De langste dag ligt al weer bijna een maand achter ons en in de natuur is dat ook altijd duidelijk een omslagpunt.
Tot de langste dag is het groeien, uitbreiden, overschot. De gewassen zien er altijd mooi uit, en het onkruid lijkt bijna niet onder de duim te krijgen.
Na de langste dag komt een fase van afrijpen. Wouter noemt het ook wel eens de siesta van het jaar. Niet dat er veel minder werk is, maar wel het gevoel van iets achter de rug te hebben zoals bv. de aspergetijd is voorbij en het onkruid groeit minder hard.
Veel mensen gaan nu op vakantie en ook de schoolkinderen zijn er klaar voor. Wat ik spannend vind is dat de zomer dus pas echt na die langste dag begint. Ook al zitten we al weer op de afdalende lijn moet de warmste periode nog komen. We wachten er op want water hebben we nu weer genoeg gehad.
Deze omslagpunt in het jaar werd ook in vroegere tijden al gevierd met het midzomerfeest. Meestal werd een groot vuur ontstoken om de donkere machten te bestrijden, die met de korter wordende dagen weer in hun kracht kunnen komen.
Op de akkers komen sommige gewassen in de eindfase. De aardbeien zijn bijna geoogst, het graan begint al een beetje geel te kleuren en de Frieslander aardappels hebben de phytophtora al aardig te pakken, zo gauw het wat droger is om op de akker te kunnen rijden moet het loof geklapt om de ziekte niet te verspreiden. Onder de grond zit nu een mooie opbrengst aan aardappels.
We gaan voor de zomer!
Kropsla of ijssla | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Snijbiet | - | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - | Eko de Eerste, Marknesse |
rode bindsla, bospeen, rode kool, tomaten, …
Pompoen oranje*/kg 3,00
Sperziebonen/500g (de Sterke Akkers) 3,75
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
De zomervakantie is bijna aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.
Iedereen die zin heeft om deze zomer lekker buiten aan de slag te gaan is van 10 t/m 19 augustus welkom in Zwartemeer.
Daar organiseren we voor de tweede keer een werkweek, op het terrein van DNW31. Vorige zomer is in een week tijd een prachtige strobalen stal gebouwd. Daarin wonen nu 60 kippen en hun kuikens.
We gaan nu de leemlaag op de stal afmaken en met zelfgemaakte verf (kookverf) de stal weerbestendig maken. We gaan aan de slag met de moestuin en afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers met nog een aantal klussen. Naast klussen gaan we dit jaar ook gezellige activiteiten organiseren (workshops, spellen, wandelingen etc.) en ook daaraan kan iedereen een bijdrage leveren.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar dnw31@hotmail.com, dan sturen we je de flyer met uitgebreide informatie toe.
Hartelijke groet,
Saskia van Goelst Meijer
Jolanda van Dijk
Snijbiet is een groente die door onze grootouders al werd gegeten. Naast het blad kunnen ook de bladstelen als groente worden gegeten. Gekookt of gestoofd doet de smaak denken aan spinazie. Bewaar snijbiet maximaal enkele dagen in de koelkast.
8 tot 10 velletjes (groene) lasagne
1 bosje snijbiet
1 ui
scheutje olie
2 tomaten
100 gr feta
2 eieren
ev. 100 gr champignons
2 dl yoghurt
peper en zout
oregano
geraspte kaas
3 eetl. paneermeel
Was de snijbiet en snijd de groente in reepjes. Snijd de tomaten in plakjes.
Pel en snipper de ui. Fruit ui in olie, bak ev. de champignons mee, voeg er snijbiet aan toe en laat een paar minuten stoven.
Verbrokkel de feta en meng deze door de groente. Verwarm de oven voor op 180°C.
Vul een ingevette ovenschaal om en om met laagjes groentemengsel en lasagneblaadjes.
Kluts de eieren met yoghurt, geraspte kaas, oregano, peper en zout en giet deze saus over de inhoud van de schotel. Zorg dat de bovenste laag net onder de saus ligt. Leg de schijfjes tomaat er bovenop.
Meng nog 2 eetl. geraspte kaas met het paneermeel en strooi het mengsel over de schotel. Zet de lasagneschotel ongeveer 30 tot 45 min. in de oven.
Prik met een vork in de lasagne om te voelen of ze gaar is.
Variatie: deze lasagne schotel is met diverse geblancheerde groenten te maken.
Ook lekker met bijvoorbeeld spinazie, paksoi of wortel.
6 dl. water
2/3 bouillontablet
2 eetl vermicelli
stukje ui, stukje prei, stukje wortel, stukje bloemkool
gehakte peterselie
40 gr gehakt
1 eetl paneermeel
1 eetl water
zout en peper
nootmuskaat
Breng 6 dl. water met het bouillontablet aan de kook. Doe dan onder voortdurend roeren de vermicelli erbij.
Maak de ui, de prei, het worteltje en de bloemkool schoon en was deze. Snijd alles in kleine blokjes en voeg dit toe aan de soep.
Laat de soep dan 5 minuten doorkoken.
Kruid het gehakt met peper, zout, nootmuskaat, paneermeel en 1 lepel water. Kneed dit goed en maak er kleine balletjes van.
Hak de peterselie klein. Voeg de gehaktballetjes en de peterselie toe en laat de soep nog 15 min. doorkoken met de deksel op de pan.
200 gr vegetarisch of rundergehakt
1 kleine prei
1 of 2 worteltjes
1 ui
½ rode paprika
100 gr bloemkool
zout, peper
paprikapoeder
groot blikje/potje tomatenpuree
scheut ketjap manis
350 gr macaroni
olie of boter
Groentes ui schoonmaken en klein snijden. Macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Als de macaroni gaar is even met koud water afspoelen. Olie of boter verhitten in de wok.
Gehakt rul bakken. Ui toevoegen en dan de groenten toevoegen.
Ketjap manis en tomatenpuree erbij. Macaroni er bij doen en nog 5 minuten doorwarmen.
Ook lekker met wat italiaanse kruiden erdoor.
1 klein kropje sla
1 mango en/of halve meloen
walnoten of hazelnoten, grof gehakt
evt. een plukje gemengde kiemen
Dressing:
4 eetl olijfolie
2 eetl. azijn of citroensap
1 theel. zachte honing of diksap
1 theel. mosterd
peper en zout
Was de sla en laat ze goed uitlekken. Scheur de sla in kleinere stukken en leg ze in een schaal.
Maak de meloen schoon, snijd er smalle partjes van. Schil de partjes en snijd deze in blokjes.
Snijd de mango doormidden en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de sla.
Rooster de gehakte noten in een droge koekepan. Klop de sladressing en meng deze met de helft van de geroosterde noten door de salade.
Was evt. de kiemen, leg ze luchtig op de salade en strooi er de rest van de noten over.