Pakketbrief week 33, 14 augustus 2013

logo

Zonnebloemen

Ik wou ook graag wat zaaien, omdat ik met Elsa op het land met de zaaier gezaait heb, en dat vond ik leuk dus ben ik zelf een tuintje gaan maken en ik heb het ook gedaan ik heb boekweit afrikantjes en zonnebloemen gezaait en nu bloeien de zonnebloemen, ze zijn erg mooi!

Roos

Dat was een bijdrage van onze dochter Roos. Toen ze 2 jaar oud was, zat ze eens bij me op de trekker en ik vroeg haar of ze later ook boer wilde worden. Ja, trekker rijden! zei ze. Inmiddels wil ze juf, moeder, kapster óf boerin worden, we wachten het wel af…

Intussen hebben we een flinke inhaalslag gemaakt in de onkruidbestrijding (in juli gaat het zó hard, en dan willen we ook nog allemaal op vakantie…) zodat onze akker er weer een beetje toonbaar bijligt. Op één van de bedjes die er bij ingeschoten waren, stond koolrabi, die is daardoor klein van stuk gebleven, maar zeker niet minder lekker. Jullie hebben ze deze week in het pakket. Ter aanvulling heb ik er wat rode uien bijgedaan.
De aardappels zijn afgestorven - dat is in de biologische teelt normaal voor deze tijd van het jaar - maar onder de grond zit een kwalitatief én kwantitatief mooie oogst, tot nu toe zonder ritnaalden. De haver is rijp, het veld ziet er prachtig uit, hier en daar heeft zich een uitgevallen zonnepit van vorig jaar weten door te zetten tot bloeiende zonnebloem en verfraait het geheel nu nog.
Zo gauw het nu weer droog is, moet-ie gedorst.

De laatste planting buiten hebben we afgelopen vrijdag gedaan, en zaterdag heb ik herfstgewassen gezaaid: raapjes, radijs, raapsteel, rammenas, rucola, nog een beetje late peterselie en andere kruiden. Buiten ga ik alleen nog paarse bladmosterd en spinazie zaaien, en wat stoppelknollen voor onze kalveren. In de tunnelkas ga ik deze week veldsla en winterpostelein zaaien.
Binnenkort is de eerste suikermais rijp!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene bataviasla- 't Leeuweriksveld
Sperziebonen of pronkbonen- 't Leeuweriksveld
Rode bieten- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Verse rode ui- 't Leeuweriksveld
Courgette + puntpaprika- 't Leeuweriksveld
    of Witte kool- Eko de Eerste, Marknesse

In week 34 verwacht:

Rode bataviasla, pronkbonen, courgette + puntpaprika óf witte kool, waspeen, …

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).

Agenda:


Recepten

Stoofschotel met pronkbonen

bijgerecht voor 2 personen

450 gr verse pronkbonen, 1 flinke fijngehakte ui, 1½ eetl olie, 450 gr lams-of runderstoofvlees in blokjes, 1-1½ eetl tomatenpuree, zout en zwarte peper

Haal de bonen af, was ze en snijd ze in schuine stukken. Neem een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de uien goudbruin en glazig.
Doe het vlees erbij en schroei het rondom dicht. Voeg dan de bonen toe en bak deze bij lage temperatuur tot ze zacht zijn.
Voeg de tomatenpuree toe en vermeng dit goed met het vet. Schenk er zoveel water bij dat het mengsel onderstaat, voeg zout en peper naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.
Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 1½ uur zachtjes pruttelen of zolang tot het vlees en de groenten heel zacht zijn en de saus is ingekookt. Voeg tijdens het koken zo nodig nog wat water toe.
Breng op smaak en dien op.

Versie met sperziebonen: Bak eerst het vlees en voeg de sperziebonen pas toe 30 minuten voor het eind van de kooktijd.

Zoetzure biet

bijgerecht voor 2 personen

600 gr rode bietjes, 15 gr boter, 2 eetl. gehakte ui, 50 gr suiker, 1 eetl. maizena, 1 theel. zout, 5 eetl. azijn

Schil de bietjes en kook deze gaar. Snijd de bieten in plakken.
Fruit de ui 5 min. in de hete boter. Roer suiker, maizena, zout en azijn erdoor en laat al roerende indikken.
Draai het vuur lager en verwarm de bieten in de saus. Roer af en toe.
Warm of koud serveren.

Koolrabi-kaas ovenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr koolrabi, 20 gr boter, 20 gr bloem, peper en zout, 2 tot 3 dl melk, 60 gr geraspte (oude) kaas, 3 eetl. paneermeel

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de koolrabi dik, snijd de groente in plakken van ruim een centimeter dik en kook ze 5 min. in ruim water met zout bijna gaar.
Laat ze in een vergiet uitlekken. Maak ondertussen in een ander pannetje een kaassaus: verwarm de boter, roer de bloem erdoor met een scheutje melk en roer het glad.
Meng daarna onder voortdurende roeren met de rest van de melk tot het geheel kookt. Roer de geraspte kaas erdoor en laat de kaas smelten.
Leg de koolrabi in een ingevette ovenschaal en schenk hier de saus over. Strooi het paneermeel erover en zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.
Lekker met aardappelpuree.

Variatie met ham: Voeg aan deze schotel in blokjes gesneden gerookte ham toe.

Salade met mango of meloen

bijgerecht voor 2 personen

1 klein kropje sla, 1 mango en/of halve meloen, grof gehakte walnoten of hazelnoten, evt. een plukje gemengde kiemen
Dressing: 4 eetl olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. zachte honing of diksap, 1 theel. mosterd, peper en zout

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Scheur de sla in kleinere stukken en leg ze in een schaal.
Maak de meloen schoon, snijd er smalle partjes van. Schil de partjes en snijd deze in blokjes.
Snijd de mango doormidden en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de sla.
Rooster de gehakte noten in een droge koekenpan. Klop de sladressing en meng deze met de helft van de geroosterde noten door de salade.
Was evt. de kiemen, leg ze luchtig op de salade en strooi er de rest van de noten over.

Gemengde groente uit de oven met paprika en courgette

bijgerecht voor 2 personen

4 sjalotjes, 1 paprika, 1 courgette, 1 teentje knoflook, 50 ml olijfolie, zout, ½ eetl Franse kruiden, 4 cherrytomaatjes

Pel de sjalotjes en halveer ze. Snijd de paprika in stukjes.
Snijd de courgette in plakjes. Ontvel de tomaatjes.
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle groenten in een ingevette ovenschaal. Meng in een kommetje de olijfolie met zout en kruiden en pers de knoflook er boven uit.
Besprenkel de groenten met het olijfoliemengsel. Rooster de groenten in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
Leg de laatste 15 minuten de tomaatjes tussen de groenten en rooster ze kort mee.

naar boven
naar boven