Pakketbrief week 31, 1 augustus 2012

logo

Grond en boer

We zijn alweer met de laatste plantingen buiten bezig: boerenkool, spitskool voor de herfst, winterkoolrabi zijn allemaal geplant. De gewassen op ons pachtland, waar we dit jaar voor het eerst groente telen, zijn nu eindelijk voldoende onkruidvrij. Dat heeft wel wat inspanning gekost. Na de mooie voorvruchten vezelhennep (groeit het veld helemaal dicht en onderdrukt al het onkruid), wintertarwe met gras-klaver-luzerne onderzaai (idem), heb je volgens de boekjes een ideale, vruchtbare bodem en hoef je nauwelijks onkruidproblemen te verwachten. Tsja, zo blijkt maar weer wat boekenwijsheid waard is: het onkruid kwam massaal, en één groenbemester, de blauwe lupine, is zelfs helemaal overwoekerd door -vooral- het perzikkruid. Op die plek ga ik binnenkort maar een vroeg wintergraan inzaaien.

De grond op dit pachtland is voor de helft nog mooie "droge" zandgrond, de andere helft is sterk venig met leem in de ondergrond, een stuk natter en dat is inderdaad de grond waar onkruid allerbest op groeit. De regelmatige overvloedige regenbuien van dit jaar hebben daar natuurlijk ook een grote steen aan bijgedragen.

Elk nieuw stuk grond dat je bewerkt moet je ook eerst leren kennen en je eigen maken. En dat gaat niet zomaar in een jaar en al helemaal niet met boekenwijsheid: het vraagt een langdurige inzet en steeds weer opnieuw de bereidheid je voorstellingen en verwachtingen opzij te zetten en van je ervaringen te leren. Maar dan begint het ook echt leuk te worden en kun je zo'n stuk grond naar je hand zetten (ik kan net zo goed schrijven: heeft zo'n stuk grond jou naar zijn hand gezet…) en ermee spelen. Met als resultaat mooie produkten!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Bietjes - 't Leeuweriksveld
Dille - 't Leeuweriksveld
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Courgette - 't Leeuweriksveld en Albert Wissmann, Frederiksoord

In week 32 verwacht:

Rode batavia of ijsbergsla, bospeen, romanesco, paprika, prei.


Acties week 32

Rode pepertjes*/100g 1,20
Prei*/kg 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is bijna aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Klusweek op DNW31

Iedereen die zin heeft om deze zomer lekker buiten aan de slag te gaan is van 10 t/m 19 augustus welkom in Zwartemeer.
Daar organiseren we voor de tweede keer een werkweek, op het terrein van DNW31. Vorige zomer is in een week tijd een prachtige strobalen stal gebouwd. Daarin wonen nu 60 kippen en hun kuikens.
We gaan nu de leemlaag op de stal afmaken en met zelfgemaakte verf (kookverf) de stal weerbestendig maken. We gaan aan de slag met de moestuin en afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers met nog een aantal klussen. Naast klussen gaan we dit jaar ook gezellige activiteiten organiseren (workshops, spellen, wandelingen etc.) en ook daaraan kan iedereen een bijdrage leveren.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar dnw31@hotmail.com, dan sturen we je de flyer met uitgebreide informatie toe.

Hartelijke groet,
Saskia van Goelst Meijer
Jolanda van Dijk


Recepten

Kropsla met komkommer en honing-mosterddressing

bijgerecht voor 2 personen

½ kropsla
½ komkommer
1 perzik
75 gr geitenkaas

Dressing:
4 eetl olie
2 eetl. wijnazijn
1 theel. mosterd
1 theel. honing
zout en peper
wat bieslook

Was de sla en laat het goed uitlekken. Was de halve komkommer, halveer hem in de lengte en snijd de komkommer in schuine plakken.
Schil de perzik en snijd het vruchtvlees in plakjes. Verwarm de grillpan en bestrijk deze met iets olijfolie.
Grill de perziken aan beide kanten 2 minuten.
Snijd de bieslook fijn. Meng dit met de overige ingrediënten voor de dressing.
Verdeel de sla met komkommerplakken over 2 borden. Schenk de dressing erover.
Verdeel de perziken over de sla en verkruimel de geitenkaas erover.

Venkel in wijnsaus

bijgerecht voor 2 personen

1-2 venkelknollen
1 dl. droge witte wijn
80 g geraspte pittige kaas
1 dl. creme fraiche of sojacuisine
boter om in te vetten

Oven voorverwarmen op 200°C.
Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken.
Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Creme fraiche of sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten.
Bestrooien met de kaas. 20 min. in de oven gratineren.
Garneren met het venkelgroen. Lekker met gierst of aardappelen en vis.

Romige courgettesoep met dille

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

1 eetl olijfolie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
600 gr courgette
600 ml groente- of kippenbouillon
¾ eetl fijngesneden verse dille
75 ml slagroom of soja cuisine
zout en versgemalen peper
½ tot 1 theel citroensap naar smaak

Pel de ui en snijd deze fijn. Pers de knoflook uit.
Was de courgette, snijd de kapjes eraf en snijd de courgettes in plakjes of stukjes. Verhit de olie in een soeppan en smoor hierin de ui en de knoflook 3 min.
Voeg de courgette toe, roer de bouillon erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 10 min zachtjes koken tot de courgette gaar is.
Roer de dille erdoor en pureer de soep glad. Voeg de slagroom of soja cuisine en zout en peper naar smaak toe en roer alles goed door.
Breng de soep op smaak met citroensap. Dien op gegarneerd met dille.
Lekker met kaas-uien stokbrood.

Andijviestamppot met blauwe kaas en noten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen
zout, peper
ca. 1 dl warme melk
10 gr boter
400 gr andijvie
125 gr blauwgeaderde kaas (bv. Danish blue, Gorgonzola)
50 gr cashewnoten

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de aardappelen gaar in weinig water met iets zout.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Maak een smeuïge puree van de aardappelen met de melk en de boter.
Breng de puree op smaak met zout en peper. Maak de andijvie schoon, snijd deze in ragdunne reepjes, was de groente en laat ze goed uitlekken.
Brokkel de kaas in stukjes. Roer de andijvie met de kaas en de noten door de hete aardappelpuree en laat het geheel - indien nodig - nog even door en door warm worden.

Gebakken bietenplakken

bijgerecht voor 2 personen

300 gr bieten
1-2 eieren
paneermeel
kruidenzout naar smaak
boter om in te bakken

Bieten schillen, in plakken van 1 cm snijden, net onder water zetten en in ongeveer 10 min. gaar koken.
Ei loskloppen. Een mengsel maken van paneermeel en kruidenzout.
De bietenplakjes eerst door ei en dan door paneermeel halen en dit nog een keer herhalen.
Bietenplakjes in hete boter aan beide kanten goudbruin bakken.

naar boven
naar boven