In 1856 wilde de toenmalige Amerikaanse president Franklin Pierce het land van de Dwamish en Suquamish-indianen kopen, en de indianen zelf naar een reservaat verplaatsen. Naar aanleiding daarvan hield het indiaanse opperhoofd Seattle een aangrijpende, beroemd geworden toespraak vol prachtige en indringende beelden. De tekst is zeer de moeite waard om te lezen, u kunt deze bv. vinden op
www.brammoerland.com/teksten/OpperhoofdSeattle.html.
Ik wil hier graag enkele passages citeren:
“…Elk stuk van dit land is heilig voor mijn volk.
Iedere spar, die glanst in de zon, elk zandstrand, elke nevel in de donkere bossen, elke open plaats, elke zoemende bij is heilig in de gedachten en herinnering van mijn volk.
Het sap, dat in de boom opstijgt, draagt de herinnering van de rode man.
Een dode blanke man vergeet het land van zijn geboorte als hij zijn tocht naar de sterren begint.
Onze daden vergeten dit prachtige land nooit: het is de moeder van de rode man.
Wij zijn een deel van de aarde en de aarde is een deel van ons. …”
“…Wij weten dat de blanke man onze manier niet begrijpt.
Voor hem is het ene stuk grond gelijk aan het andere.
Hij is een vreemde, die in de nacht komt en van het land neemt wat hij nodig heeft.
Hij behandelt zijn moeder, de aarde en zijn broeder, de lucht als koopwaar,
die hij kan uitbuiten en weer verkopen als goedkope kralen.
Zijn honger zal de aarde kaal vreten en slechts een woestijn achterlaten.
Ik begrijp het niet.
Onze wegen zijn anders dan de uwe.
“…Wij zullen overwegen waarom de blanke man het land wil kopen.
Wat wil de blanke man dan kopen, zal mijn volk vragen. Het is zo moeilijk te begrijpen voor ons.
Hoe kun je de lucht kopen of verkopen, de warmte van de aarde, de snelheid van de antiloop?
Hoe kunnen wij die dingen aan u verkopen en hoe kunt u dat kopen?
Is de aarde van u om ermee te doen naar goeddunken, alleen omdat de rode man een stuk papier tekent en het geeft aan de blanke man?
Als wij zelf de prikkeling van de lucht en het kabbelen van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het dan van ons kopen?
Kunt u een buffel terugkopen, als de laatste al gedood is?
Maar wij zullen uw aanbod overwegen, want we weten dat als we niet verkopen, de blanke man met zijn geweren komt en ons het land met geweld ontneemt.
Maar wij zijn slechts primitieven en de blanke man, nu nog menend dat hij sterk is, denkt dat hij een god is, die de gehele aarde bezit.
Hoe kan de mens zijn moeder bezitten?…”
Volgende week een bespreking van deze tekst.
Wouter
Krop- of ijsbergsla | - 't Leeuweriksveld |
Bietjes | - 't Leeuweriksveld |
Spitskool | - 't Leeuweriksveld |
Snijbiet of courgette | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Peterselie | - 't Leeuweriksveld |
…
Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Aanstaande zaterdag 1 augustus is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.
Actie 1000 x € 100,- U kunt meedoen met de actie door uw gift over te maken op: NL77TRIO0390936006 t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
2 klontjes boter, 1 ui, gesnipperd, ca 4 gekookte bietjes, in kleine stukjes, 2 eetlepels suiker of ander zoetmiddel, azijn, peper, 2 eetlepels zure room
Doe een klontje boter in de pan en fruit de ui. Verwarm de bietjes al roerend met een klontje boter, suiker, azijn en flink wat versgemalen zwarte peper. Doe de ui bij de bietjes en breng op smaak met zout. Serveer met zure room.
250g aardappels aan blokjes, 250g prei, 1 el boter, 2 dl melk, 1 groentebouillonblokje, 1 dl room, 150g verse roomkaas met kruiden, zout en peper, 6 dl water, wat dunne preiringetjes voor de garnering
Prei in ringen samen met de aardappelblokjes 5 min.fruiten in de boter. Water,melk en bouillonblokje toevoegen. Met deksel op de pan 15 min.zachtjes laten pruttelen. Room toevoegen en soep pureren. Roomkaas bij de soep roeren maar niet meer laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. Je kunt als de soep te dik is nog wat melk of water of room toevoegen.En je kunt de soep ook nog van tevoren maken maar dan wel warmen niet meer laten koken.
800 g vastkokende aardappels, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 spitskool, olijfolie om in te bakken, 1 mespuntje nootmuskaat, 100 ml water, 1 el zure room, 4 kabeljauwfilets à 100 g, 1 klontje boter, 1 citroen, 1 bosje bladpeterselie, 1 el kappertjes
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in plakken. Kook de aardappels in circa 12 minuten gaar. Giet af en stoom droog. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de spitskool in de lengte, verwijder de kern en snijd de spitskool in zo dun mogelijke reepjes.
Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en de nootmuskaat circa 2 minuten. Voeg de spitskool toe en bak circa 4 minuten. Schenk het water erbij en laat de spitskool met de deksel op de pan in circa 8 minuten gaar stoven. Pluk en hak de peterselie fijn. Roer de aardappels, zure room en de helft van de peterselie door de spitskool en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
Dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Smelt een klontje boter in een pan en laat volledig uitbruisen. Bak de vis om en om in circa 8 minuten goudbruin en gaar. Halveer de citroen. Voeg het sap van een halve citroen, de rest van de peterselie en de kappertjes toe aan de vis in de pan en laat circa 1 minuut doorwarmen. Verdeel de spitskool over borden. Verdeel de kabeljauwfilets over de spitskool en lepel de peterselieboter eroverheen. Leg een partje citroen op de kabeljauwfilets.
1 bosje peterselie (fijngehakt), 3 teentjes knoflook (geperst), 3 a 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel mosterd, zout & peper naar smaak
Meng voor de persillade de peterselie, de knoflook, mosterd, de olijfolie en de azijn door elkaar en verwarm het geheel.
Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels, aardappel- of tomatensalade.
2 theel. olijfolie, 600 g courgettes, in halvemaantjes van 1 cm dik, 2-3 tenen knoflook, fijngesneden, ¼ theel. zout, 2 eetl. fijngesneden peterselie, 2 theel. vers citroensap
Verhit de olie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de courgettes 3 min. Voeg de knoflook toe en bak de courgettes nog 3 tot 5 min., tot ze beetgaar zijn. Neem de pan van het vuur en schep de courgettes om met het zout, de peterselie en het citroensap. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.