Stel je eens voor dat we met elkaar afspreken dat we voortaan alleen nog betalen voor werkelijke, gewilde prestaties van de ene mens voor de andere mens. Goederen of diensten, dat maakt niet uit, maar de betreffende prestatie moet in een behoefte voorzien, dus gewild zijn. Dat zou dus betekenen dat, voor degenen die in staat zijn om te werken, elke mogelijkheid om zonder arbeid aan inkomen te komen wordt afgeschaft. (Voor zieken, kinderen en ouden van dagen blijft natuurlijk wel het recht op inkomen zonder arbeid als tegenprestatie). We moeten dan ook vastleggen dat er een recht op arbeid bestaat, en ervoor zorgen dat ieder die kan en wil werken, ook een arbeidsplaats vindt.
Is zoiets mogelijk? En wat zullen de consequenties zijn?
Het kan door elke mogelijkheid om de produktiemiddelen natuur, arbeid en kapitaal tot koopwaar te maken - iets wat nu nog voortdurend als vanzelfsprekend gedaan wordt - af te schaffen, en alleen nog de met die middelen geproduceerde produkten als zodanig te verhandelen.
Dus: de handel in onroerend goed, de arbeidsmarkt, de aandelenhandel, de mogelijkheid om bedrijven als geheel te kopen en verkopen - die vervallen. Iemand die de zeggenschap over een bedrijf wil hebben, kan die alleen krijgen op grond van zijn bekwaamheid.
Een ondernemer kan geen arbeiders meer kopen op de arbeidsmarkt, maar beiden verkopen alleen nog hun gezamenlijke prestatie en ze gaan in vrijheid een rechtsverhouding aan waarbij ze vooraf vastleggen welk aandeel in de opbrengst van de gezamenlijke onderneming aan ieder toekomt. Geld "verdienen" alleen maar omdat je al geld hebt, en dat belegt of op de bank zet; bezit van je ouders "zomaar" erven zonder dat je de bekwaamheid en de wil hebt om het ten dienste van de gemeenschap te beheren - dat zal niet meer mogelijk zijn. Een heilzame reiniging van onze economie; alle handel in gebakken lucht eruit! Dat is het werkelijke geneesmiddel om alle financiële crises te voorkomen.
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Bietjes | - | 't Leeuweriksveld |
Sperzie/spekbonen óf courgette | - | 't Leeuweriksveld |
Spinazie óf paksoy | - | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | - | Gerard Lanting, Oosterhesselen |
paksoy, paprika, sla, suikermaïs(?),
Zaterdag 1 oktober a.s. organiseren we een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
We maken dan het hoorn-mestpreparaat, duizendblad-, kamille-, paardebloem- en eikeschorspreparaat. Iedereen die interesse heeft in de biologisch-dynamische preparaten is welkom.
We beginnen om 10 uur met een Michaëlsverhaal, daarna maken we de preparaten, we zingen een Michaëlslied en om plm. 13u eten we gezamenlijk ter afsluiting.
Vanaf 8 september 2011 verschijnt wekelijks email-krant De Aardespiegel, waarin vanuit de antroposofie wordt ingegaan op de 'harten'-vragen van lezers met betrekking tot de actualiteit. Zie www.aardespiegel.nu
OPEN DAG
op de biologisch-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof
Datum: 11 september.
Een bezoek waard!
Kijk op www.warmonderhof.nl
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
250 gr witte rijst, 250 gr rundergehakt, 250 gr spitskool, 1 bouillontablet(kip- of runderbouillon), 1 grote ui, 1 klein teentje knoflook, ½ theel djahé (gemberpoeder), ½ eetl kerriepoeder, (versgemalen) peper, zout naar smaak, olijfolie
De spitskool in dunne reepjes snijden. De ui pellen en in blokjes snijden. Pers het teentje knoflook uit. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak met de bouillontablet de bouillon. Hiervan gebruik je 50 ml. Bak het gehakt in een scheutje olijfolie in een hapjespan op een middelhoog vuur. Met peper en zout het gehakt kruiden naar eigen smaak. Als het gehakt bijna gaar is alvast de blokjes ui toevoegen. Nu ook de knoflook en djahé over het gehakt-ui-mengsel verdelen. 5 minuten voor opdienen de spitskool beetje bij beetje onder omscheppen toevoegen aan het gehakt zodat de kool knapperig blijft. De bouillon over het geheel gieten en doorroeren. Kerriepoeder toevoegen en doorroeren.
Serveertip: strooi er gebakken uitjes over.
500 gr spinazie, 2 plakjes deeg voor hartige taart, boter, 1 dl creme fraiche, 3 eieren, 75 gr zachte geitenkaas, 1 eetl groene pesto
Was de spinazie in ruim water. Snijd de stronkjes eraf. Kook de spinazie ongeveer 10 minuten. Laat uitlekken (druk het uit in een zeef). Laat de plakjes deeg voor hartige taart ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C). Vet 2 eenpersoons ovenschaaltjes of quichevormpjes in met boter. Rol het deeg evt. wat groter uit en bekleed de schaaltjes ermee. Laat het overtollig deeg over de rand hangen. Klop de creme fraiche los met 1 ei. Verkruimel de geitenkaas en roer het met de pesto en spinazie door het eimengsel. Vul de schaaltjes met het spinaziemengsel en bak ze ca. 15 minuten. Haal de quiches uit de oven. Haal de quiches uit de oven en breek boven iedere quiche voorzichtig een ei. Zet de quiches nog ca. 15 minuten in de oven. Lekker met een tomatensalade.
2 grotere preien, 1 dunnere prei, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetl zonnebloemolie, 1 flinke aardappel, 150 gr (kastanje)champignons, 3 kruiden- of groentebouillontabletten, 100 gr geraspte belegen kaas, peper, zout
Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de 2 grotere preien in grove stukken en was deze goed. Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de andere prei in smalle ringetjes en was ook deze prei goed. Schil de aardappel en snij deze in blokjes. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de aardappelblokjes en de grof gesneden prei hieraan toe. Roer goed door en doe er 1½ liter water en de bouillontabletten bij en breng alles aan de kook. Laat plm. 15 - 20 minuten koken tot de aardappel zacht en gaar is. Pureer de soep. Voeg de ringetjes prei, de champignons en de geraspte kaas toe en warm nog even door. Maak op smaak met peper en zout.
600g rode bieten, augurken, 1 kleine ui of 2 stengeluitjes, 1 appel
Dressing: 4 eetl. yoghurt, 2 eetl. mayonaise, azijn, (kruiden)zout, evt. een scheut appeldiksap
Rode bieten schillen en in ca 30 min gaar koken. Afgieten, met koud water overgieten, pellen en in schijven snijden. Appel schillen en in blokjes snijden. Augurken en ui in stukjes snijden. Dressing maken en mengen met de andere ingrediënten. Met 4 stuks nieuwe haringen in stukjes ondergemengd wordt het een lekkere maaltijdsalade met aardappels als bijlage.