Onze actie om particuliere leningen te werven voor de noodzakelijke vernieuwing van het schuurdak, inclusief plaatsen van zonnecellen, achterbouw voor vleeskoeien en opvang van regenwater verloopt voorspoedig. Er is al voor 20.000 Euro aan leningen toegezegd, en we zijn in gesprek voor verdere bijdrages. Wij willen alle leninggevers (nogmaals) hartelijk danken! In totaal hebben we 50.000 Euro nodig, als u nog overweegt deel te nemen, neem dan een kijkje op onze site of neem direct contact met ons op.
Nu is de volle rijkdom van de zomer er! We oogsten op dit moment zo'n 20 verschillende oog- en tongstrelende groentes, als tuinder zou je soms willen dat je de klok stil kon zetten rond de langste dag van het jaar… maar toch niet heus natuurlijk, de prachtige afwisseling van de seizoenen zou ik voor geen goud willen missen.
Ook de vochtvoorziening is nu optimaal, sinds het de afgelopen weken goed geregend heeft en na die mooie onweersbui van afgelopen nacht. Al moet het er ook onstuimig aan toegegaan zijn want ons reclamebord, dat langs de weg aan de rand van de akker op een zware betonnen voet staat, is pardoes omgewaaid en enkele bogen van de nieuwe tunnelkas zijn uit de grond gelicht! Gelukkig is er geen onherstelbare schade.
Zojuist heeft de loonwerker de laatste mest uitgereden voor dit seizoen: op een deel van ons pachtland, waar de herfst- en winterprei komt. We gaan hier ook een proefje doen met organisch afval van hoveniers, dat volgens het Bokashi-principe in een zuurstofarm milieu gefermenteerd is. De eerste twee bedden prei krijgen deze gefermenteerde "compost" en in de loop van de teelt gaan we kijken of er verschillen waar te nemen zijn in de ontwikkeling van de prei mét en die zonder het ferment.
Voor het eerst heb ik ook eens deelgenomen aan het dansen, dat de afgelopen twee weekenden op 't Leeuweriksveld plaatsvond. Met veel plezier! Eleonora leidt de kring met aanstekelijk enthousiasme, en met elkaar hebben we een goede sfeer gecreëerd. Ook kinderen deden graag mee. Dat mag je vaker hier komen doen, Eleonora!
Rode bataviasla | - | 't Leeuweriksveld |
Tuinbonen | - | 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - | 't Leeuweriksveld |
Rode bieten | - | De sterke Akkers, Dalen |
Paprika's | - | Tuindersdijk, Erica |
• In de aardappelabonnementen deze week heerlijke nieuwe Biogold-aardappels van het Leeuweriksveld. Omdat ons vroege ras (Frieslanders) een tik heeft gekregen van de late nachtvorst in mei, beginnen we iets later met de oogst daarvan, maar deze komen vanaf volgende keer in de abonnementen. Een goed moment om (opnieuw) een abonnement af te sluiten!
Vervolg op de voorgaande avonden, vrijdag 8 juli a.s. op 't Leeuweriksveld, deze avond wordt verzorgd door Jac, aanvang 20 uur, toegang vrij.
1-persoons | 5,50 |
2-persoons | 9,50 |
4-persoons | 16,00 |
combi | 10,50 |
aardappelabo | 3,20 |
600 gr tuinbonen, ¼ krop sla, 1 tomaat, 1 klein sjalotje, 75 gr. kruidenkaas, bonenkruid, zout.
Dressing: ½ eetl mayonaise, ½ eetl appelazijn, 25 ml yoghurt of creme fraiche, klein mespuntje mosterd, peper, zout
Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de mid-dennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen. In water ongeveer 10 min. Koken samen met wat bonenkruid en zout. Laat uitlekken en afkoelen. Was de sla en laat de bladeren uitlekken. Leg de sla in een schaal. Snijd de tomaten, het sjalotje en de kruidenkaas in stukjes en vermeng ze met de tuinboontjes. Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de dressing door de salade en serveer direct.
½ groene paprika, 350 gr. aardappels, 350 gr. tomaten, 1 kleine ui, 1 à 2 teentjes knoflook, 1 gedroogde rode spaanse pepertjes, zout, 1 bolletjes mozzarella (à 125 gr.), paprikapoeder (mild), 1 eetl. bieslook ringetjes
De paprika wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. De aardappels schillen, wassen en in even dikke plakken snijden. De tomaten even in kokend water leggen, laten schrikken, ontvellen en in blokjes snijden. De ui en de teentje knoflook schoonmaken en fijnsnijden. De pepertjes verkruimelen. De oven voorverwarmen op 180°C. De aardappels, de tomatenblokjes, de ui, de spaanse pepertjes, tweederde van de knoflook in een ovenschaal vermengen en met zout op smaak brengen. De mozzarella goed laten uitlekken, in kleine blokjes snijden en erdoor scheppen. De paprikablokjes erover strooien. De schotel in de hete oven ongeveer 50 minuten bakken, tot de aardappels gaar zijn. Vervolgens met paprikapoeder, de rest van de knoflook en de bieslook ringetjes de schotel bestrooien en opdienen.
2 stuks knolvenkel, 100-200 gr (Hollandse) garnalen, 200 gr macaroni, 1 ui, 1 bekertje creme fraiche
Was de knolvenkel, snijd de stengels eraf. Haal de kern eruit en snijd de rest in stukjes.
Kook de knolvenkel in 10 minuten gaar in een bodempje heet water. Kook de macaroni klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de ui en fruit deze even in een koekenpan. Wanneer de ui en knolvenkel klaar zijn, voeg deze bij elkaar in één pan en voeg de creme fraiche toe. Warm deze 2 à 3 minuten mee. Voeg als laatste de garnalen toe en warm deze heel kort mee. Schep de macaroni op twee borden en verdeel het venkel/garnalenmengsel erover.
2 paprika's om te vullen
Vulling: ½ paprika, 300 gr mager rundergehakt, 1 kleine ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (gesnipperd), 75 gr geraspte belegen kaas, peper, zout, ½ paprika voor in de vulling
Saus: 1 blikje tomatenblokjes, 1 kleine ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (gesnipperd), 1 theel gedroogde oregano, peper, zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak de saus: Doe de tomatenblokjes, gesnipperde ui en knoflook in een grote vuurvaste schaal. Maak op smaak met wat peper, zout en gedroogde oregano. Was de paprika's. Snij 2 paprika's dwars door en verwijder de zaadlijsten en de steel. Zet de halve paprika's op de tomatensaus in de schaal. Maak de overgebleven halve paprika schoon en snij deze in kleine blokjes.
Vulling: Bak het gehakt rul in een droge koekenpan of wok. Voeg de uisnippers en knoflook toe en bak tot ze glazig zien. Voeg de paprika-stukjes toe en bak even mee. Maak de massa op smaak met peper en zout en eventueel wat oregano. Roer het grootste deel van de geraspte kaas door het gehakt. Vul de paprika's met het gehaktmengsel. Strooi de rest van de geraspte kaas over de paprika's. Zet de schaal plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Lekker met rijst.