gr ongezouten cashewnoten
Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes snijden. Broccoli wassen en in roosjes snijden. De stelen van de broccoli schillen en in blokjes snijden. In een wok olie verhitten. Paprika toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten bakken. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 minuut meebakken. Broccoli toevoegen met de ketjap, oregano, basilicum, mais en cashewnoten en al omscheppend ca. 10 minuten bakken. Lekker met gebakken aardappeltjes, pasta of rijst.
1 of een halve struik paksoy, een scheutje olijfolie, 100 gr brie in plakjes gesneden, een handvol gehakte walnoten, peper en zout
Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Stoof de paksoi in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de paksoi in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de stukjes walnoot kort in een droge koekepan en strooi ze over de paksoi met brie. Serveer meteen. Heerlijk bij pasta of een gekookte graansoort.
200 gr. spaghetti, zout, versgemalen peper, 150 gr kipfilet, 2 eetl. olijfolie, 1 à 2 teentjes knoflook, 125 à 250 gr. champignons, 1 bosuitje, 125 ml slagroom of creme fraiche
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in fijne ringen. Snijd de kip in stukjes. Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de kip even aan in olie en pers de knoflook erboven uit.
Voeg de champignonplakjes en de bosui toe en bak alles tot de kip gaar is. Roer de room of creme fraiche erdoor en breng het geheel op smaak met wat versgemalen peper en evt. wat zout.
400 gr rode bieten, 1 stukje verse gember geraspt of ½ theel. gemberpoeder, 1 gesnipperde ui, een scheutje olie, ½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes, 2 eetl. citroensap, evt. een handje rozijnen, zwarte peper en zout, evt. 1 theel. suiker
Laat de rozijnen wellen. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil. Snijd de gekookte bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Bak ui met kruidenzaadjes en gember in olie en voeg er gekookte bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Heerlijk met aardappelpuree en (bloed)worst of speklapjes.