We kijken terug op een mooi en rijk gevuld weekend. De mini-open dag is geslaagd. Er was een kleine groep belangstellenden voor de twee rondleidingen, maar met veel interesse zodat er een goede sfeer ontstond. Rob, Kathinka en Anna hebben mooie muziek ten gehore gebracht op gitaar, viool en harp.
Om 18u zou het eten beginnen, alleen… er bleek een koe uitgebroken, zodat we eerst met een heel gezelschap (met veel plezier) op jacht moesten om haar weer binnen de omheining te krijgen. Dat is goed gelukt en was een bijzondere ervaring voor veel deelnemers. Daarna hebben we met dertig mensen genoten van heerlijke aspergesoep, stamppot raapstelen met stoofvlees en rabarber met custard en aardbeienroom, de ingrediënten grotendeels afkomstig van 't Leeuweriksveld en bereid door Eugenie en Leon van "Oma serveert". In een gezellige en informele sfeer zaten we allemaal aan één lange tafel op het erf.
Dat het voor herhaling vatbaar is, bleek wel uit het feit dat -min of meer buiten ons om- al geregeld is dat Oma in september wéér haar restaurant op ons erf zal ontpoppen!
Wouter
Kropsla | - 't Leeuweriksveld |
Bosui | - 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | - 't Leeuweriksveld |
Bonte snijbiet | - 't Leeuweriksveld |
Rabarber of Asperges | - 't Leeuweriksveld |
Peulen - Arnold Boer, Erica | of Regenboogpeen - BioRomeo, Ens |
Gemengde sla, broccoli, deel v/d pakketten: asperges, peultjes
Marco Peters is een heel trouwe vrijwilliger die al vele waardevolle bijdrages aan ons bedrijf heeft geleverd. Hij heeft niet alleen groene vingers, maar is ook taalkundig begaafd zoals wel blijkt uit de volgende, door hem zelf bedachte spreekwoorden en gezegdes:
De bere op zolder los loat'n loop'n | Onbesuisd iets doen. |
Een rolle krentestoet achter de koezen hebben | Alleen luxe dingen willen eten. |
Spiekerjozef in het bos zien fietsen | Iets geks zien / meemaken. |
De zak met stof uutklopp'n in de kelder | De waarheid goed verbergen. |
Een dure orchidee veur het raam zetten | Iemand die graag laat zien dat hij/zij geld heeft. |
Een kater op sterk water begraven | Gigantisch overdrijven tijdens het vertellen. |
De klok in het oosten, buiten westen zien gaan | Iets gigantisch dom doen. |
As lauwe pis deur de kachelpiep goan | Een gigantische blunder maken. |
De rode sikke, de bult opduwen | Een onmogelijke klus klaren. |
De bolle verzoepen met een rol perkament achter de oren | Een hele goed excuus voor iets hebben. |
Glazen knikkers deur de zaal jagen | Moedwillig iets gevaarlijks uithalen. |
Een ezel in de tuune begraav'n | Zelfstandig je dingen doen. |
15 juni 20 uur
Wilde superfoods van eigen bodem
Met Anneke Bleker
Hondsrugcollege Emmalaan 25-26
inloop vanaf 19:30 uur, entree € 10,-
aanmelden via Ynette Mulder:
ynettemulder@klassiekehomeopathie.nl
0591-673041
of Corrie Huizenga:
coresia51@gmail.com
0591-313666
Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
150 gr volkoren spaghetti, maiskiemolie, 1 ui, 1 rode en 1 gele paprika, 1½ steel rabarber, 1 (vlees)tomaat, ½ handje rozijnen, 35 gr paranoten, 100 gr emmentaler kaas, zout en zwarte peper, eventueel arrowroot of maizena
Spoel de rozijnen en week ze 10 minuten in heet water. Kruis de tomaat in, overgiet met kokend water, pel de tomaat en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Was de paprika's, verwijder steel en zaadlijsten en snijd in blokjes.
Was de rabarber en snijd deze in stukjes. Snijd de kaas in blokjes en hak de paranoten fijn. Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak de ui zacht in de maiskiemolie, voeg na ca. 5 min. de rabarber toe en even erna de paprika (beiden moeten niet te rauw maar ook niet te papperig worden). Als het gaar wordt de tomaten erbij. Verhit nu iets meer zodat het tomatenvocht indampt.
Vervolgens rozijnen en stukjes paranoot toevoegen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Op het laatst de blokjes kaas erdoor mengen. Opdienen zodra de kaas nog niet helemaal gesmolten is. Als het nog te vochtig dan eventueel licht (!) binden met koude aangelengde arrowroot of maïzena. Serveer de rabarbersaus met de spaghetti.
bron: www.smulweb.nl
150-200 gr gekookte granen (bijv. spaghetti van kamut of zilvervliesrijst), 1 bosje snijbiet, ½ blok tempeh (of 1/2 blok (rook) tahoe of pak vegetarische roerbakreepjes), olie om in te bakken, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 flinke eetl. pindakaas, 2 dl. (kokos) melk, evt. theelepel sambal
Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Was de snijbiet en laat uitlekken. Snijd het blad zeer grof en de stelen wat fijner. Pel en snipper de ui en knoflook.
Vergiet de olie en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. krokant en bruin.
Voeg ui en knoflook toe en roerbak nog enkele minuten. Verlaag het vuur, doe de pindakaas bij de tempeh en roer er de kokosmelk door. Laat langzaam warm worden.
In een (andere) wok of koekenpan in enkele minuten op hoog vuur de snijbiet heel snel roerbakken.
Voeg dit bij het tempehmengsel, roer nog even door en breng naar wens op smaak met zout, peper of sambal. Maak een grote schaal op met de granen en giet daarover de tempehsaus. Meteen serveren.
bron: www.odin.nl
2 koolrabi's, 2 aardappels, 1 ui, klontje boter, 1 theel. majoraan, evt. 1 dl. tomatensap, ¾ liter groente- of kippenbouillon, ½ dl. creme fraiche, evt. een paar takjes peterselie
Schil de koolrabi's en de aardappels en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Stoof koolrabi, ui en aardappel in ongeveer 15 min. gaar in boter met een scheutje water.
Pureer de groente met een staafmixer en voeg er de bouillon, tomatensap en majoraan aan toe. Breng de soep aan de kook en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met creme fraiche en evt. vers geknipte peterselie er bovenop. Lekker met stokbrood met kruidenboter.
½ krop sla, 1 (vlees)tomaat, ½ potje maiskorrels, 200 gr kidneybonen, 1½ bosuitje
Dressing: 2½ eetl olijfolie, ¼ citroen, ½ teentje knoflook, 1 theel mosterd, peper, zout
Was de sla, snijd hem in ragdunne reepjes en laat hem goed uitlekken of droog hem in een slacentrifuge. Snijd de tomaat in blokjes. Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken.
Laat de maiskorrels uitlekken. Was de bosui en snijd deze in dunne ringetjes.
Pers de citroen uit en vang het sap op. Pel de knoflook. Klop een dressing van de olie, het citroensap, de uitgeperste knoflook, de mosterd en peper en zout naar smaak.
Schep de sla met de tomaat, de mais, de kidneybonen en de bosui door elkaar. Meng de dressing erdoor en serveer direct.
bron: www.smulweb.nl / C1000