Pakketbrief week 28, 11 juli 2012

logo

Onkruid en hooi

We hebben de laatste spitskool geoogst, een deel van u krijgt deze nog een keer in het abonnement. Alleen degenen die tot nu toe nog geen capucijners of peulen hebben gehad, komen nu aan de beurt met peulen en krijgen geen spitskool.

Voor de tuin is het mooi weer: steeds op tijd een buitje, en niet té warm. De meeste gewassen staan er dan ook mooi bij! Maar het onkruid gedijt onder deze omstandigheden ook prima dus we zijn nog flink slag aan het leveren om dat 'eronder' te houden.

Vorige week hadden we een paar dagen mooi weer en hebben we hooi gemaakt van de ongeveer één hectare gras, die we momenteel hebben. Het weer zat een beetje tegen, want echt scherp drogen deed het niet. Ook was de verwachting nogal onzeker, zodat we dinsdagavond eieren voor ons geld kozen en het hooi lieten persen door de loonwerker.
Martin wilde wel naar de uitwisseling rijden, dus wij konden met het hele gezin de baaltjes opladen op mijn kleine bandenkar achter de trekker. Dat viel tegen: ze waren nog behoorlijk zwaar! Desalniettemin vonden Anna en Roos het prachtig om naar beste kunnen mee te helpen en dan trots bovenop de wagen mee naar huis te rijden en weer te helpen bij het afladen.
Eén vak van de nieuwe kapschuur hebben we vrijgemaakt en daar de balen ingepakt. De dagen erna hebben we ze goed in de gaten: worden ze warm? Sommige wel een beetje, een enkele baal werd zelfs écht warm, die heb ik eruit gegooid! Maar het viel uiteindelijk erg mee, en het zal best goed komen met dat hooi…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool of peulen - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels - 't Leeuweriksveld
Bietjes - 't Leeuweriksveld

In week 29 verwacht:

bospeen, prei?, krop/ijssla, snijbiet, …


! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is bijna aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Klusweek op DNW31

Iedereen die zin heeft om deze zomer lekker buiten aan de slag te gaan is van 10 t/m 19 augustus welkom in Zwartemeer.
Daar organiseren we voor de tweede keer een werkweek, op het terrein van DNW31. Vorige zomer is in een week tijd een prachtige strobalen stal gebouwd. Daarin wonen nu 60 kippen en hun kuikens.
We gaan nu de leemlaag op de stal afmaken en met zelfgemaakte verf (kookverf) de stal weerbestendig maken. We gaan aan de slag met de moestuin en afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers met nog een aantal klussen. Naast klussen gaan we dit jaar ook gezellige activiteiten organiseren (workshops, spellen, wandelingen etc.) en ook daaraan kan iedereen een bijdrage leveren.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar dnw31@hotmail.com, dan sturen we je de flyer met uitgebreide informatie toe.

Hartelijke groet,
Saskia van Goelst Meijer
Jolanda van Dijk

Acties week 29

Tuinbonen*/kg € 2,-
Bospeen*/st € 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Geroosterde aardappelen uit de oven

bijgerecht voor 2 personen

500 gr vastkokende aardappelen, 2 eetlepels olijfolie, zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de aardappelen en snij deze in niet te kleine gelijke stukken.
Breng de aardappelen aan de kook in licht gezouten water en laat ze plm. 5 - 7 minuten koken (ze moeten nog stevig zijn).
Giet de aardappelen af. Leg het deksel erop en schud de pan met deksel stevig op om de aardappelen een ruwer oppervlak te geven. Dat maakt de aardappelen juist knapperig.
Verwarm de olie of het vet in de braadslee of bakplaat voor in de oven terwijl de aardappelen koken.
Leg de aardappelen voorzichtig in het hete vet en schep ze om zodat de aardappelen rondom bedekt zijn.
Rooster de aardappelen 45 - 50 minuten tot ze bruin en knapperig zijn. Tussendoor een keer draaien.
Schep de aardappelen in een voorverwarmde schaal en bestrooi ze met wat (zee)zout.

Roergebakken peultjes met ananas

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr zilvervliesrijst, 120 gr peultjes, ½ rode paprika, ½ blikje ananasstukjes op sap, 1½ eetl. (rijst)olie, ¼ theel. sambal badjak, 50 gr cashewnoten

Rijst bereiden volgens aanwijzingen op verpakking.
Puntjes en eventueel draadjes van peultjes verwijderen. Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
Ananas laten uitlekken en sap opvangen. Cashewnoten in droge pan even roosteren.
In wok olie in wok verhitten. Paprika en peultjes toevoegen en op hoog vuur ca. 3 min. roerbakken.
Intussen sambal losroeren met 2 eetl ananassap. Ananas en sapmengsel toevoegen en alles 1-2 min. laten stoven tot groenten beetgaar zijn.
Rijst op 2 borden scheppen. Groenten erover verdelen en bestrooien met de cashewnoten.

Rode bietjes met citroen of gember

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bieten, 1 stukje verse gember of ½ theel. gemberpoeder, 1 ui, een scheutje olie, ½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes, 2 eetl. citroensap, evt. een handje rozijnen, zwarte peper en zout, evt. 1 theel. suiker

Laat de rozijnen wellen. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil.
Snijd de gekookte bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Rasp de gember.
Pel en snipper de ui. Bak de ui met kruidenzaadjes en gember in olie en voeg er gekookte bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe.
Maak het geheel op smaak met peper en zout. Heerlijk met aardappelpuree en (bloed)worst of speklapjes.

Penne met roomandijvie en knoflookkruim

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr volkoren penne, 1 struik andijvie (ca. 400 g), 2 eetlepels olijfolie, ½ ui, ½ bekertje creme fraiche (125 ml), 1 eetl verse tijmblaadjes, 2 sneetjes oud bruinbrood of wit zonder korst, 1 teen knoflook

Kook de penne in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de harde onderkant van de andijvie en verwijder de harde nerven.
Was de losse bladeren en laat goed uitlekken. Snijd ze grof.
Pel en snipper de ui. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en fruit de ui.
Bak de andijvie mee: voeg steeds een flinke hand andijvie toe als de vorige portie is geslonken. Roer de creme fraiche en de tijm erdoor en houd op laag vuur warm.
Maal het brood fijn met de staafmixer, hakmolen of de keukenmachine. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olie.
Bak het broodkruim krokant. Pel de knoflook en pers deze uit.
Schep er de knoflook met zout naar smaak door en bak nog 30 seconden. Giet de pasta af en schep deze door de andijvie.
Breng op smaak met peper en zout en verdeel de pasta over 2 diepe borden. Bestrooi met het krokante broodkruim.

naar boven
naar boven