Wat lijkt het alweer lang geleden dat we snakten naar regen, en nu zijn de verhoudingen precies omgekeerd!
Wat planten en zaaien betreft loopt het buitenteeltseizoen alweer op zijn end: de laatste planten hebben we gezet en de laatste zaaisels (herfstraap, boterknolletjes, raapsteel, winterpostelein, veldsla, winterspinazie) zijn ook grotendeels achter de rug. Ik wil alleen nog winterrogge met voedererwten als groenbemester zaaien na de tarwe (die hopelijk morgen of overmorgen gedorst kan worden!) en de aardappels. Maar ook de aardappels moeten eerst nog geoogst, en ook daarvoor wil ik een paar dagen droog weer! Dan ogen de knollen namelijk veel mooier goudgeel.
De vele regen van de afgelopen tijd bemoeilijkt de onkruidbestrijding, zodat het er nu her en der op de tuin wel wat groener uitziet dan eigenlijk mijn bedoeling is. Maar gelukkig waren we aardig goed bij, dus de schade valt nog mee. Wel zie ik dat sommige gewassen last hebben van de overmaat vocht en niet meer zo lekker groeien.
Wat oogsten betreft is het natuurlijk nog hoogseizoen, en dat gaat de hele herfst door. Binnenkort komen de oogst van de suikermais, de pompoenen, de pastinaak en de groene kool erbij.
Inmiddels maken we ook goede vorderingen met de machineschuur, die we zelf bouwen. De derde spant (van in totaal zeven) staat fier overeind en als het zo doorgaat verwacht ik eind september de golfplaten te kunnen leggen, waarna de machines erin mogen. Staan ze deze winter niet meer buiten te roesten!
IJsbergsla | - | 't Leeuweriksveld |
Snijbonen/spekbonen | - | 't Leeuweriksveld |
Groenlof | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - | De Eerste, Marknesse |
Spitskool, prei, bietjes, suikermaïs(?),
Zaterdag 1 oktober a.s. organiseren we een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
We maken dan het hoorn-mestpreparaat, duizendblad-, kamille-, paardebloem- en eikeschorspreparaat. Iedereen die interesse heeft in de biologisch-dynamische preparaten is welkom. Nadere aankondiging volgt.
Vanaf 8 september 2011 verschijnt wekelijks email-krant De Aardespiegel, waarin vanuit de antroposofie wordt ingegaan op de 'harten'-vragen van lezers met betrekking tot de actualiteit. Op www.aardespiegel.nu verschijnen dagelijks berichten waar lezers hun vragen bij kunnen stellen. Vervolgens zoeken de kernredacteuren Werner Govaerts, Stephan Geuljans en Jac Hielema de mensen die vanuit de antroposofie in kunnen gaan op die vragen. Hun antwoorden worden wekelijks gepubliceerd in de email-krant.
Aanmelden voor ontvangst van De Aardespiegel kan op genoemde website.
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
250 gr gehakt, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, 500 gr snijbonen of spekbonen, 2 kleine zoetzure appels, 350 gr aardappelen, beetje melk, boter, geraspte kaas, peper en zout, nootmuskaat, kaneel
Ovenschaal invetten. Aardappelen schillen en in ca 20 min gaarkoken. Snijbonen afhalen, puntjes eraf en in ca 10 min koken. Appels schillen, klokhuis verwijderen en in plakken snijden. Maak van de aardappelen een lekkere puree. Voeg hieraan een beetje melk, boter en nootmuskaat toe. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Laat dit lekker bruin en knapperig worden. Klein beetje water toevoegen evt iets binden. Leg het gehakt onderin de ovenschaal, daarna de snijbonen, leg daarop de plakken appel. Bestooi deze met kaneel. Dek vervolgens het geheel af met de aardappelpuree. Dik bestrooien met geraspte kaas. Zet dit in een hete oven (220 graden) en laat de kaas smelten en heel licht bruin worden. Lekker met appelcompote.
1 krop ijsbergsla, een halve rode ui of een hele gewone, 250 gr. bacon, 200 gr. champignons, 150 gr. geraspte kaas, 4 hardgekookte eieren, 300 gr. doperwten (diepvries of uit pot), mayonaise
Was en droog de sla en pluk deze klein. Snipper de ui fijn. Bak de bacon tot ze knapperig is en verkruimel ze. Reinig de champignons en snij ze in plakjes. Neem een grote slabak en leg onderop de ijsbergsla, vervolgens de ui, dan de (bevroren) doperwtjes, champignons, de verkruimelde bacon, de kaas en de eieren. Dek het geheel af met de mayonaise, goed uitgestreken tot in de hoeken. Zet de salade afgedekt een nacht in de koelkast - 10 tot 12 uur. Schep de salade voor het opdienen goed door elkaar. Serveren met stokbrood en roomboter of/en kruidenboter. Lekker met een soepje vooraf.
ca 1 pond wortelen, 25 g boter, 150 ml bouillon, 75 ml droge witte wijn, 1 eetl tijm, 1 theel mosterdzaadjes, zout, zwarte peper
Wortels schoonmaken, in plakken snijden. Boter smelten, wortels toevoegen. Wanneer alle wortels met boter bedekt zijn, wijn en bouillon toevoegen. Aan de kook brengen, tijm, mosterd en zout toevoegen. Met deksel op de pan zachtjes 20 min koken. Waaneer er dan nog vocht over is, inkoken totdat de wortels licht glanzen en bedekt zijn met stukjes tijm en mosterd. Gemalen peper eroverheen strooien.
is een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft het de mooie naam Zuckerhut. De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter, met name in de buitenste bladeren. Het is een makkelijk te telen gewas en kan een klein beetje vorst verdragen. Groenlof is lekker als je het kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is het ook erg smakelijk. Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft het meerdere dagen vers.
½ krop groenlof, 1 uitje, 1 teen knoflook, 1 theel gemalen komijn (djintan), 1 theel kerriepoeder, 1 á 2 eetl citroensap, 200 gr seitan (pot), 1 theel kaneel, peper en zout, olie om in te bakken
Was de groenlof en snijd het in smalle reepjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 á 10 minuten beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout.