Dat was de titel van een lezing van Anneke Bleker, waar ik maandagavond naar toe ben geweest.
Overal in de winkels kun je tegenwoordig zogenaamde superfoods kopen. Meestal producten van redelijk ver weg en met een aardig prijskaartje eraan. De superfoods zijn meestal rijk aan bepaalde vitamines en mineralen, die we in onze gewone voeding steeds meer missen. Daar ben ik het ook mee eens, alleen denk ik dat we de oplossing nog op twee andere punten kunnen zoeken:
1. ervoor zorgen, dat de landbouw weer volwaardige rijke voedingsmiddelen voortbrengt en
2. de rijkdom van de wilde planten (onkruiden) mee in onze voeding nemen. Dat was ook de strekking van de lezing.
Drie wilde planten kwamen wat uitvoeriger aan bod: brandnetel, paardebloem en zevenblad.
Brandnetel is een waar wonder aan reinigingskracht, mineralen en vitamines. Je kunt het beste de verse toppen gebruiken, als een soort spinazie, in soepen en in pesto.
In geval van nood zou je op water en brandnetels kunnen overleven.
Van paardebloem kun je de hele plant gebruiken (als je wel een beetje van bitter houdt). In het voorjaar is er een 14-daagse leverreinigingskuur van paardebloem-stengels: dag 1 één stengel, tot dag 7 zeven stengels, en dan weer retour.
Van zevenblad zijn de jonge bladeren als spinazie en in pesto een lekkernij en de bloemkroontjes kunnen als versiering op een salade.
Eetbare bloemen voor het oog en voor de mond, dat was ook een wezenlijk onderdeel van de lezing, voor mij niet meer zo nieuw, maar het water liep je in de mond bij het zien van de vele mooie foto's van bonte salades.
Kathinka
Bonte sla (rode eik, lollo bionda en lollo rossa ineen) | - 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - 't Leeuweriksveld |
Raapstelen | - 't Leeuweriksveld |
Rabarber of asperges | - 't Leeuweriksveld |
Broccoli of bloemkool | - 't Leeuweriksveld |
Krop/ijsbergsla, broccoli/bloemkool, peultjes, andijvie, …
Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
www.oogstenkokeneneten.nl
800 g kruimige aardappels, 1 ui, olie, 300 g gehakt, 1 tl sambal, 250 g kastanje champinons, 1 paksoi, 100 ml melk, 100 g ongezouten pinda's, zout, peper
Schil de aardappels en snijd ze door de helft. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar. Pel en snipper de ui grof. Verhit olie in een wok en fruit de ui. Voeg het gehakt toe en roer los.
Kruid het gehakt met de sambal en roer goed door. Bak het gehakt op middelhoog vuur in circa 10 minuten bruin. Maak de champignons schoon en snijd in vieren.
Verhit een pan met een scheutje olie en bak hierin de champignons op hoog vuur in circa 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper. Maak de bladeren van de paksoi los en was ze goed.
Snijd het wit in kleine stukjes. Snijd het groen in zo dun mogelijke reepjes. Verwarm een koekenpan met een scheutje olie en stoof hierin het wit en groen van de paksoi in circa 3 minuten zacht.
Aardappels afgieten, droog stomen en pureren. Rooster de pinda's in een droge koekenpan licht bruin. Roer warme melk, samen met pinda's, paksoi en gehakt door de puree.
Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de gebakken champignons.
½ ijsbergsla, ½ ui, 2 tenen knoflook, 1 tomaat of enkele cherrytomaatjes, 4 eieren, ¼ rode paprika, ¼ komkommer, 10 zwarte olijven zonder pit
Dressing: 2½ eetl (balsamico)-azijn, 2 theel mosterd, 1 theel suiker, zout, peper, 6 eetl olijfolie
Kook 4 eieren hard. Was de sla. Snijd de ui en knoflook zeer fijn. Tomaat, paprika, komkommer en olijven in stukjes snijden (max 1 cm). Sla mixen met tomaat, ui, paprika, komkommer, knoflook, olijven en 2 in kleine stukjes gesneden eieren. Dressing maken door de ingrediënten te mengen.
Dressing proeven en mixen met sla. In partjes gesneden (2) eieren als decoratie op sla neerleggen.
1 bloemkooltje of 600 gr broccoli, penne of anders pasta voor 2 personen, peper en zout, 1 dl creme fraiche, 1 theel mosterd, 100 gr of meer geraspte kaas, 2 tomaten
De bloemkool/broccoli wassen en in kleine stukjes verdelen. Kook de pasta klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de bloemkool/broccoli in water met zout beetgaar en giet deze af.
Roer de creme fraiche, de mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met bloemkool/broccoli. Leg er de plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over.
Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de gril of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is.
Variatie: meng door de schotel knoflook, bosuitje, oregano, basilicum, enkele el. kappertjes.
1 portie witte asperges, 2 eieren, 2 el zonnebloemolie, 1 pak mie (250 g), 1 el sojasaus, 2 tl sesamolie, 1 el gembersiroop, 1 bos bosui in ringetjes.
Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Zet de asperges in de aspergepan en vul deze met zo veel water dat de koppen er nog bovenuit steken. Of kook de asperges in een gewone pan, waar ze liggend in passen.
Breng aan de kook met de deksel op de pan en zet het vuur na 5 min. uit. Laat afgedekt 10-15 min. staan. Neem de asperges uit de pan en snijd in 3 stukken. Klop de eieren los met 1 el water. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak in 3 min. een dunne omelet van een 1/2 van het eimengsel.
Bak zo nog 1 omelet. Snijd de omeletten in lange repen. Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel over 2 kommen. Verhit de rest van de olie in een wok.
Roerbak de asperges, sojasaus, sesamolie en gembersiroop 1 min. Schep op de mie. Leg de omeletreepjes erop en bestrooi met de bosui.