Twee weken geleden kwam ik op deze plek tot de conclusie dat het leven een principieel andere kwaliteit is dan de dode stof, met zijn eigen (hogere) wetmatigheden. Als je voor planten (of andere levende wezens) moet zorgen, is het natuurlijk belangrijk daar rekening mee te houden. Een plant strijdt met haar levenskrachten voortdurend tegen het verval, dat eigen is aan de dode stof. Voor een boer is het zaak om haar daar zoveel mogelijk bij te helpen, door de grond waarin ze groeit ook al te verlevendigen, met levenskrachten te doortrekken. Dit kun je doen door goede compost, strorijke dierlijke mest en groenbemesters te gebruiken en daarmee de vorming van humusrijke, zwarte grond te bevorderen. Zo versterk je de levenskrachten in de grond, en de planten kunnen daar gebruik van maken, erop voortborduren als het ware.
Gebruik je daarentegen kunstmest, dan krijgen de planten het moeilijker. Kunstmest is puur anorganisch, het zijn zouten die oplossen in het bodemvocht. Een plant kan niet anders dan voortdurend bodemvocht opnemen (bovengronds verdampt ze immers voortdurend water) en ze krijgt nu meteen een dosis zouten mee. Het proces is in wezen hetzelfde als wat een infuus is bij de mens: het hele "spijsverteringsstelsel" van de bodem wordt overgeslagen en de voedingsstoffen komen direct in de plant, maar zonder dat deze de kans heeft gekregen ze zich eerst (via de bodem) goed eigen te maken. Met als gevolg dat deze planten de tendens krijgen wateriger te worden, minder goed smaken en minder weerstand hebben tegen ziektes en plagen. Wat weer tot gevolg heeft dat je bestrijdingsmiddelen moet gaan gebruiken… toch maar liever niet dus!
Diverse sla | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - | 't Leeuweriksveld |
Groenselderij | - | 't Leeuweriksveld |
Komkommer | - | 't Leeuweriksveld/Zonnehorst/Lechaim |
Broccoli | - | van Vilsteren, Marknesse |
Tomaat | - | Tuindersdijk, Erica |
Knolvenkel, bloemkool, rode bataviasla, …
De zomervakantie komt eraan. Geef eventuele afwezigheid tijdig aan ons door!
Of doe buren, vrienden of kennissen een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan hen.
Woensdag 17 augustus a.s. staan we van 11 tot 17 uur op een gezellige boerenmarkt bij IJshoeve Bosman, Posthoornweg 38 in De Krim. U bent natuurlijk welkom om langs te komen bij onze stand!
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
300 g groenselderij, in stukjes gesneden
100 g wortel, in stukjes gesneden
scheutje olie
1 potje of blikje kidneybonen (ca. 350 g)
1 tomaat en/of paprika, in stukjes gesneden
150 g pittig gekruide en gebakken tofu, in stukjes
(of 150 g salami of chorizo, in stukjes)
1 theel. Italiaanse of Mexicaanse kruiden
cayennepeper
zout
Roerbak de selderij en wortel 5 minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg de overige ingredienten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 minuten staan. Heerlijk bij gemengde rijst, couscous of bulgur.
1½ kg aardappelen in stukken, 250 g mager rookspek in dobbelsteentjes, 1 krop sla, 500 ml melk, 25 g boter, 1 mespunt nootmuskaat
Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in 20 minuten met het deksel op de pan gaar. Bak intussen de dobbelsteentjes spek langzaam uit in de koekenpan. Verwijder de lelijke bladeren van de sla, was de groente goed, dep de bladeren droog en snijd ze fijn. Breng de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, ½ theelepel zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een smeuïge puree. Roer er dan de sla door en warm het gerecht nog even op (niet te lang, want dan wordt de sla half gaar en dat is niet lekker). Schep de stamppot in een schaal en schenk ten slotte het spekvet met de spekjes erover.
olijfolie, 1 komkommer, 2 uien, 200 gr gehakt of 1 pakje tofu of 200 gr gemengde zeevruchten of 200 gr garnalen, 3 eetlepels gedroogde dille, 1 bouillonblokje, 1 kopje rijst
Uien in ringen snijden. Komkommer in vieren snijden, vervolgens in blokjes van ± 2 cm snijden. In olijfolie uien glazig bakken, en gehakt/of tofu toevoegen.
Vervolgens komkommer toevoegen met zoveel water dat het net onder staat. Bouillonblokje toevoegen. Dit koken tot het gaar is (15 minuten). Ondertussen rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Als je zeevruchten gebruikt deze de laatste minuten toevoegen om op te warmen. Op het laatste de dille toevoegen.
500 gram broccoli, 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 125ml milde olijfolie, pasta (penne, fusilli of spaghetti), 2 eetlepels kappertjes, 75 gram witte amandelen, 15 gram verse basilicumblaadjes, zout en (versgemalen) peper, 100 gram kaas (pittige oude of parmezaanse)
Maak de broccoli schoon, snijd de roosjes eraf en de stelen in stukken. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Kook de broccoli 2 minuten in kokend water met zout beetgaar. Giet de groente af.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook.
Doe de broccoli erbij en schep het geheel om en doe een deksel op de pan. Laat alles 15 minuutjes zachtjes pruttelen; voeg wat water toe als het mengsel te droog wordt.
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pureer het broccolimengsel in een keukenmachine of met een staafmixer. Meng de rest van de olie met de kappertjes, amandelen, basilicum, zout en (vierseizoenen) peper. Hak het mengsel grof en roer het door de broccoli. Giet de pasta af.
Serveer de pasta met de broccolipesto en schaaf de kaas erover.