Pakketbrief week 29, 17 juli 2013

logo

Groeten uit Zwitserland

Wat doen de leeuwerikjes als de grote leeuwerik met vakantie gaat? Doorwerken natuurlijk! Want half Nederland mag dan wel leegstromen naar zonnige stranden, witte gletsjers of zwarte wouden, er blijven altijd abonnees die lekker thuis willen blijven genieten van onze producten.

Dus halen we reusachtige spitskolen van het land (spitskolen kennen namelijk geen vakantie; die groeien door tot ze erbij neervallen, of letterlijk openbarsten) we trekken móóie wit-paars-gele zomerraapjes uit de grond, we plukken kakelverse tuinbonen, we graven fonkelnieuwe aardappelen op, zomerse goudklompjes zijn het.
Marco, die naast aspergesteken ook het venkelsnijden tot zijn specialiteit mag rekenen, oogst de knolvenkel, Kathinka stuurt de trekker met wied-eg en schoffel met vaste hand over het land, Martin plukt, snijdt en grabbelt alle kleinere hoeveelheden bij elkaar voor bestellingen en winkel, en Irene gaat onverstoorbaar door met correspondentie, financiën, boekhouding en andere cijfers, want zonder cijfers kunnen we óók niet leven, zeg nou zelf.

Alles wat zich normaal gesproken in het hoofd van Wouter afspeelt aan afwegingen, beslissingen en planning, wordt nu zichtbaar op de kantinetafel: allerlei A4-tjes met rijtjes, schema's en takenlijstjes: wie doet wat wanneer en is er daarna nog tijd om eh…

…een pakketbrief te maken?
Zoals u ziet!

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappelen- 't Leeuweriksveld
Raapjes- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld

Recepten

Tip voor raapjes:

Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden. Raapjes zijn ook rauw lekker, bijvoorbeeld in een salade of geraspt op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.

Raapjesrisotto met kervel en citroenmelisse

bijgerecht voor 2 personen

175-250 gr raapjes, 150 gr risottorijst, ½ ui, 25 gr boter, 500 ml droge witte wijn, ½ l groentebouillon, 1 eetl mascarpone, 25 gr gemalen kaas (bv. comté), 1 theel geraspte, biologische citroenschil, ½ bosje kervel, 1 takje citroenmelisse, peper en zout

Schil de raapjes en snijd ze in blokjes van 1 cm. Stoof de raapjes in 10 gr boter. Kruid ze met zout en peper en zet ze even aan de kant.
Maak de groentebouillon vast warm. Pel en snipper de ui.
Fruit in de rest van de boter de uisnippers glazig. Strooi er de rijst bij en roerbak tot de rijstkorrels glazig zijn.
Blus met de wijn en laat inkoken. Schenk er een pollepel warme bouillon bij en voeg er de raapjes aan toe.
Roer goed om. Laat op een zacht vuur sudderen, tot de vloeistof bijna verdampt is.
Schenk er weer wat bouillon bij. Laat weer inkoken.
Werk zo verder tot de rijst gaar is. Dat duurt ongeveer 30 minuten, en dan zal ook praktisch alle bouillon opgebruikt zijn.
Hak de kervel en de citroenmelisse grof. Voeg de kruiden, de geraspte citroenschil en de gemalen kaas bij de rijst.
Schep goed om. Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Aardappelsalade

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 100 gr wortel, een klein potje of ½ potje doperwtjes of maïs, evt. 1 kleine ui, augurk, ½ eetl. fijn gehakte peterselie, ½ eetl. fijn gehakte bieslook, 1 theel. mosterd, peper, zout, 1-2 eetl. Mayonaise, 2 eetl. yoghurt of yomio, evt. stukjes ham, gekookt ei of vis

Schil de aardappelen, schrap de wortels en snijd alles in blokjes. Kook deze groenten in ongeveer 10 min. net gaar.
Giet aardappelen en wortel af en laat ze volledig afkoelen. Giet het vocht van de erwtjes of maïs.
Snipper ondertussen de ui en snijd de augurk in stukjes. Schep de aardappelen, doperwtjes of maïs, augurk en ui in een grote schaal.
Voeg naar wens stukjes ham, hardgekookt ei of vis toe. Meng mayonaise met yoghurt, mosterd, peper, zout en kruiden en schep dit voorzichtig door het aardappelmengsel.
Serveer op kamertemperatuur. Lekker met stokbrood.

Tuinbonen met spekjes

bijgerecht voor 2 personen

600 gr verse tuinbonen, melk, zout, mespuntje bonenkruid, 100 gr mager rookspek, 1 kleine prei

Breek de schil van de tuinbonen en wip met de duim de bonen eruit. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden.
Breng ruim water met een scheutje melk, wat zout en het bonenkruid aan de kook. Kook hierin de tuinbonen in 15-30 minuten gaar.
Snij het spek in kleine blokjes. Maak de prei schoon.
Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Bak het spek langzaam bruin en knapperig.
Giet eventueel wat van het spekvet af. Doe de preiringen bij het spek en bak ze even mee.
Giet de tuinbonen af en schep het spek-preimengsel erdoor.

Pasta met knolvenkel

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr pasta, 400-500 gr knolvenkel, 1 ui, 1 eetl. olijfolie, 150 gr champignons of 100 gr garnalen, ½ theel. kerriepoeder, mespuntje cayennepeper, 1 eetl. citrussap (citroen of sinaasappel), zout

Was de venkel, snijd de stelen eraf, verwijder de kern en snijd de blaadjes in stukjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes.
Kook de pasta en laat het uitlekken in een vergiet. Kook de venkelstukjes in een laagje water 10 tot 15 min. beetgaar.
Fruit de ui even in olijfolie, voeg gesneden champignons of garnalen toe en bak deze mee. Giet de venkel af en roer deze door de pasta samen met de champignons of garnalen.
Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel goed warm worden.

naar boven
naar boven