Pakketbrief week 30, 25 juli 2012

logo

Schermbloemigen

Een plantenfamilie, die ons ook een aantal groentes en kruiden levert is de familie van de schermbloemigen. Genoemd naar hun mooie bloemscherm, waar veel kleine bloesems samen een grote vorm uitmaken.
In deze familie valt een grote variatie op: er zijn de meest giftige planten zoals de scheerling, ook de grote berenklauw is niet zeer mensvriendelijk met zijn sappen, die een soort brandwonden achterlaten, aan de andere kant zit de mooie oranje wortel, die niet voor niets als babyvoeding zo geliefd is omwille haar milde smaak en goede verteerbaarheid. Een uitgesproken smaak of geur dat hoort bij deze familie. De venkel met zijn zoete dropsmaak en -geur, de één wil hem niet missen, de ander zegt nog liever zijn pakket op vanwege deze groente. Ook de pastinaak hoort erbij met zijn typische smaak, maar bij het oogsten zijn er mensen, die ook van die rode vlekken op de huid kunnen krijgen. In de bloei heeft de pastinaak ook iets van een bereklauw in het klein. En niet te vergeten de selderij in zijn variaties knolselderij, groen- en bleekselderij en als kruid de blad- of snijselderij.
Anijs, karwij, komijn, lavas en ook dille zijn schermbloemige kruiden.
Toen we dillebosjes in het pakket hadden was dit een demonstratie voor geur: de hele vrachtwagen rook naar dille en niet zo'n beetje ook!

Tenslotte is er ééntje, die ik persoonlijk best kan missen, er wordt gezegd dat zijn bladeren in het voorjaar wel eetbaar zijn. De geur is meer van shampoo. Dit is zevenblad of ook tuindersverdriet genoemd. Geef mij die andere dan maar. Voor mijn dochters gaat er niets boven een verse wortel zo uit de grond in de mond. (beetje schoongemaakt wel)

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen of sperziebonen - 't Leeuweriksveld resp. De Sterke Akkers
Rode kool - Eko de Eerste, Marknesse
Tomaten - Ruud van Schie, Ens

In week 31 verwacht:

kropsla, andijvie, courgette, bietjes, dille, …


Acties week 31

Cherrytomaatjes*/250g 1,20
Zomerbietjes*/kg 1,00

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is bijna aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Klusweek op DNW31

Iedereen die zin heeft om deze zomer lekker buiten aan de slag te gaan is van 10 t/m 19 augustus welkom in Zwartemeer.
Daar organiseren we voor de tweede keer een werkweek, op het terrein van DNW31. Vorige zomer is in een week tijd een prachtige strobalen stal gebouwd. Daarin wonen nu 60 kippen en hun kuikens.
We gaan nu de leemlaag op de stal afmaken en met zelfgemaakte verf (kookverf) de stal weerbestendig maken. We gaan aan de slag met de moestuin en afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers met nog een aantal klussen. Naast klussen gaan we dit jaar ook gezellige activiteiten organiseren (workshops, spellen, wandelingen etc.) en ook daaraan kan iedereen een bijdrage leveren.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar dnw31@hotmail.com, dan sturen we je de flyer met uitgebreide informatie toe.

Hartelijke groet,
Saskia van Goelst Meijer
Jolanda van Dijk


Recepten

Kaassalade met bindsla en krieltjes

bijgerecht voor 4 personen

50 gr krieltjes in de schil (of gewone aardappels)
2 eetl olijfolie
1 theel grof zeezout
3 takjes tijm of 1 theel gedroogde tijm
2 rode uien
1 krop bindsla
150 gr belegen cheddar kaas (of andere oude kaas)
75 gr zonnebloempitten
1 eetl balsamicoazijn
1 eetl zoete sojasaus

De krieltjes schoonboenen, droogdeppen en in de verhitte olie met het zeezout rondom bruinbakken. Nog 12 minuten op laag vuur bakken.
Daarna de afgestroopte tijmblaadjes erover strooien. De aardappeltjes in 10 minuten verder gaarbakken.
Ondertussen de uien in ringen snijden, de sla wassen en in kleine stukjes scheuren of snijden. De cheddar korrelig afschaven of verbrokkelen.
De zonnebloempitten omschuddend in een verhitte koekenpan goudbruin roosteren en direct uit de pan nemen. De aardappelen uit de pan nemen en de uiringen in het achtergebleven vet snel goudbruin bakken.
Met de azijn en de sojasaus afblussen en de uien met de iets afgekoelde aardappelen omscheppen. Alles in een wijde slaschaal omscheppen en met de zonnebloempitten bestrooien.

Bospeen met mosterdsaus

bijgerecht voor 2 personen

½ bos bospeen (± 400 gr)
verse peterselie
3 dl. volle melk
20 gr bloem
15 gr boter
mosterd naar smaak
zeezout naar smaak

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken.
Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur.
Melk toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen.
Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade.

Tuinbonen of sperziebonen met ham en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

1 kg verse tuinbonen of 400 gr sperziebonen
½ sjalotje
1 eetl. boter of margarine
½ teentje geperste knoflook
2 kleine tomaten
50 gr. gekookte ham
½ eetl. fijngeknipte munt
klein snufje kaneel

Open de peulen van de tuinbonen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de middennaad verder open met de duim.
De bonen uit de peul wippen en in water in 5 tot 10 min. gaar koken. Of de sperziebonen wassen en puntjes verwijderen en deze in 15-30 minuten gaar koken.
Ondertussen het sjalotje snipperen en fruiten in boter of margarine. De tomaten ontvellen: kruislings insnijden, een paar seconden onderdompelen in kokend heet water, dan het velletje verwijderen.
Tomaten in stukjes snijden. De ham in reepjes snijden.
De tomaatstukjes, hamreepjes en de knoflook 2 min. met de ui meebakken. De tuinbonen of sperziebonen afgieten en door het tomatenmengsel scheppen.
De munt en de kaneel toevoegen en het geheel nog even goed doorwarmen.

Rodekoolsalade met ananas

bijgerecht voor 2 personen

250 gr rode kool
1 blikje ananasstukjes
1 citroen
1 eetl honing

Was de rode kool en snijd of schaaf deze heel fijn. Giet het blikje ananas af boven een steelpan.
Voeg het citroensap, de honing en wat zout aan het sap toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de honing oplossen.
Schenk het vervolgens over de rode kool. Laat 5 minuten staan.
Snijd de stukjes ananas zonodig kleiner en schep ze door de rode kool.
Serveer de salade direct.

naar boven
naar boven