Pakketbrief week 33, 15 augustus 2012

logo

De grassenfamilie

Een van de grootste plantenfamilies op aarde. Er zijn ca. 8000 soorten bekend. In het groentepakket kunnen we er maar één van gebruiken en dat is de suikermais. Dat is dan ook wel een indrukwekkende vertegenwoordiger van zijn familie. Maar we zijn als mens omgeven van deze familie. De zaden van hun maken 80% van ons voedsel uit. Denk aan tarwe en rijst. De dieren eten ook gras en graan, en door weer dieren te eten, krijgt de mens zijn voeding voor 95% van de grassenfamilie. Verder hebben we grasvelden, weides, stro en rieten daken ook weer van hun.

Op ons bedrijf hebben we nu suikermais als groente, spelt en rogge nog net staan als graan, als u deze brief krijgt is het graan hopelijk gedorst en liggen er mooie rijen stro op de akker. Onder het graan is grasklaver ingezaaid, waar we veevoer van kunnen winnen en die de bodem mooi opbouwt. Ook op andere plekken op de akkers staat grasklaver, daar hebben we al een deel hooi binnen. De geiten maaien elke dag een stukje gras. Ik zou niet zomaar weten hoeveel soorten gras we op de boerderij hebben, maar het zijn er best wat. Ook als onkruid groeien ze natuurlijk waar het maar kan, een niet zo geliefde soort onder de grassen is het kweekgras met zijn kruipende witte wortels.

Maar op de akkers is deze goed in toom te houden. De varkens vinden de wortels erg lekker. Wij mensen kunnen behalve de zaden de plant niet verteren, maar volgens mij zit er geen echt giftige soort in deze familie. Al met al een veelzijdige familie, die ik graag om me heen zie groeien.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Sperziebonen - 't Leeuweriksveld
Snijbiet - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Broccoli - van Vilsteren, Marknesse

In week 34 verwacht:

Suikermais, groenlof, courgette, tomaten, uien

! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door.
Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Acties week 34

Andijvie*/500g 1,00
Cherrytomaatjes*/250g 1,00

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Groene linzenschotel met snijbiet

125 gram groene linzen
1 bos snijbiet, in reepjes gesneden
2 worteltjes, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in smalle reepjes
3 knoflookteentjes, gesnipperd
5 salieblaadjes, in reepjes
1 blik 400 gram tomatenblokjes
2 verse tomaten
bouillonblokje
peper, zout
olijfolie

Verwarm in een ruime braadpan met dikke bodem een flinke eetlepel olijfolie. Fruit dan de wortelplakjes en bleekselderijboogjes ca. 5 minuten.
De gesnipperde salie en knoflook ca. 1 minuut meefruiten. De linzen toevoegen en meefruiten.
De inhoud van het blik tomaten inclusief vocht toevoegen, omroeren en zoveel water toevoegen dat het geheel ca. 2 cm. onder het vocht staat.
Aan de kook brengen, vuur klein zetten en ca. 35 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Het geheel mag niet droogkoken, eventueel nog wat water toevoegen.
De verse tomaten in stukjes snijden en een bouillonblokje, toevoegen en omscheppen. Dan pas peper en zout naar smaak toevoegen (anders koken de linzen stuk).
De in reepjes gesneden snijbiet wassen en door de linzenschotel scheppen. De snijbiet 5 minuten meekoken.
Proeven of er nog peper en zout bij moet. Onmiddellijk opdienen en opeten.

Toscaanse andijvie

1 struik andijvie
1 bakje smeerkaas met tuinkruiden
peper

Was de andijvie zorgvuldig en snijd hem in stukken van 2-3 cm. Laat de andijvie goed uitlekken.
Laat de andijvie op een hoog vuur slinken in circa 5 minuten en schep de groente regelmatig om. Laat de andijvie op een laag vuur verder gaar worden.
Doe de andijvie over in een vergiet en druk het vocht uit de groente. Doe de groente samen met de smeerkaas en ruim vers gemalen peper weer terug in de pan en laat de kaas smelten.

Pasta met broccolipesto

500 gram broccoli
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
125ml milde olijfolie
400 gram pasta (penne, fusilli of spaghetti)
2 eetlepels kappertjes
75 gram witte amandelen
15 gram verse basilicumblaadjes
zout en (versgemalen) peper
100 gram kaas

Maak de broccoli schoon, snijd de roosjes eraf en de stelen in stukken. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook.
Kook de broccoli 2 minuten in kokend water met zout beetgaar. Giet de groente af.
Verhit de helft van de olie in een koekepan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook. Doe de broccoli erbij en schep het geheel om en doe een deksel op de pan.
Laat alles 15 minuutjes zachtjes pruttelen; voeg wat water toe als het mengsel te droog wordt.
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pureer het broccolimengsel in een keukenmachine of met een staafmixer.
Meng de rest van de olie met de kappertjes, amandelen, basilicum, zout en (vierseizoenen) peper. Hak het mengsel grof en roer het door de broccoli.
Giet de pasta af. Serveer de pasta met de broccolipesto en schaaf de kaas erover.

Sperziebonensalade met feta

500 gr verse sperziebonen
1 ui, geschild
2 teentjes knoflook, fijngesneden
125 ml rijstwijnazijn
125 ml appelazijn
80 ml olijfolie
1 eetlepel ruwe rietsuiker
¾ theelepel zout
gemalen zwarte peper naar smaak
1 scheutje hete saus
evt. een vleugje worcestersaus
100 gram feta, verbrokkeld

De ui in dunne ringen snijden en in een vergiet boven het aanrecht zetten. De schoongemaakte sperziebonen in een grote pan kokend water in ong. 4 minuten krokant gaar koken.
Als de bonen gaar zijn het water over de ui in de vergiet afgieten. Bonen en ui onmiddellijk met koud water afspoelen om het kookproces te stoppen.

Voor de dressing: in een grote kom knoflook, rijst wijnazijn, appelazijn, olie, suiker, zout, peper, hete saus en worcestersaus vermengen. Bonen, ui en kaas toevoegen en door elkaar scheppen.
In een plastic bak bewaren en minstens 4 uur laten intrekken.

naar boven
naar boven