Pakketbrief week 30, 23 juli 2014

logo

Weertype en werktype

Alle planten zijn weer heerlijk opgefrist en volgezogen met water na de 29 mm regen die hier gevallen zijn. Dat was alweer hard nodig na de tropische hitte van vorige week. Die hitte hebben we benut om nog flink te wieden en schoffelen (dat ging ‘s ochtends en ‘s avonds wel wat sneller dan midden op de dag!), zodat we nu gelukkig geen achterstand meer hebben bij de onkruidbestrijding. Onkruid bestrijden gaat nu eenmaal het beste bij scherp, drogend weer: alles wat je eruit trekt gaat meteen dood en er kiemt geen nieuw onkruid ook al roer je in de grond. Dat is bij nat weer wel anders. Elke beweging in de grond levert dan nieuwe kiemende onkruiden op, en als je niet oppast groeit ook het onkruid dat je uitgetrokken had, nog weer vast.

De kunst is natuurlijk om bij elk weertype het werk te doen wat bij dat weer goed gaat. Afgelopen maandagochtend bijvoorbeeld regende het flink, en zijn we bospeen gaan oogsten. Je hebt dan geen vork of lichter nodig, want te kunt de peen zo uit de grond trekken zonder dat het loof breekt. Bijkomend voordeel is nog dat de wortels helemaal niet de kans krijgen om in te drogen, en dat is erg handig bij het spoelen later op het erf. Zo gauw de peen namelijk ook maar iets opdroogt, is hij meteen een stuk moeilijker schoon te boenen. En u wilt er toch lekker zó in kunnen bijten, nietwaar.

Dit jaar telen we voor het eerst witte en rode (zomer-)kool op ‘t Leeuweriksveld. Ik ben best tevreden met het resultaat, ik hoop u ook! Vooral de rode kool is een prachtig gewas; de bladeren, vooral de buitenste, hebben bijna onwerkelijk mooie kleuren, paars met een zilvergrijze glans en toch ook weer groen erdoor heen. Heel speciaal!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Witte kool- 't Leeuweriksveld
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Bonte snijbiet- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld

In week 31 verwacht:

Paprika of courgette, prei, rode biet, sperzieboontjes?? …


Recepten

Risotto met snijbiet

600 gram risottorijst, 6 gedroogde paddestoelen (geweekt in warm water), 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 ansjovisfilets in olie, uitgelekt, 1,5 liter (vlees)bouillon, olijfolie, 1 bos snijbiet, in stukken gesneden, fijngehakte bladpeterselie, 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt, zout & peper

Hak de uitgeknepen paddestoelen, ansjovis, ui en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook en houd warm. De olijfolie in een casserole verhitten en het fijngehakte paddestoelenmengsel hierin 5 minuten zachtjes bakken. Roer dan de rijst erdoorheen en zorg dat alle rijstkorrels glanzen van de olijfolie. Voeg de snijbiet toe. Doe dan een soeplepel bouillon erbij zodat de rijst net bedekt is en roer goed om. Zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen, opnieuw een soeplepel bouillon toevoegen. Na elke toevoeging goed roeren. De rijst mag niet droogkoken. 20 minuten na de eerste toevoeging van bouillon de pan van het vuur nemen. Een scheut olijfolie, de peterselie en de Parmezaanse kaas erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. Deksel op de pan leggen en een minuutje of wat laten rusten.

Gegratineerde venkelpuree

750g aardappels, in grote stukken, 2 venkel, 50ml volle melk, 2 eetlepels paneermeel, 25 g koude boter, in kleine blokjes

Aardappels in 20 min. gaarkoken. Venkelgroen van knol snijden en bewaren. Venkel in de lengte doormidden snijden. Venkel in dunne repen snijden en in 10 min. gaarkoken. Aardappels en venkel afgieten. Venkel in keukenmachine of met staafmixer pureren. Melk verwarmen. Aardappels met warme melk tot fijne puree stampen. Venkelpuree door aardappelpuree scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Puree in ingevette ovenschaal doen en bovenkant van puree gladstrijken.

Oven voorverwarmen op 200°C. Paneermeel over puree strooien en boter erover verdelen. Puree ca. 20 min. in oven verwarmen en goudbruin laten worden. Venkelgroen fijnsnijden en ter garnering over puree strooien.

Venkel-wortel mix met spekjes of gerookte tofu/tempeh

1 venkel, 3-4 worteltjes, 200 gram spekjes of pakje tofu/tempeh

Snijd venkel en wortels in dunne plakjes of lange reepjes. Kook de venkel en wortel 15 minuutjes voor. Bak de spekjes uit of bak de tofu/tempeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg gekookte venkel en winterpeen toe en bak nog 5 minuutjes zachtjes door. Je hebt nu een heerlijk pittig bijgerecht.

Geroosterde wortels

Iedereen weet hoe je worteltjes moet koken, maar we vergeten vaak dat ze geroosterd ook lekker zijn. Ze zijn zelfs verrukkelijk, omdat de droge lucht van de oven de suikers concentreert en karameliseert.

Om ze te roosteren moet je ze borstelen, ev. schillen en in de lengte in kwarten snijden. Leg ze met wat olijfolie en een snufje zout in een braadslee. (Je kunt er als je wilt ook wat licht geplette tenen knoflook bij doen.) Rooster ze 35 minuten bij 180°C tot ze goudbruin en zacht zijn, en keer ze halverwege een keer om. Maak ze af met een drupje balsamicoazijn en wat zeezout.

Romige koolsalade

2 eetlepels suiker, ½ theelepel zout, 1/8 theelepel peper, 4 eetlepels melk, 125ml mayonaise, 4 eetlepels karnemelk/yoghurt, 1 ½ eetlepels ciderazijn, 2 ½ eetlepel citroensap, 600g fijn gesneden kool, 50g geraspte wortel

Roer met een garde in een grote kom de suiker, zout, peper, melk, mayonaise, karnemelk, azijn en citroensap tot een glad geheel. Voeg de kool en wortel toe en mix tot het goed gemengd is met de dressing. Zet minstens 2 uur in de koelkast alvorens te serveren.

naar boven
naar boven