Al een paar dagen voelde ik de druk: de aardbeien moeten beregend worden! Ze hingen op sommige plekken helemaal slap van de droogte en vooral de planten die in de buurt van de eiken en de linde staan, leveren alleen kleine aardbeien bij gebrek aan vocht.
Gisteren was het eindelijk gelukt om tussen alle andere drukte door de regenbuizen uit te leggen en met een brandweerslang aan te sluiten op de toevoerleiding. Onmiddellijk draaien met die pomp!
Oh nee, de buurvrouw heeft haar witte was buiten gehangen. Van ons ijzerhoudend water zou die prachtig bruin worden… toch maar even wachten tot daar weer iemand thuis is. In de theepauze spreek ik de buurman, hij zal de was dadelijk binnenhalen.
Nu kan ik de pomp aanzetten. Nog even controleren of alles goed werkt… hé, ze doen het niet! Oh shit, één buis zat blijkbaar niet goed vast, want de klem is losgesprongen. Pomp weer uit, buis vastgezet, pomp weer aan. Nu zal ik die aardbeien eens flink hun rantsoen geven. Nog even genieten van de aanblik van de sproeiers met het bijbehorende vooruitzicht van véél sappige aardbeien, en dan weer gauw verder met asperges inpakken.
Hè, wat zijn dat nou voor slappe pisstraaltjes?! Is er dan toch iets kapotgevroren in deze lange strenge winter? De afsluiter in de toevoerleiding naar de andere kant, waar de groente staat, heb ik vanochtend dichtgezet, dat weet ik zeker.
Toch? Nou ja, voor alle zekerheid nog maar even controleren. Verdorie, hij staat toch open! Ik begin toch niet oud te worden? Hup, dicht dat ding. Nu zal het dan toch eindelijk goed moeten wezen. Snel weer naar de aardbeien. Vanuit de verte zie ik al dat het nu goed zit.
Maar wat is dat nou? De druk valt wéér weg!!? Hier is nog maar één verklaring mogelijk. Er moet een kortsluiting zijn, waardoor de aardlekschakelaar uitgesprongen is. Ik ren naar de schuur - en zie Ton, onze blauwe bessenman, die zijn bessenplanten op onze groenteakker aan het watergeven is. Tot zijn verbazing is de druk opeens weggevallen, dus hij heeft de afsluiter even weer 'goed' gezet… !
a.s. zaterdag: open dag
Asperges | - 't Leeuweriksveld |
Bosbiet of Knolvenkel | - 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | - 't Leeuweriksveld |
Bosui | - 't Leeuweriksveld |
Bindsla of IJsbergsla | - 't Leeuweriksveld |
broccoli, andijvie …
Op zaterdag 22 juni is onze jaarlijkse open dag.
We geven rondleidingen, er is een terras waar u kunt genieten van lekker klaargemaakte groentes van eigen Leeuweriksveld (o.a. aspergesoep en diverse salades), Anna en Roos vertonen circuskunsten en maken muziek, er zijn spellen voor de kinderen.
Iedereen is van harte welkom, van 9 tot 16 uur!
Op zaterdag 9 september organiseren we een middag met als thema "goed vlees uit eigen streek".
Op zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel".
De zaterdagen 6 juli, 3 augustus en 31 augustus gaan we weer kiezelpreparaat roeren en uitbrengen op de gewassen. Van 7 tot 8 uur wordt er geroerd, daarna zijn we van 8 tot 10 uur bezig dit preparaat op de gewassen te spuiten. Om 10 uur ontbijten we dan samen ter afsluiting. bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.
Zondag 29 september (Michaël): van 13.30u tot 19u hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.
Iedereen is welkom, wel graag aanmelden.
600 gr asperges, zout, 6 plakken gekookte ham, 20 gr boter, 15 gr bloem, 1 dl slagroom of kookroom, 1 eidooier, versgemalen peper, 40 gr geraspte jong belegen kaas, 125 gr cherrytomaatjes, 1½ eetlepels verse gehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de asperges zorgvuldig en snijd een stukje van de onderkant.
Breng 6 dl water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de asperges zachtjes 10-12 minuten of haal ze van de warmtebron af en laat ze afgedekt 20 minuten in het hete water liggen.
Schep ze uit de pan, laat ze goed uitlekken en houd ze warm. Kook het kookvocht in tot 4 dl.
Rol in elke plak ham ongeveer 3 asperges en leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en verwarm dit 3 min.
Voeg het ingekookte aspergevocht in gedeelten toe en roer er een gladde saus van, kook zachtjes 3 minuten. Roer de slagroom, eidooier, zout en versgemalen peper erdoor en schenk de saus over de aspergerolletjes.
Strooi de kaas erover. Kruis de tomaatjes in en zet ze met de ingekruiste kant boven langs de rand van de ovenschaal.
Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven totdat de kaas gesmolten is. Strooi voor het serveren de peterselie erover.
½ krop ijsbergsla, 1 ananas, 1 rode ui, 3 eetl olijfolie, 1 eetl citroensap, zout, 1 eetl zoete chilisaus
Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Snijd de rode ui in ringetjes.
Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Meng de slareepjes met ananas en uiringen in een kom door elkaar.
Meng de olijfolie met citroensap, chilisaus en zout tot een dressing. Voeg de dressing toe aan het slamengsel en meng alles goed door elkaar.
500 gr koolrabi, 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 1½ cm verse gember, 2 bosuitjes, 2 eetl olie, 1 eetl Japanse sojasaus, 1 eetl sesamolie, zout en versgemalen peper
Snijd een stukje van de onderkant van de koolrabi, schil hem en snijd hem in ½ cm dikke plakken. Leg de plakken op elkaar en snijd er frietjes van.
Schil de gemberwortel en snijd het stukje in plakjes. Pel de knoflook en hak samen met de gemberplakjes fijn.
Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak hem fijn. Halveer de bosuitjes in de lengte en snijd ze met het groene deel in stukjes van 8 cm.
Verhit de olie in de wok en fruit hierin de peper, gember en de knoflook enkele seconden. Voeg de koolrabi toe en roerbak deze ca. 5 min. op middelhoog vuur tot hij bijna gaar is.
Roerbak de bosui ca 1 min. met de koolrabi mee. Voeg de sojasaus en sesamolie toe en breng op smaak met zout en peper.
Lekker met (zilvervlies)rijst.
2 kleine venkelknollen, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 tomaten, 50 gr champignons, 1½ eetl olijfolie, ½ dl. witte wijn (of water), peper en zout, ketchup
Eventueel: 1 courgette (in plakjes)
Stengels van venkelknol verwijderen. Groen bewaren.
Harde voet van de knollen afsnijden, eventueel buitenste harde of bruine delen verwijderen. De knollen in de lengte doormidden snijden, eventueel nog 1 of 2 keer doorsnijden. De harde kern verwijderen.
Snijd de ui in ringen. Snipper de champignons. Tomaten ontvellen en ontpitten, in stukken snijden.
Eventueel courgette wassen, in plakjes snijden en even aanbakken in een koekenpan. Bak de ui en de knoflook in de olie tot de ui glazig is, dan de tomaten toevoegen en 5 minuten laten smoren.
Voeg daarna de venkel, (optioneel de courgette), de wijn, peper en zout toe. Laat alles in een gesloten hapjespan gaarsmoren in ongeveer 15 minuten.
Na 10 minuten smoren de gesnipperde champignons toevoegen. Garneren met het fijngesneden venkelgroen over het gerecht.