Het is alweer even geleden, maar onze open dag op 23 juni was zeer geslaagd.
Alles zat mee: we hadden enorm geluk met het weer, de 22e en vooral de 24e was het drie keer niks, maar de 23e: prima! Verder was op vrijdag een mooi artikel met grote foto erbij in het Dagblad van het Noorden verschenen (regiokatern Emmen), hetgeen duidelijk merkbaar was aan het grote aantal bezoekers, dat we mochten ontvangen. Tenslotte was het - mede dankzij goede hulp van twee klanten: Harry (vorig jaar) en Kees dit jaar - precies op tijd gelukt om onze nieuwe kapschuur af te bouwen! Veel machines die her en der rond ons erf stonden konden nu eindelijk goed worden opgeborgen onder dak, waardoor het bedrijf er een heel stuk opgeruimder en verzorgder uitzag.
Op de dag zelf was ook stichting Demeter vertegenwoordigd met een kraam, waar bezoekers informatie konden krijgen over biologisch-dynamische landbouw, en onze bakker had een kraam waar je kon proeven van zijn vele heerlijke broodsoorten. Ook onze eigen producten lieten we natuurlijk weer proeven: Kathinka had een heerlijke soep gemaakt van broccoli met kapucijners en groene peper, een aspergesoep, salades…
Ik heb me de blaren op mijn tong gepraat bij de rondleidingen en had amper tijd om tussendoor een kopje koffie te drinken.
De kinderen hebben zich prima vermaakt met een speurtocht, met onze varkens, konijnen, cavia's en (vooral) met onze 5 jonge poesjes, die inmiddels 7 weken oud zijn.
Om 16u heeft iedereen genoten van het concert van Northern Lights, moderne en traditionele Schotse en Ierse muziek die met een aanstekelijk enthousiasme gespeeld werd.
Irene heeft een stel mooie foto's gemaakt. (Bekijken…)
Wij hebben genoten van alle belangstelling en waardering voor ons werk, dank daarvoor, een goede stimulans om er weer een jaar de schouders onder te zetten!
Broccoli | - | 't Leeuweriksveld |
Tuinbonen | - | 't Leeuweriksveld |
IJsbergsla | - | 't Leeuweriksveld |
Bosui | - | 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | - | Lechaim, Nijeveen |
Peultjes/tuinbonen, eikebladsla, nieuwe aardappels, andijvie, bietjes.
Prei nieuwe oogst*/kg 3,95
Bospeen*/st 2,50
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
Tuinbonen hebben grote viltachtige peulen.
Alleen de boontjes die in de peulen zitten worden gegeten. Tuinbonen worden traditioneel vaak gegeten in combinatie met bonenkruid en ham. Eenmaal gedopt, verkleuren ze snel.
Tuinbonen hebben van zichzelf een lichtbittere smaak. Door het grijsgroene velletje van de bonen te verwijderen, verdwijnt de lichtbittere smaak (dubbeldoppen): dompel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijsgroene velletje. De tuinbonen dan nog 5 minuten koken.
Tuinbonen zijn niet rauw te eten vanwege een giftige stof die door koken verdwijnt.
600 gr aardappelen, 1 kg tuinbonen, bonenkruid, 1 theel. (gedroogde) tijm, 1 theel. rozemarijn, zout en peper, boter om in te bakken
Aardappelen schoonmaken en in gelijke partjes snijden. Tuinbonen doppen.
Boontjes in een pan met water, wat zout en het bonenkruid beetgaar koken in 10 min. en afgieten. Aardappelen in ongeveer 8 min. beetgaar koken in water met wat zout en afgieten.
In grote pan klont boter smelten. Aardappelpartjes, tuinbonen en kruiden toevoegen en alles voorzichtig omscheppen.
Op smaak brengen met zout en peper. Nog 5 min. stoven.
Lekker met een gemengde salade en warm stokbrood.
500 gr koolrabi, 100 gr gekookte achterham, 25 gr boter, 20 gr bloem, 75 ml melk, peper, zout, nootmuskaat, 50 gr geraspte belegen kaas, 500 gr aardappels, 1 eetl gehakte peterselie
Schil de aardappels en kook ze gaar. Koolrabi schillen en in reepjes snijden.
Opzetten met wat water en zout en in plm. 10 minuten beetgaar koken. In een zeef laten uitlekken, maar het groentevocht opvangen.
Ham in reepjes snijden. 20 gram boter smelten, bloem toevoegen en onder voortdurend roeren de bloem garen (plm. 3 minuten).
Groentevocht en melk beetje bij beetje toevoegen tot een mooi niet te dik papje is ontstaan (eventueel nog wat water toevoegen). Pittig op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.
Aardappels afgieten en in plakjes snijden.
Oven voorverwarmen op 200°C. Ovenschaal invetten.
Hamreepjes en peterselie voorzichtig door de koolrabi scheppen en in de ovenschaal doen. Saus erover gieten.
Aardappelschijfjes er dakpansgewijs over verdelen. Bestrooien met geraspte kaas en wat vlokjes boter.
Schaal in het midden van de oven plaatsen en 20-30 minuten bakken.
1 kleine venkelknol, ½ komkommer.
Dressing: 50 gr zachte geitenkaas, 3 eetl. yoghurt, 1 teentje knoflook, geperst, ½ theel. tijm, peper en zout
Venkel schoonmaken, kern verwijderen en blad in dunne reepjes snijden. Wat venkelgroen apart houden.
Venkel 1 minuut blancheren in kokend water. Uit laten lekken.
Komkommer schillen en in blokjes snijden. Geitenkaas fijn prakken en loskloppen met de yoghurt, knoflook, tijm en peper en zout naar smaak.
Venkel en komkommer door elkaar scheppen, dressing erdoorheen scheppen. Garneren met fijngeknipt venkelgroen.
Lekker met gebakken aardappelen en een (vegetarische) burger.
1 kleine krop sla, 1 perzik, 1 bol mozzarella, peper, zout, azijn, olijfolie, suiker
Was de sla en verdeel deze over een platte schaal. Schil de perzik en snijd deze in stukjes.
Verdeel de perzik over de sla. Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de salade.
Maak een dressing van azijn, olijfolie en peper, zout en suiker naar smaak. Schenk deze over de salade.