Een klant gaf ons onlangs een exemplaar van het tijdschrift Ode uit maart 2010 te leen. Hierin staat een artikel over het permanente wereldwijde verlies aan vruchtbare landbouwgrond, als gevolg van de conventionele landbouwmethoden die de mensheid tegenwoordig toepast. Het blijkt dat voor elke kilogram voedsel die momenteel geproduceerd wordt, 6 kg vruchtbare landbouwgrond verloren gaan. Met elkaar verbruiken we in een hoog tempo de basis van ons bestaan…
De remedie volgens Ode: landbouw met lokaal gesloten kringlopen, intensieve teelt van groenbemesters om de bodemvruchtbaarheid te verhogen, goede compostering, veel minder gebruik van fossiele energie in de landbouw en… weer veel meer menselijke arbeid in de landbouw! Inzichten die ook al in 1924 aan de basis stonden van de biologisch-dynamische landbouw: een landbouwbedrijf is des te gezonder, naarmate het minder stoffen van buitenaf hoeft aan te voeren. Alles wat je als boer (noodgedwongen) nog van buiten je eigen bedrijf aanvoert aan mest, kompost, gewasbeschermingsmiddelen, voer, stro etc. moet je eigenlijk zien als een geneesmiddel voor een landbouw die al niet meer gezond is, en het streven is om dat "geneesmiddelgebruik" zoveel mogelijk te reduceren.
Bij lezing van het Ode-artikel moest ik ook weer eens denken aan een uitspraak van de afrikaan Mazibuko, die ik ooit las en waarvan ik het gevoel heb dat hij waar is: "There is no soil erosion without soul erosion".
De schijnbaar zéér grote en indrukwekkende voordelen die we met de roofbouw menen te behalen, berusten uiteindelijk toch alleen maar op een illusie en in werkelijkheid heeft iedereen zichzelf ermee… het is echt pure noodzaak om b.d.landbouw toe te passen en verder te ontwikkelen waar enigszins mogelijk.
Eikebladsla | - | 't Leeuweriksveld |
Peulen | - | 't Leeuweriksveld |
Nieuwe aardappels Biogold | - | 't Leeuweriksveld |
Broccoli | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - | 't Leeuweriksveld |
andijvie, zomerbietjes, sla,…
De zomervakantie komt eraan. Geef eventuele afwezigheid tijdig aan ons door!
Of doe buren, vrienden of kennissen een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan hen.
om ons te helpen bestellingen in te pakken op woensdagmiddag. Een leuk werkje, dat wel zorgvuldigheid vereist. Heb je interesse, meld het bij ons!
Vervolg op de voorgaande avonden, vrijdag 8 juli a.s. op 't Leeuweriksveld.
Deze avond wordt verzorgd door Jac.
Aanvang 20 uur, toegang vrij.
Meer info en aanmelding bij Wouter/'t Leeuweriksveld.
Zaterdag 30 juli a.s. geeft de Duitse muziekgroep Tedesca weer een concert in onze schuur. Ze spelen en zingen prachtige geestelijke en wereldlijke muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, op een groot scala aan instrumenten als harp, doedelzak, vedel, draailier, éénhandfluit met trommel, schalmei, kromhoorn. Toegankelijke muziek, ook voor kinderen prima geschikt.
Aanvang 20.00u, entree 10,- kinderen 5,-
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
200 gr tofu naturel, 2 eetl olie, 1 teentje knoflook, 1½ cm verse gember, 120 gr peultjes, 150 gr (pandan)rijst, 1 ui, ½ rode paprika, ½ komkommer, eventueel ½ rode peper
Snijd de tofu in blokjes. Schil de gember en rasp deze. Pel de knoflook. Haal de peultjes af en was ze. Pel de ui en snijd deze in partjes. Snijd de peper fijn. Was de paprika en snijd deze heel fijn. Snijd de komkommer in reepjes. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng ruim water aan de kook en kook de peultjes 2 minuten. Spoel ze in een vergiet af onder stromend koud water. Verhit in een wok de olie en bak de tofublokjes met de knoflook, gember, ui, peper en paprikasnippers op hoog vuur 3 minuten. Schep de peultjes en komkommerreepjes erbij en roerbak op hoog vuur 2 minuten. Schenk ca. 100 ml kookwater van de rijst erbij en breng het geheel al omscheppend aan de kook. Serveer met de rijst.
300 gr nieuwe aardappelen, zeezout, zwarte peper, takje verse rozemarijn (alleen de blaadjes) of 1 theel gedroogde rozemarijn, olijfolie, 2 tenen knoflook
Boen de aardappels schoon of schil ze en snijd ze in blokjes van 2½ cm. Laat de knoflook ongepeld en sla ze plat. Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de aardappelblokjes in een grote pan water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn. Vermorzel de rozemarijnblaadjes in een vijzel. Verhit een beetje olijfolie in een braadslee. Doe de tenen knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappeltjes regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.
1 kleine eikenbladsla, 1 perzik, 1 bol mozzarella, peper, zout, azijn, olijfolie, suiker
Was de sla en verdeel deze over een platte schaal. Schil de perzik en snijd deze in stukjes. Verdeel de perzik over de sla. Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de salade. Maak een dressing van azijn, olijfolie en peper, zout en suiker naar smaak. Schenk deze over de salade.
4 takjes peterselie, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 50 gr zachte boter of margarine, zout, peper, 450 gr bospeen, een beetje suiker
Knip de peterselie in een kommetje fijn. Boen de citroen onder stromend water goed schoon. Rasp ongeveer 1 theelepel gele schil van de citroen boven de peterselie. Pel het teentje knoflook en pers het boven de peterselie uit en roer de boter of margarine erdoor.
Breng op smaak met zout en peper. Spreid een stukje plasticfolie op de aanrecht uit en leg de peterselieboter hierop. Rol het op tot een rolletje en laat de peterselieboter in ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Maak de bospeen schoon en snij de bospeen in stukjes. Kook de bospeen in een pan met weinig water, snufje zout en wat suiker zachtjes gaar. Giet de bospeen af en leg de groente in een schaal. Snij de peterselieboter plakjes en leg deze op de bospeen. De peterselie boter die je eventueel overhoudt smaakt heerlijk op vers gebakken stokbrood.
Tip: Lekker met een stukje vis en gebakken aardappelen