Van nature zijn we geneigd om er vanuit te gaan dat de wereld al kant en klaar is zonder ons denken. Ons denken schijnt alleen een door ons zelf gemaakte, persoonlijke toevoeging aan onze ervaring die alleen in óns hoofd bestaat...Maar waarom zou het denken niet wezenlijk zijn voor de werkelijkheid, en de waarneming wel? Zoals ik vorige week onderzocht heb, blijkt onze zuivere waarneming, ontdaan van elk begrip, alleen maar een samenhangloze chaos te zijn - die kán natuurlijk nooit het wezen van de wereld uitmaken. Stel je voor dat je een zaadje in de grond stopt, het kiemt, schiet wortel en vormt een stengel, bladeren en bloemen. Zelf neem je het hele proces waar en in je bewustzijn vormen zich de bijbehorende begrippen. Waarom zouden je begrippen niet bij de werkelijkheid horen en je waarnemingen wel? De begrippen verschijnen alleen in mij, als ík de plant waarneem, zou je kunnen zeggen, ze zijn van mij afhankelijk dus niet objectief. Maar het zaadje kiemt ook alleen als het onder de juiste omstandigheden van vocht, warmte etc. in de grond komt. Zo ook verschijnen begrippen alleen onder de juiste omstandigheden die zíj nodig hebben, namelijk (bijvoorbeeld) een actief denkend menselijk bewustzijn. Ons denken kan nooit als louter subjectief afgedaan worden: de begrippen "subjectief" en "objectief" zijn omgekeerd een produkt van ons denken, net als alle andere begrippen, en het denken als zodanig staat daar dus boven! Een deel van de werkelijkheid krijg je zonder eigen activiteit cadeau: je waarnemingen. Maar het wezen van de werkelijkheid kun je alleen door eigen innerlijke activiteit veroveren: door de waarnemingen bewust met de bijbehorende begrippen te verbinden middels het denken. Dat proces heet kennen, en daarmee dring je in de ware werkelijkheid door!
Rode bindsla | - | 't Leeuweriksveld |
Wilde spinazie | - | 't Leeuweriksveld |
Broccoli | - | 't Leeuweriksveld |
Bosui | - | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen* | 2,00 / bos |
Tuinbonen * | 3,50 / kg |
Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...
Neem nu een aardappelabonnement! Vanaf volgende week heerlijke met de hand gerooide nieuwe Frieslanders van 't Leeuweriksveld. € 2,95 per zak van 3 kg, eens per twee weken, deelname minimaal een kwartaal (7 x)
2 eieren
1 kleine krop bindsla of ½ grote krop
½ komkommer
½ blikje ansjovisfilets
25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas of oude kaas.
Croutons:
2 sneetjes witbrood
(olijf)olie
Dressing:
½ teentje knoflook
75 gr Griekse yoghurt
1 eetl mayonaise
1 theel mosterd
½ eetl citroensap
zout, peper
Kook de eieren ca. 10 min en pel ze. Snijd ze in stukjes. Was de sla en scheur hem in stukken. Was de komkommer en snijd hem in plakjes. Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Pers de knoflook boven een kommetje. Meng het met de yoghurt, mayonaise, mosterd, citroensap, zout en peper. Snijd de korsten van het witbrood en snijd het in blokjes. Fruit een teen knoflook in een pan, doe de blokjes brood erbij en besprenkel met olijfolie. Bak mooi bruin. Meng in een schaal de sla met stukjes ei, ansjovis en komkommer. Besprenkel met de dressing en bestrooi het met kaas en croutons.
Tip: uitbreiden van de salade kan met stukjes tomaat, 25 gr uitgebakken spekjes of 50 gr gerookte kipstukjes.
1 kleine spitskool
2 bosuitjes
½ limoen
40 gr. cashewnoten (ongezouten)
1½ eetl. geraspte kokos
1 eetl. olie
½ eetl. milde kerriepoeder
2 takjes koriander
ketjap manis
peper, zout
Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en in repen van ca. 1 cm dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 minuten knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met ketjap manis, peper, zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker met couscous.
6 deciliter (kippen-) bouillon
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetl olijfolie
250 gr rondkorrel rijst
1 eetl boter
500 gr gemengde paddestoelen (oesterzwammen, shiitakes, grotchampignons)
400 gr wilde spinazie
2 eetl geraspte parmezaanse kaas
1 deciliter slagroom
zout en versgemalen peper
Was de spinazie in ruim water, verwijder de dikste stelen en snijd de spinazie fijn. Verwarm bouillon en houd tegen de kook aan. Hak ui en knoflook fijn en bak 8 min in 2 eetl olie; bak de rijst 2 min mee. Voeg in delen 5 dl bouillon toe; kook de rijst in 20 min gaar. Snijd de paddestoelen in reepjes en bak deze in boter op hoog vuur 4 min. Schep de rijst en 1 deciliter bouillon door de paddestoelen. Bak de spinazie 2 min in 1 eetl olie. Schep de spinazie, de kaas en de slagroom door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.
400 gr broccoli
150 g tofu of tempeh
1 stukje verse knoflook
scheutje olie
200 gr macaroni
1 eetl. fijngehakte oregano
2 eetl. slagroom
peper en zout
Maak de broccoli schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de tofu of tempeh in kleine blokjes. Maak de knoflook schoon en snijd deze fijn. Blancheer de broccoli 5-10 min. in kokend water. Kook ondertussen de pasta gaar in water met zout. Bak de tofu of tempeh in olie en voeg er de slagroom, peper, zout, knoflook en oregano aan toe. Giet de pasta af en schep alle ingrediënten door elkaar. Laat het geheel minimaal een half uurtje intrekken. Voor salade: laat nog wat verder afkoelen. Warm: zet de schotel nog een half uurtje in de oven en bestrooi eventueel nog met geraspte kaas.
In plaats van tofu of tempeh kunt u ook champignons gebruiken.