Regelmatig treft u in het pakket een groente aan van het bedrijf Eko de Eerste in Marknesse, deze week lekkere witte zomerkool.
De Eerste is een mooi gemengd bedrijf van tachtig hectare, al sinds 1987 biologisch, dat midden op het oude Zuiderzeestrand van Blokzijl ligt. Dus waar de mensen vroeger lagen te zonnen en te pootjebaden, wordt nu hard gewerkt! Het was de eerste boerderij die in de Noordoostpolder gebouwd werd, vandaar de naam.
De ondergrond bestaat uit heel fijn strandzand; tijdens de ontginning kwam het wel voor dat een sloot die de ene dag gegraven was, de volgende dag al niet meer terug te vinden was - alles weer dichtgewaaid. Zodat men besloot dat op deze grond minstens tweederde van het bouwplan moest bestaan uit gras, om de winderosie binnen de perken te houden. De melkveehouderij werd daarom de basis en dat is op De Eerste nog steeds zo. De familie Marsman houdt er 55 melkkoeien, en verwerkt een groot deel van de melk zelf tot rauwmelkse boerenkaas en yoghurt. Verder worden er varkens en kippen gehouden, er is tuinbouw, akkerbouw, een boomgaard van ½ ha., een boerderijwinkel + bezorgdienst en een windmolen, die tweemaal zoveel stroom produceert als de boerderij zelf nodig heeft.
Bij onze wekelijkse uitwisseling met noordelijke bioboeren (op het erf van boerderij Lechaim in Nijeveen) wordt de Eerste beurtelings vertegenwoordigd door tuinder Rik Werner en door kaasmaker/winkelier Erik Ploer. Allebei gewaardeerde collega's, met hart voor de biologische landbouw.
Een bijzonderheid van het bedrijf is verder nog dat het een band onderhoudt met Roemenië. Gerrit Marsman heeft er, samen met een Roemeen, een nieuwe boerderij opgezet, die ook een educatieve functie heeft. Doel is om de meest kansarme mensen te helpen in hun ontwikkeling.
Zie ook de website van Eko De Eerste.
Eikebladsla | - | 't Leeuweriksveld |
Snijbonen/sperziebonen | - | 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - | 't Leeuweriksveld |
Trostomaten | - | Tuindersdijk, Erica |
Witte kool | - | De Eerste, Marknesse |
IJssla, broccoli, waspeen, …
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
Snijd de punten van de bonen en trek zonodig de draad ermee af. Was de bonen en snijd ze in stukken van enkele centimeters of dunner. (U kunt ze ook met een molentje fijnsnijden of met de keukenmachine.)
Kook de bonen beetgaar in een beetje water met een snufje zout in ongeveer 15 min. Giet de boontjes af en bewaar het vocht eventueel voor een sausje. Roer een klein klontje boter door de warme boontjes.
400 gr witte kool, 150 gr wortels, 1 ui, 25 gr boter, ½ theel bouillonpoeder.
Pindasaus: 150 gr pindakaas, 50 gr tomatenketchup, water of melk, ½ eetl sambal suiker, zoete ketjap, eventueel 1 klein teentje knoflook en/of maggi
Snijd de witte kool in vieren, verwijder de stronk en snijd de kool in dunne reepjes. Schrap de wortels en snijd deze in stukjes. Snipper de ui grof. Verhit de boter in een braadpan en fruit daarin de ui. Voeg kool en wortel toe en bak ze onder voortdurend omscheppen even mee. Roer 1 dl water en de bouillonpoeder erdoor. Laat de kool met het deksel op de pan in ongeveer 15 minuten gaar smoren.
Maak de pindasaus:
Doe in een steelpan de pindakaas met de tomatenketchup, wat water of melk, de sambal, ketjap en suiker en laat dit onder goed roeren op zacht vuur goed warm worden. Als de pindasaus te dun is, pindakaas toevoegen, als hij te dik is, water toevoegen. Eventueel op smaak brengen met maggi, tomatenketchup of ketjap of suiker.
Serveer de kool met de pindasaus.
300-400 gr snijbonen of sperziebonen, een ui, een teentje knoflook, een blik gepelde tomaten, 1 dl olijfolie, peper, zout, 200 gr couscous, water of bouillon
Snipper de ui en de knoflook. Maak de snijbonen of sperziebonen schoon. Snijd de snijbonen in stukken van 4 cm. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook, laat ze niet bruin worden, gedurende vijf minuten. Voeg de bonen toe en smoor tien minuten, af en toe omscheppen. Voeg de tomaten toe en breng aan de kook, laat zachtjes tien minuten koken. Giet de groentes af door een zeef en vang het kookvocht op. Doe het vocht in een maatbeker en vul zonodig aan met heet water of bouillon tot 250 cl. Doe dit weer in de pan, breng aan de kook, roer de couscous er doorheen en laat twee minuten staan. Roer dan de groenten er weer doorheen, breng op smaak met peper en zout en laat nog twee minuten staan. Lekker met een beetje fijngehakte platte peterselie en koriander in de verhouding 2:1.
2 rijpe tomaten, 2 teentjes knoflook, 1 dikke volkoren boterham, 6 amandelen, 2 volle eetl. geraspte kaas, verse peterselie fijngeknipt, tijm, zout, olie
Het kapje van de tomaten snijden en de tomaten uithollen. De inhoud van de tomaten boven een pan (met goed sluitend deksel) door een zeef wrijven. Een snufje zout toevoegen en het sap zonodig aanlengen met water tot een laag van 1-2 cm. Tijm en zout samen fijnwrijven en met dit mengsel de binnenkant van de uitgeholde tomaten bestrooien. De boterham halveren. De knoflookteentjes halveren en met het snijvlak de boterhammen insmeren. Die vervolgens in kleine blokjes snijden. De amandelen grof hakken. In een andere pan de olie verwarmen, de blokjes brood en de amandelen erbij doen en alles lichtbruin roosteren, vuur niet te hoog. Laten afkoelen. Dan kaas en peterselie erdoor roeren. Dit mengsel voorzichtig in de tomaten scheppen en er het kapje opzetten. De tomaten in het pannetje met sap zetten. Het sap met de tomaat erin aan de kook brengen, deksel op de pan doen en de vlam lager zetten zodra het deksel heet is. In 5 min. de tomaat voorzichtig gaar stoven. Meteen van het vuur halen.