Al bijna een jaar loopt hij hier rond op 't Leeuweriksveld als stagiair van de Warmonderhof, maar u heeft nog niet veel van hem gehoord. Tijd om daar wat verandering in te brengen, vóór hij in september naar de Noaberhoeve gaat voor de tweede helft van zijn stage. Willem Dol heeft hier leren oogsten, planten, zaaien, wieden en trekkerrijden - zelfs zijn trekkercertificaat behaald.
En wij hebben ook van hem geleerd. Twee uitspraken van hem willen we hier graag citeren:
"Een uur per dag mediteren. En als je daar geen tijd voor hebt: twee uur."
en
"Sommige mensen zijn zo arm; die hebben alleen maar geld."
---
Deze week is de familie Kamphuis lekker op vakantie. De vaste club van deel- en voltijdmedewerkers, stagiaires en vrijwilligers passen op de winkel. Want de show must go on, nietwaar...
Bospeen | - 't Leeuweriksveld |
Rode kool | - 't Leeuweriksveld |
Krop- òf ijsbergsla | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie òf groenlof | - 't Leeuweriksveld |
Komkommer | - via de Zaai-ster |
...
Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.
Het zit tegen met de sperziebonen dit jaar. Meerdere zaaisels zijn door koud weer in het voorjaar slecht opgekomen. Onze eigen oogst ia waarschijnlijk te klein om de pakketten te voorzien, we gaan ons best doen om boontjes uit de Flevopolder te bemachtigen.
Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Zaterdag 5 september is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.
De eigenaars van ons pachtland willen dat verkopen. Wij willen het kopen en onderbrengen in de door ons opgerichte stichting "Mensen voor de aarde". Het mag dan nooit weer verkocht worden en moet voor eeuwig voor goede, biologisch—dynamische landbouw gebruikt worden. Wij kunnen dat alleen met hulp van derden. U kunt meedoen met de actie door een gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde
o.v.v. Actie 1000 x € 100,—
Renteloze leningen zijn ook welkom, neemt u hierover contact met ons op, a.u.b. We hebben al ruim 23% van het benodigde bedrag binnen, alle schenkers hartelijk dank!! Tot 31 december hebben we de tijd.
Wouter en Kathinka
500 g rode kool, 2 appels, 10 witte druiven, 2 eetl rode-bessenjam, peper, zout, mespuntje kaneel, 1 eetl bruine suiker, 1 glas rode wijn, 50 g gehakte cashewnoten
Snij de rode kool en kook deze 15 minuten in een klein beetje water met peper, zout, kaneel, bruine suiker en de wijn. Snij de appels in stukjes en snij de druiven doormidden. Giet wat vocht af van de rode kool en meng er de appels, druiven en de rode-bessenjam door. Verwarm de kool nog even goed, voeg appels, druiven en jam toe en bestrooi de kool met de gehakte cashewnoten. Lekker met krielaardappeltjes.
200 gr koolvisfilet (diepvries), 500-600 gr worteltjes, 500 gr vastkokende aardappels, ½ eetl komijn (djinten), 1 sneetje oud witbrood, 1 teentje knoflook, 3 eetl olijfolie
Schil de aardappels. Verkruimel het witbrood. Hak de knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de stukken bevroren vis in de ovenschaal. Meng het broodkruim met de knoflook en 1½ eetlepel olijfolie en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel dit mengsel over de vis en schuif de schaal in het midden van de oven. Laat de vis in 30-35 minuten goudbruin en gaar worden. Schil intussen de wortels.
Breng in een hapjespan 50 ml water met 1½ eetlepel olijfolie, de komijn en zout naar smaak aan de kook. Voeg de wortels toe en stoof ze afgedekt in 10-15 minuten beetgaar. Kook intussen ook de aardappels in ruim kokend water met wat zout in 15 minuten beetgaar. Serveer de koolvis met de komijnworteltjes en de gekookte aardappels.
*Tip* — Vervang de koolvis eventueel door verse tilapia- of kabeljauwfilet. Gebakken aardappels smaken ook goed bij dit gerecht.
1 komkommer, ½ bosje bosui, 8 gr verse dille, fijngehakt, 25 gr feta, verbrokkeld, 1 eetl olijfolie, ½ theel witte wijnazijn, zout en peper
Schil de komkommer en halveer deze in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en schaaf daarna de komkommer met een dunschiller in lange linten. Schep de komkommerlinten in een vergiet om met wat zout en laat even staan. Snijd het groen van de bosui en snijd het in de lengte in heel dunne repen. Snijd het wit in kleine ringetjes. Klop een dressing van olie, azijn en peper en zout. Schep de komkommerlinten met bosui en dille door de dressing en strooi de feta erover.
1 krop andijvie, olijfolie, 1 ui, 30 gr hazel- of walnoten, 3 eetl gemengde notenmoes, handje rozijnen, eventueel 2 halve perziken (op siroop of vers), sojasaus, peper, zout, 1 eetl tarwebloem
Was de andijvie en snijd deze in dunne repen. Pel en snipper de ui. Hak de hazel- of walnoten grof. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water. Snijd de halve perziken klein. Roerbak de andijvie met olijfolie en noten ong. 5 min. Fruit de ui in olie en voeg er notenmoes en rozijnen aan toe. Voeg water, sojasaus, peper en zout naar smaak toe en bind de saus met de bloem. Op het laatst eventueel stukjes perzik toevoegen. Serveer de saus bij de andijvie met bv. couscous, bulghur of rijst.
½ kleine ui, zout, peper, 75 g volle yoghurt, 1½ eetl mayonaise, 2 eetl melk, ½ theel geraspte citroenschil, ½ eetl citroensap, wat suiker of honing naar smaak, 3 of 4 worteltjes, ½ krop ijsbergsla, 1½ eetl gehakte peterselie
Pel de ui en snij deze in smalle reepjes. Doe de ui in een schaal, strooi er wat zout op en kneed het zout door de uireepjes zodat de ui zacht wordt. Voeg de yoghurt, mayonaise en de melk toe en roer alles goed door elkaar. Op smaak brengen met de citroenrasp, citroensap, suiker of honing en peper naar smaak. Was of schrap de worteltjes. Rasp ze grof. Maak de ijsbergsla schoon en snij deze in dunne repen. Meng de ijsbergsla met de wortelrasp en peterselie door de saus.