Een deel van u treft deze week ijsbergsla in het pakket aan. Een kropslaras van het Batavia-type is waarschijnlijk ooit vanuit Frankrijk in de V.S. terechtgekomen. Daar viel het erg in de smaak. Via selectiewerk ontstond toen een heel apart type sla, met heel stevige, op kool lijkende kroppen en een dikker en harder blad dat lang krokant blijft. Dit nieuwe slatype werd in Noord-Amerika al snel veel belangrijker dan onze kropsla. Het werd vooral geteeld langs de westkust, in Californië. Echter ook landinwaarts, tot aan de oostkust toe, ontstond vraag naar deze sla. Ons moderne gekoelde transport bestond aan het begin van de twintigste eeuw nog niet, en men stond voor de vraag hoe de sla goed te houden tijdens het transport helemaal naar de oostkust? Het verhaal gaat, dat dat probleem is opgelost door gebruik te maken van ijsbergen die af en toe voor de amerikaanse westkust opduiken en meegevoerd zijn door de zeestroming uit het noorden die langs de kust loopt. Men brak stukken ijs af, en hield daarmee de sla koel tijdens het transport naar het oosten!? Vandaar de naam ijsbergsla.
Toen later, in de 20e eeuw, amerikaanse militairen in Duitsland gestationeerd werden misten zij hun vertrouwde icebergsalad en lieten hem door plaatselijke tuinders telen. Daardoor is de ijsbergsla in Europa ingeburgerd geraakt. Sinds 1976 is de teelt in Nederland op gang gekomen. Inmiddels is het een zeer bekende en gewaardeerde slasoort geworden, terecht, vind ik!
IJsberg- of kropsla | - 't Leeuweriksveld |
Sperziebonen en takje bonenkruid | - 't Leeuweriksveld |
Spitskool | - 't Leeuweriksveld |
Snijbiet of andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Courgette | - 't Leeuweriksveld |
Tomaat | - van Schie, Ens |
Bloemkool, rode eikebladsla of ijsbergsla, waspeen, groenlof, …
1 kleine spitskool, 2 bosuitjes, ½ limoen, 40 gr. cashewnoten (ongezouten), 1½ eetl. geraspte kokos, 1 eetl. olie, ½ eetl. milde kerriepoeder, 2 takjes koriander, ketjap manis, peper, zout
Spitskool schoonmaken, wassen, de stronk verwijderen en in repen van ca. 1 cm dik snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in schuine ringen snijden. Limoen wassen en halveren, helft in 4 plakjes snijden. Cashewnoten grof hakken. In wok cashewnoten en kokos in ca. 1 minuut al omscheppend lichtbruin roosteren. Noten en kokos uit pan scheppen. In wok olie verhitten. Kool en kerrie toevoegen en al omscheppend in ca. 5 minuten knapperig roerbakken. Laatste minuut bosui toevoegen en al omscheppend meebakken. Noten en kokos erdoor roeren. Op smaak brengen met ketjap manis, peper, zout en een paar druppels limoensap. Van vuur af koriander boven kool fijnknippen. Garneren met plakjes limoen. Lekker met couscous.
½ krop andijvie of 1 bosje snijbiet, 500 gr aardappels, 100 ml warme melk, 25 gr boter, nootmuskaat, 15 gr kruidenboter (of gewone boter en verse tuinkruiden, zoals daslook en bieslook), 1 kleine ui, 125 gr paddenstoelen, klontje boter, paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout, 1 ei
Andijvie of snijbiet wassen. Snijd de andijvie/snijbiet in stukjes van hooguit 2 cm. Kook snijbiet gaar in een laagje water in ongeveer 10-15 minuten. Andijvie kan rauw door de stamppot. Pel en snipper de ui. Kook de aardappels gaar en maak er met de warme melk en de kruidenboter een mooie gladde puree van. Bak de ui met wat paprikapoeder, chili, peper en zout tot ze bruin worden en bak dan de paddenstoelen mee tot die ook bruin zien. Breek een ei boven de massa en roer dit stevig door, zodat er een ui-paddenstoelen-eimengsel ontstaat. Giet snijbiet af. Roer de andijvie of snijbiet en het paddenstoelenmengsel door de aardappelpuree. Even doorwarmen. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.
375 gram sperziebonen, 1 ui, ½ takje bonenkruid, ¼ bosje peterselie, 20 gram boter, ½ theelepel citroensap, zout en peper
Snijd de uiteinden van de sperziebonen, haal eventuele draden af en was de sperziebonen. Snijd ze in stukjes. Sperziebonen koken in een pan met weinig water en een beetje zout, ongeveer 10 tot 15 minuten. Pel de ui en snijd deze fijn. Was de peterselie en snijd deze fijn. Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de ui goudbruin in ongeveer 5 tot 8 minuten, op halfhoog vuur. Schep de gekookte sperziebonen door het uienmengsel en laat deze even meefruiten. Voeg het citroensap toe, plus het takje bonenkruid en wat zout en peper. Laat de sperziebonen schotel nu nog enkele minuten op laag vuur bakken. Verwijder het takje bonenkruid. Strooi als laatste de fijngesneden peterselie over de sperziebonen schotel.
bron: http://sperziebonen.eu/
4 tomaten, 2 tenen knoflook, 1 rode ui, sap van een halve citroen, ca. 4 eetl. olijfolie (extra vergine), 1 eetl. witte wijnazijn, half glas witte wijn, ½ theel. mosterd, Italiaanse kruiden (bv verse basilicum, oregano, tijm, rozemarijn) en peper en zout naar smaak
Pel de knoflook en snijd deze in kleine snippers. Meng de knoflook, olijfolie, citroensap, azijn, witte wijn en de mosterd in een schaal tot een dressing. Op smaak brengen met peper en zout. Tomaten en ui in ringen snijden en toevoegen. Italiaanse kruiden toevoegen. Omscheppen en een half uur tot een uur laten intrekken.