Het is een bekend woord in Nederland en er wordt veel geld aan uitgegeven: team building. Het management-team (vroeger heette dat directie) dan wel het middenkader (de afdelingschefs) worden een week het bos (De Ardennen) ingestuurd om te survivalen - vroeger heette dit padvinden. Kanoën door koud water, aan touwen hangen, kompas lezen. Dat soort dingen. Doel: van het team weer een team te maken, elkaar leren vertrouwen, elkaar weer waarderen.
Deze week zijn Wouter en Kathinka met de kinderen op vakantie. En wel-verdiende vakantie, want als er iemand lang en hard werkt…! Nu dit 'management-team' dus weg is, is het aan ons om de zaak te runnen. Want alles gaat gewoon door: het oogsten, de abonnementen, de bestellingen, het planten… een hele organisatie. Aan het begin van de week kijken we elkaar eens aan en stropen onze mouwen op. We helpen elkaar en springen bij waar nodig, komen wat eerder of blijven wat langer, denken met elkaar mee. Team building.
Zodat ook deze week alles weer perfekt en foutloos verloopt. Want fouten… maken wij nooit. Toch?
Uien:
Wanneer u uien in het pakket heeft: deze komen vers van het land en zijn kort houdbaar, het zijn geen bewaaruien. Dus niet te lang wachten met opeten!
Rode bataviasla | - | 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | 't Leeuweriksveld |
Groenlof | - | 't Leeuweriksveld |
Spekbonen òf uien | - | 't Leeuweriksveld |
Andijvie * | € 1,- / 500 g |
Pompoen oranje * | € 2,75 / kg |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld | |
Brood: | |
nr 02, korenhoek desem | € 2,95 |
nr 5001, knipbrood wit | € 1,95 |
2 kopjes (pandan)rijst
150 gram paddestoelen (bv. shiitake en/of kastanjechampignons)
1 middelgrote ui
250 gr spekbonen
50 gr ongezouten cashewnoten
kruiden (zoals gemberpoeder (djahé) of gemalen korianderzaad (ketoembar))
ketjap manis
Zet een pan met water op. Haal de uiteinden van de spekbonen en breek ze in twee of drie stukken. Was de spekbonen en kook 10 minuten. Pel en snipper de ui en snijd de paddestoelen in schijfjes. Sperziebonen afgieten. Water koken voor de rijst. Rijst hierin gaar koken. Verhit ca. 1½ eetl olie in een wok. Ui 2 minuten fruiten. Paddestoelen toevoegen. Al omscheppend een paar minuten bakken. Doe dan de spekbonen erbij. Blijf roerbakken tot de rijst klaar is. Giet de rijst af en voeg dit bij de groente in de wok. Schep goed om. Doe nu de kruiden (naar smaak) erbij en wat ketjap. Goed omscheppen. Schep op de borden en garneer met de cashewnoten.
ca. 300g venkel
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
15 zwarte, ontpitte olijven
2 el olijfolie
2 tl tijmblaadjes
2 tl rozemarijn
1 laurierblaadje
zout, peper
250g gepureerde tomaten
50g geraspte oude kaas
Maak de venkelknol(len) schoon, houd wat groen achter en snijd ze in 4 parten. Pel en snipper sjalotten en knoflook. Snijd de olijven in vieren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit olie in een grote koekepan, fruit sjalot- en knoflooksnippers ca. 3 min., voeg de stukken venkel toe en fruit die even mee. Schep alles in een ovenschaal, strooi de olijven, de tijm en rozemarijn erover en leg het laurierblaadje ertussen. Bestrooi het geheel met wat zout en peper, schenk de gepureerde tomaten erover en bestrooi met kaas. Dek de schaal af en laat de venkel in het midden van de oven in ca. 40 min gaar worden. Verwijder het deksel de laatste 10 min. Lekker met vis.
1 struik groenlof
1 grote teen knoflook
2 eetl. olijfolie
zeezout en vergemalen zwarte peper
eventueel 1 eetl. citroensap
Was de groenlof en slinger deze droog in een slacentrifuge of in een theedoek. Rol het blad op in stevige rolletjes en snijd ze in reepjes. Rol ze in een theedoek en leg ze een paar uur of de hele nacht in de koelkast. Halveer het knoflookteentje kort voor het serveren en wrijf er de wok of koekenpan mee in. Bestrooi de knofllok met wat zout en plet met de platte kant van een mes. Verhit de olie op middel hoog vuur,en laat de knoflook 1 min. meebakken,voeg de gekoelde groenlof toe en roerbak een paar minuten. Bestrooi met wat zout en peper en wat citroensap en dien meteen op. Is erg lekker met aardappelpuree en vegetarische of verse worst.
1 krop bataviasla
1 paprika
100g gorgonzola
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
mespuntje mosterd
zout, peper
3 sneetjes brood
boter
Was en droog de sla en scheur in kleine stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snij de gorgonzola in blokjes. Roer in een kommetje een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Doe de sla in een kom en verdeel er de paprika en gorgonzola over. Sprenkel de dressing over de salade. Besmeer de sneetjes brood met boter en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm. Bak de croutons in een koekepan aan beide kanten krokant en lichtbruin. Garneer de salade met de warme croutons en serveer direct.