Vorige week beschreef ik hoe sterk de Nederlandse veehouderij afhankelijk is van grote oppervlaktes in het buitenland, waar graan en soja geteeld worden die hier tot krachtvoer verwerkt worden. Voor de biologische veehouderij geldt dit in mindere mate ook. Ik belde met de firma Fakkert, die biologisch krachtvoer produceert en de eigenaar vertelde me dat de grondstoffen daarvoor ook van ver weg komen: uit Noord- en Zuid-Amerika en uit China. In grote containerschepen wordt het naar Rotterdam vervoerd. De redenen dat het van zo ver komt zijn dat de produktiekosten in Nederland/Europa te hoog zijn en dat de kwaliteit van het hier geproduceerde graan minder is, aldus Fakkert.
De biologisch-dynamische landbouw gaat er vanuit dat landbouw pas gezond is als er gesloten kringlopen zijn: idealiter teelt een boer of groep boeren zelf het veevoer, dat ze nodig hebben en produceren ze zelf voldoende mest voor de gewassen die ze verbouwen. Waarom? Elke plek heeft zijn eigen, unieke karakter (o.a. fysiek: bodemgesteldheid en weer, maar het gaat uiteindelijk om de "genius loci" het wezen van die specifieke plek!), en het is voor het vee beter om planten te vreten die zich aan de omstandigheden van die plek hebben aangepast. En voor de mensen ook beter om voedsel te eten dat direct uit hun omgeving komt!
't Leeuweriksveld krijgt de mest van melkschapenbedrijf de Sterke Akkers in Dalen, 10 km hier vandaan. En omgekeerd telen we wintertarwe die geplet en ingezuurd wordt en dan als krachtvoer dient voor de schapen. Ook op de Sterke akkers zelf wordt krachtvoer geteeld. Zodat straks niet alleen onze groente, maar ook de mest waarop ze gegroeid is, direkt bij u uit de buurt komt! Dat is het beste voor u en voor het grote geheel!
IJsbergsla | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - | 't Leeuweriksveld |
Groenselderij | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Rode kool | - | Eko De Eerste, Marknesse |
Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...
Woudster (kruimige aardappel) * | € 1,75/kg |
Cherrytomaatjes * | € 1,50/250g |
½ rode kool
1 sinaasappel
½ appel
½ el. mosterd fijn
1 el. sesamzaad
50 gr cashewnoten
25 gr pijnboompitten
½ el vers gehakte peterselie
40 ml. sojasaus
½ el. ahornsiroop,
3 el. olijfolie
peper, zout
Snijd de rode kool fijn. Schil de sinaasappel. Snijd de partjes van de sinaasappel en bewaar het sinaasappelsap. Schil de appel en snijd deze in partjes. Vermeng de mosterd met de ahornsiroop en het sinaasappelsap.Vermeng de partjes sinaasappel en appel met de rode kool. Bak de nootsoorten goudbruin in een pan en blus af en blus af met de sojasaus. Serveer in kleine bakjes en bestrooi met peterselie.
3 preiwitten
2-3 aardappelen
1 teentje knoflook
½ takje tijm
200 gr zachte kaas
10 gr Parmezaanse kaas
25 gr gemalen kaas naar keuze
50 ml melk
25 gr boter
zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de preiwitten in ringen. Schil de aardappels. Pers het teentje knoflook. Hak de tijm fijn. De aardappelen bijna gaarkoken en in plakjes snijden. De prei blancheren in kokend water met een beetje zout. Een ovenschaal invetten met wat boter en vullen met de aardappelen en de prei. De zachte kaas mengen met de melk, beide soorten gemalen kaas, knoflook en tijm. Het mengsel over de groenten gieten. Gedurende 15 min. in de oven gratineren.
½ krop ijsbergsla
½ (rode) paprika
¼ komkommer
½ stengeltje bosui
1 klein teentje knoflook
100 gr wortel
naturel slasaus
Trek de bladeren van de sla af, was ze in koud water en was alle andere groenten. Snijd de paprika in kleine reepjes. Schil de komkommer met de kaasschaaf en snijd de komkommer in stukjes. De bosui in kleine ringetjes snijden. De worteltjes eventueel raspen of wassen. Knoflookteenje pellen en persen. Sla klein snijden. Alle ingredienten mengen in een slakom.
300 gr groenselderij
100 gr wortel
scheutje olie
1 potje kidneybonen (ca. 350 g)
1 tomaat en/of paprika
150 gr pittig gekruide tofu of 150 g salami of chorizo
1 theel. Italiaanse of Mexicaanse kruidenmix
cayennepeper
zout
Was de groenselderij en snijd deze in stukjes. Schrap de wortels (indien nodig) en snijd deze in stukjes. Was de tomaat/paprika en snijd deze in stukjes. Snijd de tofu/salami/chorizo in stukjes. Bij gebruik van tofu: bak deze even aan. Haal de tofu uit de pan en houd deze apart. Roerbak de selderij en wortel 5 min. in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 min. gaar stoven. Voeg de overige ingrediënten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 min. staan. Heerlijk bij gemengde rijst, couscous of bulgur. Variatie met maïs: In plaats van of samen met bonen kunt u ook maïskorrels uit pot of blik gebruiken. Dit maakt het gerecht lichter van tint en smaak.
30 gr boter
ong. 250 gr worteltjes
2½ cm verse gemberwortel
1½ eetl acaciahoning
½ eetl. komijnzaadjes
Was/schrap de worteltjes en snijd ze in reepjes van ½ cm. Schil de gemberwortel en snijd deze in dunne reepjes. Rooster de komijnzaadjes even in de pan en houd ze apart. Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg de worteltjes en de gember toe en bak die 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg de honing toe en bak nog 4-5 minuten tot de worteltjes zacht maar nog stevig zijn. Doe er de geroosterde komijnzaadjes bij, roer alles goed door elkaar en warm nog 1 minuut goed door.