Van tijd tot tijd krijgen we vragen van mensen: wat doen jullie dan tegen de aardappelziekte, tegen rupsen op de kool, tegen koolvlieg, tegen wortelvlieg.
Neem nu zo'n geval als de aardappelziekte, daar is ons antwoord gewoon: niks.
Voor menig (moes)tuinder meestal een verbazend antwoord, maar daarom niet minder waar. Wat we wél doen is vooral vroeg zijn met planten, goede voorgekiemde aardappels gebruiken en een keuze voor sterke rassen, geen Bintjes, maar Biogold.
Ook tegen al die kleine vreters hebben we één maatregel: ze mogen niet bij de planten komen en dat gaat met behulp van een fijnmazig net wat over de planten gaat. Dat helpt perfect als het 100% dicht is, maar er zijn altijd wel ergens plekken waar toch wat beestjes naar binnen glippen.
Maar wat wij het belangrijkste vinden, is van onze boerderij een mooi en gezond ekosysteem te maken. Een ruime vruchtwisseling met daarin ook groenbemesters en bloeiende planten. Veel vogels een goede plek bieden en de bodem zelf steeds vitaler maken door goede mest en compost te gebruiken. De preparaten van de biologisch dynamische landbouw zijn evenals bedoeld om op een energetisch niveau de vitaliteit van de bodem te verbeteren.
Rode bataviasla | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | 't Leeuweriksveld |
Peterselie | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Snijbonen óf andijvie | - | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - | De Eerste, Marknesse |
Div. sla, andijvie óf snijbonen, trostomaten, broccoli, …
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
3 eetl olijfolie, 400 gr kipfilet, versgemalen peper, zout, 500 gr prei, 250 gr champignons, 1 bekertje creme fraiche (125 ml), 1-2 eetl grove mosterd
Snijd de kipfilet in reepjes. Snijd de prei in ringetjes. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kip al omscheppend op een hoog vuur bruin en gaar. Schep de kip uit de pan en bestrooi met peper en zout naar smaak. Bak de prei met de champignons al omscheppend ongeveer 5 minuten op een hoog vuur. Voeg de kipreepjes en de creme fraiche toe en warm alles goed door. Schep de mosterd peper en zout erdoor en serveer direct. Lekker met aardappelpuree.
1 bloemkool, 25 gr amandelsnippers, 20 gr boter, 20 gr bloem, 3 tot 4 dl melk, peper en zout, evt. amandelpasta of gemengde notenpasta
Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze. Kook of roerbak naar wens de bloemkool beetgaar. Verhit de boter en bak de bloem mee. Meng al roerend de melk erdoor. Breng de saus op smaak met peper en zout. Rooster de amandelsnippers lichtbruin in een droge koekenpan. Meng de helft van de amandelsnippers door de saus. Dien de bloemkool op en giet er de saus overheen. Versier het geheel met de overige amandelsnippers.
Variatie de luxe: Meng door de saus een paar eetlepels amandelpasta of gemengde notenpasta en u heeft een heerlijke amandel-of notensaus.
Saus: 1 eetl balsamico-azijn, 3 eetl olijfolie, 2 theel mosterd, versgemalen peper, ± ½ eetlepel honing (of meer naar smaak), 2 theelepels oregano of Italiaanse kruiden
Sla: 1 krop bataviasla, een keuze uit de volgende ingrediënten, hoeveelheden naar smaak: kappertjes, gedroogde tomaten (fijngesneden), blokjes feta of geitenkaas, kerstomaatjes, plakjes hardgekookt ei, fijngesneden lente-uitje, olijven
Saus mengen. Sla wassen en fijnsnijden en door de saus mengen. Overige ingrediënten erdoor mengen.
300 gr sperziebonen, 2 teentjes knoflook, 1 ui, ½ eetl. kerrie, peper naar smaak, 2 eetl. kokos, 2 (vegetarische) gehaktschijven of 2 (vegetarische) schnitzels
Snijd de ui in grove stukken. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Kook de sperziebonen in ruim water beetgaar. Bak de ui in olijfolie, voeg de knoflookteentjes, peper, kerrie en gehaktschijven of de vegetarische burgers toe en bak deze aan beide kanten. Verwijder de gehaktschijven of burgers, schep de gekookte sperziebonen bij het pittige uimengsel in de pan, schep ze een paar maal om en bestrooi het geheel met gemalen kokos. Lekker met een graanproduct of rijst en een frisse salade.
400-500 gr worteltjes, 10 gr suiker, 30 gr boter, zout, verse peterselie fijngehakt
Schrap de worteltjes en snijd ze in plakjes. Kook de worteltjes in een laagje water met de suiker, boter en zout gaar in ongeveer 10 minuten tot het water is verdampt. Tussendoor de pan af en toe omschudden. Bestrooien met peterselie en meteen opdienen.
1 krop andijvie, 1,2 kg aardappelen, 200g uitgebakken spekjes, 1 appel, zout en peper naar smaak
Andijvie wassen en snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, evt. klontje boter of wat melk gebruiken. Peper en zout naar smaak toevoegen. Appel in kleine stukjes snijden en met de spekjes door de puree mengen. Tot slot de rauwe andijvie erdoor scheppen en even goed laten doorwarmen.
Variatie extra gevuld: meng een potje gekookte capucijners en stukjes paprika door deze stamppot.