Pakketbrief week 36, 5 september 2012

logo

Piepkleine stukjes over muizen

Op de akker, tussen de wortels was een muizennest. Met twee muizenbaby's en de moeder spoorloos. Nu is één van de muisjes bij de nicht van Martin en zij is druk bezig met voeden en warmte geven. Één is bij ons en wij zijn druk bezig met voeden en warmte geven. De oogjes zijn nog dicht van het beestje, maar tot nu toe wordt het elke dag levendiger. Aan muizenmelk was niet aan te komen en we hebben een dieet van acidophilus met wat speltmeel en warm water bedacht. Het muisje is al zo tam, dat het op je hand loopt, als je die in het kooitje legt. De kinderen vinden dit prachtig en wij grote mensen zien de humor ervan ook wel: met twee katten, die ons huis en erf muizenvrij moeten houden en dan een muis grootbrengen.

Marco Peters, die drie ochtenden bij ons werkt, zag de bui al hangen en heeft de dag ervoor het volgende

Piepklein stukje tekst over een muis

geschreven:

Ik ben uit mijn holletje gekropen. Wat klinkt dat lief hè?

Eh…ik bben ook lief..

Hi ! Hi!

Ik heb kleine pootjes, een zacht vachtje en een gevoelig neusje.

Ik heb wel een lange staart en grote oren

Mm maar maar daar kan ik niets aan dóén.

Dus dus ik ben heel lief, want

Ik ben een muisje!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Spinazie of snijbonen - 't Leeuweriksveld
Suikermais - 't Leeuweriksveld
Waspeen - 't Leeuweriksveld
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 36 verwacht:

Spinazie (voor wie het deze week niet had), andijvie, groene kool, …


Acties week 37

Koolrabi superschmelz*/st 1,75
Blauwe bessen/250g 2,75

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Binnenkort wordt in Emmen de tweede editie van MMculinairM georganiseerd, "het preuvenement van zuidoost-Drenthe."
't Leeuweriksveld doet ook een beetje mee, want we voorzien deelnemer Joop Zwiep van de groenten die hij nodig heeft voor zijn lekkernijen.
Zaterdag 15 september vanaf 15 uur en zondag 16 september vanaf 14 uur op het Marktplein in Emmen, toegang vrij.


Recepten

Caesarsalade met bindsla en croutons

bijgerecht voor 2 personen

2 eieren
1 kleine krop bindsla of ½ grote krop
½ komkommer
½ blikje ansjovisfilets
25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas of oude kaas

Croutons:
2 sneetjes witbrood
(olijf)olie

Dressing:
½ teentje knoflook
75 gr Griekse yoghurt
1 eetl mayonaise
1 theel mosterd
½ eetl citroensap
zout, peper

Kook de eieren ca. 10 min en pel ze. Snijd ze in stukjes.
Was de sla en scheur hem in stukken. Was de komkommer en snijd hem in plakjes.
Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Pers de knoflook boven een kommetje.
Meng het met de yoghurt, mayonaise, mosterd, citroensap, zout en peper. Snijd de korsten van het witbrood en snijd het in blokjes.
Fruit een teen knoflook in een pan, doe de blokjes brood erbij en besprenkel met olijfolie. Bak mooi bruin.
Meng in een schaal de sla met stukjes ei, ansjovis en komkommer. Besprenkel met de dressing en bestrooi het met kaas en croutons.

Tip: uitbreiden van de salade kan met stukjes tomaat, 25 gr uitgebakken spekjes of 50 gr gerookte kipstukjes.

Maiskolven met peterselieboter

bijgerecht voor 2 personen

2 takjes peterselie
¼ kleine ui
40 gr. boter of margarine
½ teentje knoflook
zout, peper
1 theel. citroensap
2 maiskolven

In kopje de takjes peterselie zeer fijn knippen. Ui pellen en boven peterselie raspen.
In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Ui en peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
In koelkast in ongeveer 15 min. laten opstijven. Van maiskolven bladeren en draden verwijderen. Wassen.
In grote pan met ruim water de maiskolven in ongeveer 15 min. gaarkoken.
Maiskolven op 2 bordjes leggen. In elk uiteinde 2 houten cocktailprikkers steken.
Peterselieboter erover verdelen.

Paprika gevuld met walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

2 paprika's
70 gr walnoten
stukje geitenkaas
2 eetl. pesto
2 uien
klein potje kapucijners
1 groene peper
paprikapoeder
peper, zout
(noten)rijst
½ komkommer
olijfolie
100 gr rijst
peterselie

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op ca. 180°C (gasoven stand 4).
Snijd de paprika's dwars in 2 helften en maak binnenkant leeg, eventueel onderkant iets afvlakken.
Snipper de uien, snijd de peper in kleine stukjes, giet het vocht van de kapucijners, verbrokkel de geitenkaas, hak de walnoten fijn.
Snij de komkommer in dunne plakjes. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de ui, groene peper en de walnoten.
Voeg de geitenkaas en kapucijners toe. Breng op smaak met de kruiden.
Vul de paprika-helften met het mengsel en bak circa 10 tot 15 minuten in de oven. Leg de komkommerschijfjes rond de rand van het bord, breng ze op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Leg in deze cirkel de rijst en leg de gevulde paprikahelften daarop. Klein toefje peterselie voor de afwerking.

Wortelsalade

bijgerecht voor 2 personen

400 gram wortelen
3 eetl rozijnen
1 dl appelsap
1 eetl citroen
1 theel mosterd
peper, zout
1 kleine appel

Pers de citroen uit en meng het sap met de appelsap. Was de rozijnen en week ze een half uur in het appelsap met citroensap.
Giet de rozijnen af in een zeef en vang het vocht op. Maak van het rozijnenvocht met de mosterd, peper en zout een dressing.
Schrap de wortelen en rasp ze grof. Schil de appel en rasp hem grof.
Meng alles door elkaar.

naar boven
naar boven