In deze tijd van het jaar komen bijna alle producten voor onze groentepakketten van eigen land. De meeste gewassen staan er mooi bij en we zijn van alles aan het oogsten. Het is nu hoogtij voor de peulvruchten zoals tuinbonen, capucijners en peulen en ook de koolgewassen groeien letterlijk als kool. Deze week ook weer eigen bospeen in het pakket en de eerste eigen prei lag zaterdag voor het eerst weer in de winkel. We hebben ook weer de nodige regen gehad.
Daarnaast gaat het onkruid wieden gestaag door. Het blijft toch altijd wonderbaarlijk dat zelfs een cultuurgewas, wat als plantje met een mooie voorsprong de grond ingaat zo moeiteloos ingehaald wordt door bv. knopkruid, perzikkruid of melde. Waarbij de melde op zich ook een lekker gewas is, twee koks hebben het nog in hun menu gebruikt. Dus misschien iets voor de vergeten groente lijst!
De teller staat inmiddels op 7,5% van het totaal, daar zijn we ontzettend blij en dankbaar mee.
U kunt meedoen met de actie door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
Kathinka en Wouter
Rode bataviasla | - 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Spitskool | - 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - 't Leeuweriksveld |
Koolrabi, sla, bospeen, savooiekool, ...
Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Zaterdag 1 augustus is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.
Iedere eerste en derde woensdag van de maand, behalve in augustus, is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
www.oogstenkokeneneten.nl
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins altijd voor het weekend vóór de week waarin u geen pakket wilt, aan ons doorgeven a.u.b.
We hebben dit voorjaar weer een nest met jonge poesjes gekregen. De vier kittens zijn nu acht weken oud, ze zijn goed aan mensen gewend. Twee van hun hebben al een nieuwe baas, voor de andere twee zoeken we nog een nieuw thuis. Interesse? Meld je bij ons.
150-200 gr zilvervliesrijst, 1 eetl olijfolie, 1 kleine ui, ½ rode paprika, 1 klein teentje knoflook, 300 gr andijvie, ½ potje mais, 75 gr gezouten cashewnoten, 2 eetl ketjap manis
Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper de ui. Snijd de paprika in reepjes. Pel het teentje knoflook. Was de andijvie en snijd deze fijn. Laat de mais uitlekken. In grote braadpan of wok olie verhitten. Ui fruiten, daarna paprika toevoegen en zachtjes bakken. Knoflook boven pan uitpersen. Andijvie toevoegen en al omscheppend nog drie minuten bakken. Mais en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met ketjap. Serveren met de rijst.
1 kleine spitskool of ½ grote spitskool, klontje roomboter + scheutje olijfolie, 1 kleine ui, ½ theel. kerrie, ½ eetl. rozijnen, 1 eetl. gembersiroop of honing, klein scheutje witte wijnazijn, 50 ml sinaasappelsap, 50 gr zwarte olijven zonder pit, 100 gr feta
Wel de rozijnen in wat heet water. Pel en snipper de ui. Verwijder het buitenste blad van de spitskool en snijd hem in vieren. Verwijder de kernen en snijd de kool in dunne reepjes. Snijd de feta in blokjes. Doe de roomboter en olijfolie in een pan en bak hierin de ui op laag vuur aan. Voeg de kerrie toe en laat deze even meebakken, maar pas op voor aanbranden. Doe de koolreepjes met de gewelde rozijnen (zonder het vocht) bij de ui en bak alles in ongeveer 5 minuten aan.
Blus de kool met de gembersiroop, azijn en de sinaasappelsap. Met deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten sudderen. Warm op het laatst de olijven en feta even mee en serveer direct. Lekker bij gegrilde vis en gekookte aardappelen.
bron: http://koken.blog.nl / boek: “Van eigen erf” — I. v.d. Graaf & M. v. Boxtel
400 gr knolvenkel, zout, peper, 150 gr pasta (penne), 1 eetl boter, 1½ eetl bloem, 125 ml melk, 100 gr achterham, 50 gr extra belegen kaas (geraspt)
Was de knolvenkel en snijd deze in stukken. Kook de knolvenkel in ruim water met zout in ongeveer 8 minuten bijna gaar. Afgieten en kookvocht bewaren. Pasta beetgaar koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Oven voorverwarmen op 200°C. Ovenschaal invetten. Ham in reepjes snijden. In steelpan boter smelten, bloem toevoegen en 3 min. zachtjes bakken.
Melk en 75 ml venkelkookvocht toevoegen en roeren tot gladde saus. Ham en 25 gram kaas toevoegen. Venkel en pasta door elkaar mengen en in ovenschaal scheppen. Saus erover schenken en 25 gram kaas erover strooien. Schotel in oven 20 min. laten gratineren.
½ bos bospeen (± 400 gr), verse peterselie, 3 dl. volle melk, 20 gr bloem, 15 gr boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak
Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Melk toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en eventueel een groene salade.