Pakketbrief week 31, 30 juli 2014

logo

Ditjes en datjes

Pff wat een benauwde hitte vandaag. En dan ook nog allemaal lastige jeukende onweersdiertjes. Vermoeiend!

Oh nee, dat kan ik beter anders zien natuurlijk: een gratis sauna: een waardevolle reinigingskuur voor het lichaam, alle afvalstoffen worden eruit gezweet. Eind van de dag even het zweet eraf spoelen in de Zandpol (een zwemplas in de buurt), en wat wil een mens nog meer!

De graanoogst is begonnen, grote combines rijden weer rond en de eerste percelen gerst zijn gemaaid en gedorst. Onze zomertarwe moet nog even wachten maar rijpt ook snel verder bij dit weer. Wel komt vanavond (dinsdag) de loonwerker om een paar perceeltjes gras te maaien. Als we geluk hebben met het weer, maak ik er kleine baaltjes hooi van. Lukt dat niet, dan wordt het net als onze eerste snede in plastic gewikkeld tot kuilvoerbalen.

Intussen vordert het buitenseizoen. Vorige week hebben we de laatste koolplanten gezet. Volgende week komen de laatste andere planten (sla, andijvie, spinazie, paksoy etc) voor de vollegrond. In september begint dan het plantseizoen in de tunnelkassen alweer, de grootste lading volgt daar half oktober, nadat de vruchtgewassen geruimd zijn, en begin januari komt er nog een partij nieuwe veldsla in.

De pompoenen breiden zich momenteel explosief uit naar alle kanten. Ze zitten vol met gele bloemen, onrijpe gele vruchten en aan de planten die we hadden voorgezaaid in de tunnel komen zelfs al de eerste oranje, rijpe vruchten.

Zoekt de pompoen het in het horizontale vlak, de asperges gaan recht omhoog en zijn al een stuk langer dan ik (1m98). In dat prachtige, fijne gewas is het een gezoem van jewelste: de bijen en hommels komen er graag. Ze hebben oranje klompjes stuifmeel bij zich. Ik heb me laten vertellen dat het stuifmeel (en/of de nectar?) van de asperge heel voedzaam is voor bijen. Als je dus een kwakkelend bijenvolk hebt, dat eigenlijk wat aan moet sterken, moet je het in de bloeiende asperges zetten. Leuk hè!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld
Paprika- van Schie, Ens

In week 32 verwacht:

Sperzieboontjes, bonenkruid, zomerkool, ijs/kropsla, tomaten…


Recepten

Prei-groentenschotel

500 gr prei, 1 grotere courgette, of 1 kleine courgette + 1 aubergine , 1 paprika, 4 el olijfolie, 500gr tomaten, zout, peper, 2 teentjes knoflook, 1 laurierblad, 2 takjes verse of 2 tl gedroogde tijm, 3 takjes peterselie, 1 takje verse of 1 tl gedroogde basilicum

Maak de prei schoon en snijd hem in stukken van ongeveer 3cm lengte. Was de courgettes (ev. aubergines) en de paprika en snijd ze in blokjes. Verhit de olie en bak hierin de prei, courgette (aubergine) en paprika. Ontvel de tomaten en snijd ze in grove stukken en voeg ze bij de rest van de groenten in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gepelde, fijngehakte knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Laat de groenten, afgedekt, circa 25 minuten zachtjes stoven. Voeg op het laatst de fijngeknipte peterselie en basilicum toe. Kan warm of koud gegeten worden.

Quiche met prei en geitenkaas

230 g bladerdeeg, 25 g boter, 2 flinke preien, 100 g zachte, verse geitenkaas, 2 eieren + 1 dooier, 2 dl crème fraiche, bosje verse bieslook (12 g), 25 g geraspte (gruyère) kaas, peper en zout

Oven voorverwarmen, 200°C. Leg het deeg in de vorm, prik flink in met een vork (iedere 2 à 3 cm) en bak het deeg 10 min. Zet de oven nu op 175°C. Snijd de prei in ringetjes, 1/2 cm. Smoor de prei 5 min. in de boter. Laat afkoelen. Klop de eieren los met de crème fraiche, de fijngeknipte bieslook, peper en zout. Snij de geitenkaas in blokjes. Verdeel de prei over de bodem, verdeel de geitenkaas erover en giet het eimengsel eroverheen. Strooi de kaas erover en bak 30 à 35 min.

Rodebietensoep met venkel en sinaasappel

1 eetl. olijfolie, 2 wortels, geschrapt, in plakjes, 2 stengels bleekselderij, in grove stukken, 1 ui, gesnipperd, 1 venkelknol, in plakjes, 3 tomaten, in grove stukken, 300 g gekookte bieten, geschild, in plakjes, geraspte schil en sap van 2 sinaasappels, 1l groentebouillon

Bietensalsa: 1 theel. olijfolie, 100 g gekookte bieten, geschild, in kleine stukjes, 1 tomaat, in kleine stukjes, 2 bosuitjes, in ringetjes

Verhit de olijfolie in een zware pan op middelhoog vuur. Smoor hierin de wortels, bleekselderij, ui en venkel met het deksel op de pan 10-15 min. Voeg de tomaten en bieten toe en smoor de groenten nog 3 min. Voeg de sinaasappelrasp en de bouillon toe. Breng de soep onder af en toe roeren aan de kook en draai het vuur laag. Laat de soep afgedekt 25 min. zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Vermeng intussen de ingrediënten voor de bietensalsa in een kommetje. Neem de pan van het vuur. Pureer de soep in een keukenmachine en schenk hem weer terug in de pan (of gebruik een staafmixer). Voeg het sinaasappelsap en indien gewenst nog wat bouillon toe, verwarm de soep langzaam opnieuw en breng hem op smaak met zout en peper. Schep wat bietensalsa in de soep en serveer met broodjes.

Rode bietenhummus

Hummus is een Noord-Afrikaans bijgerecht met als basis ingrediënten kikkererwten, olijfolie en tahin (sesampasta). De kikkererwten zijn deze keer vervangen door rode bieten en het geheel is verrassend fris en smaakvol.

2 gekookte rode bieten, 2 eetlepels tahin, 1 knoflookteentje, 2 eetlepels olijfolie, komijn, peper, zeezout.

Meng de rode bieten, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel. Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen. Met schijfjes appel of komkommer dippen.

naar boven
naar boven