Pakketbrief week 34, 20 augustus 2014

logo

Koeienverhalen

Familie Kamphuis is weer terug van vakantie. Dankzij al onze medewerkers en vrijwilligers hebben we een week lang echt niet aan werk gedacht. Maar het boerenleven hebben we niet helemaal achter ons gelaten. We hebben een week in een Zwitserse berghut uit de 17e eeuw gewoond, 1700m hoog, nu nog door de plaatselijke boeren als onderkomen in de hooitijd in juli gebruikt, in vroegere tijden was deze plek wel permanent bewoont. De enige echte modernisatie was een zonnepaneel voor elektrisch licht. Ik was niet jalours op de boeren en hun werk op die steile hellingen!
Ook hebben we weer wat nieuwe boerenverhalen opgestoken, waaronder één heel mooie over koeien:

In Zwitserland hebben ze vooral het mooie bruine rund met grijswitte snuiten en lange, sierlijk gedraaide horens. Wel een teleurstelling, dat er inmiddels ook heel veel koeien zonder horens rondlopen (omdat die dus zoveel problemen in de krappe stallen veroorzaken).
Er was een koeherder, die in de zomer altijd met een kudde koeien van de verschillende boeren uit het dal naar boven op de alp ging. Hij deed dat werk al minstens 20 jaar. In zijn begintijd had hij alleen koeien met horens in zijn kuddes. Toen was het zo, als die koeien dus nieuw bij elkaar waren hadden ze ongeveer twee dagen ruzie met elkaar en dan was de rangorde bepaald. De kudde bleef rustig.
Nu zijn er dus meestal koeien zonder horens, en wat blijkt: in deze kuddes blijft er een permanente strijd om de rangorde en ze blijven onrustig. Het lijkt of de koeien hun oriëntatie kwijtgeraakt zijn.
De herder was dit op een gegeven moment zo zat dat hij voortaan alleen nog bij kuddes koeien mèt horens gewerkt heeft.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikebladsla of groenlof- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Groenselderij- 't Leeuweriksveld
Peterselie- 't Leeuweriksveld
Waspeen- Cor Zenhorst

In week 35 verwacht:

Chioggiabietjes, stengelui, kropsla, tomaten+basilicum, …


Recepten

Maiskolven met peterselieboter

bijgerecht voor 2 personen

2 takjes peterselie, ¼ kleine ui, 40 gr. boter of margarine, ½ teentje knoflook, zout, peper, 1 theel. citroensap, 2 maiskolven

In kopje de takjes peterselie zeer fijn knippen. Ui pellen en boven peterselie raspen. In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. In koelkast in ongeveer 15 min. laten opstijven. Van maiskolven bladeren en draden verwijderen. Wassen.
In grote pan met ruim water de maiskolven in ongeveer 15 min. gaarkoken. Maiskolven op 2 bordjes leggen. In elk uiteinde 2 houten cocktailprikkers steken. Peterselieboter erover verdelen.

Preistamppotje met cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, zout, ½ grote of 1 kleine rode paprika, 125 gr jong belegen kaas, 50 gr gezouten cashewnoten, 1 eetl olijfolie, 350 gr gewassen en gesneden prei, 1 theel kerriepoeder, ca. 50 cl melk, peper

Schil de aardappels, snijd de grote in stukken en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in dobbelsteentjes. Houd 1 eetlepel cashewnoten apart en hak de rest grof. Verhit de olie en bak de prei met het kerriepoeder al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur. Giet de aardappels af en stamp ze met de prei, de paprika, de gehakte cashewnoten en de melk tot een smeuïge stamppot. Schep de kaas erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout. Garneer met de rest van de cashewnoten.

Worteltjes met peterselie

bijgerecht voor 2 personen

400-500 gr worteltjes, eventueel 10 gr suiker, 30 gr boter, zout, verse peterselie fijngehakt

Schrap de worteltjes en snijd ze in plakjes. Kook de worteltjes in een laagje water met de suiker, boter en zout gaar in ongeveer 10 minuten tot het water is verdampt. Tussendoor de pan af en toe omschudden. Bestrooien met peterselie en meteen opdienen.

Eikenbladsla met pruimen

bijgerecht voor 2 personen

1 krop eikenbladsla, 60 gr feta, 4 stevige pruimen
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel-)wijnazijn, 1 uitje gesn., 1 theel. verse tijm

Sla in stukjes snijden, wassen en droogslingeren in een theedoek. Pruimen wassen en in plakjes snijden (kan om de pit heen). Feta in blokjes snijden en alles door de sla scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de sla scheppen.

Pasta met groenselderij en champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr groenselderij, 1 ui, 150 gr (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl bouillon, 1 dl zure room of creme fraiche, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, 150-200 gr pasta (bijv. lasagne), Italiaanse kruiden, eventueel geraspte kaas

Verwijder de stronk van de groenselderij, was de groenselderij en snijd de stelen in schijfjes. Pel en snipper de ui. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd deze in plakjes. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op ongeveer 175°C. Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ongeveer 2 minuten mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 minuten stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven.
Variatie: Ook lekker met stukjes pittig gekruide gekruide kip of reepjes spek in plaats van kaas.

bron: www.odin.nl

naar boven
naar boven