Pakketbrief week 37, 12 september 2012

logo

Nazomer

Ondanks het héérlijke weer dat we nog hadden - de nazomer is een favoriet jaargetijde van mij: als het nu mooi weer is geniet ik van de krachtige, rustige sfeer die er is - merk je toch aan veel dingen dat het groeiseizoen ten einde gaat. De dagen worden in hoog tempo korter, overal en nergens kom je spinnewebben tegen, de eerste ochtendnevels heb ik alweer waargenomen.
Vlakbij ons huis hebben we een wespennest in de grond zitten, deze zijn nog heel actief. Eerst hadden ze één klein vlieggat in de grond, maar nu zijn er twee brede openingen: het is verbazend wat deze kleine diertjes kunnen! Vanaf half augustus hoeven ze geen larven meer groot te brengen. Ze hebben dan alleen nog suikers nodig en ontwikkelen zoals bekend een sterke voorliefde voor alles wat zoet is. Dat vinden we vervelend, maar ja, wespen zijn nuttige insecten die bloemen bevruchten en allerlei schadelijke insecten opruimen, dus wat doe je dan? We hebben onze pauzetafel verplaatst naar de andere kant van het erf, om de overlast te verminderen. En we voeren de wespen bij wijze van afleidingsmanoeuvre met overrijpe bananen en een pot jam die we zelf te zoet vonden, een succesvolle tactiek: het wémelt erop.

De laatste planten in de vollegrond hebben we eind augustus al gezet, en de laatste zaaigewassen zijn er afgelopen zaterdag ingegaan: winterpostelein, raapstelen, rucola, radijs, winterspinazie en mosterdblad. Er moet nog een beetje schoffel- en wiedwerk gedaan worden, maar we kunnen ons nu hoofdzakelijk concentreren op het oogstwerk en op het inzaaien van groenbemesters op de vrijgekomen stukken (winterrogge).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikeblad- of bindsla - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Purple frills - 't Leeuweriksveld
Spinazie of knolvenkel - 't Leeuweriksveld resp. Gerard Lanting, Oosterhesselen
Broccoli - van Vilsteren, Marknesse

In week 38 verwacht:

Groene kool, bataviasla, …


Acties week 38

Groene kool*/st 1,50
Spruitjes*/500g 1,75

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Binnenkort wordt in Emmen de tweede editie van MMculinair georganiseerd, "het preuvenement van zuidoost-Drenthe."
't Leeuweriksveld doet ook een beetje mee, want we voorzien de deelnemers Kookatelier Joop Zwiep en restaurant "De vijfde Smaeck" (een nieuw restaurant in Emmen, dat ook zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruikt) van de groenten die zij nodig hebben voor hun lekkernijen.
Zat 15 sept. vanaf 15u en zo. 16 sept. vanaf 14u op het marktplein in Emmen, toegang vrij.


Recepten

Bladmosterd Purple frills

Purple frills is een bladmosterd met fijn ingesneden paarse blaadjes met een pittige smaak. Bladmosterd wordt ook kaisoi genoemd. Het kan gekookt als spinazie en als roerbakgroente gegeten worden. Of gebruik de blaadjes in slaatjes om een pittige toets te geven.
Recepten voor raapstelen zijn geschikt voor bladmosterd.

Stamppot met bladmosterd

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje bladmosterd
700 gr aardappelen
60 gr blauwe kaas of een kleine (vegetarische) rookworst of salami
klontje boter of scheutje room
peper en zout
mosterd naar smaak
ev. een potje gekookte maïs of linzen

Verwijder de onderkant van de bladmosterd, was de groente in een bak met ruim water. Snijd de bladmosterd in stukjes.
Aardappelen koken en er puree van maken met een klontje boter of room. Zout naar smaak toevoegen.
De blauwe kaas fijnprakken of de opgewarmde worst/salami in stukjes snijden. Meng het door de puree.
Naar wens gekookte maïs of linzen even opwarmen en erdoor roeren. Tot slot de rauwe bladmosterd erdoor scheppen en eventueel verder op smaak brengen met mosterd.

Gestoofde bladmosterd in soja-saus

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje bladmosterd
1 ui
1 teentje knoflook
beetje maïzena
½ kopje water
boter
gemberpoeder
sojasaus of ketjap

Verwijder de onderkant van de bladmosterd. Was en snijd ze in grove stukken (4-5 cm).
Snijd de ui in dunne reepjes. Snijd de knoflook fijn.
Roer de maïzena door het water. Smelt de margarine of boter in een (braad)pan op laag vuur.
Voeg de knoflook, gemberpoeder en de ketjap (sojasaus) toe. Roer goed en voeg dan de ui toe.
Draai het vuur hoger en kook de ui in 5 min. gaar in de saus. Doe het water met de maïzena in de saus en breng aan de kook.
Voeg de stukken bladmosterd toe aan de saus en laat 3 min. meekoken (schep af en toe om). Lekker met gekookte rijst.

Groentequiche met andijvie

bijgerecht voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg
een kleine krop andijvie
2 eieren
100 gr blauwe kaas of geitenkaas
½ theel. tijm
zout en peper
olie om in te bakken en om mee in te vetten
evt.150 gr cherrytomaatjes

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225°C.
Vet een springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken.
Was en snijd de andijvie. Verhit een scheut olie.
Voeg de andijvie beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groente een paar minuten en haal ze van het fornuis.
Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Evt. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groente drukken.
Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade.
De quiche smaakt koud ook lekker.

Venkelsalade met ei en pestodressing

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla
1 knolvenkel
2 eieren
2 eetl. olijfolie
1 eetl. azijn
1 theel. pesto

Sla wassen, in stukjes scheuren en op een platte schaal verdelen. Knolvenkel wassen, kontje wegsnijden en de bovenste en droge delen van de stengels snijden.
Venkel in kleine stukjes snijden en over de sla verdelen. Eieren koken tot ze hard zijn, pellen, in de lengte halveren en over de salade verdelen.
Olie, azijn en pesto goed mengen. Dit gaat makkelijk met een kleine garde.
Dressing over de salade schenken.

naar boven
naar boven