U heeft het waarschijnlijk ook gehoord of gelezen: twee weken geleden werd een groot literatuuronderzoek gepubliceerd, dat heeft uitgewezen dat biologische voeding niet gezonder is dan gangbare. Spontaan kreeg ik medelijden met deze wetenschappers. Ze zijn zo gevangen in hun abstracties, dat ze het wezenlijke helemaal uit het oog verliezen.
Wat dit onderzoek vooral aantoont, is dat de gangbare wetenschap - dezelfde wetenschap waaruit ook kunstmest, bestrijdingsmiddelen en bio-industrie zijn voortgekomen - een ongeschikt instrument is om de waarde van biologische landbouw te bepalen. Het is een vorm van wetenschap die heel geschikt is om de dode stof te onderzoeken - alles wat geteld, gemeten of gewogen kan worden, is met deze wetenschap benaderbaar. Maar helaas voor de wetenschappers zijn de essenties van het leven, de ziel en de geest niet met tellen, meten en wegen te vatten… en een mens bestaat nu eenmaal, gelukkig, niet alleen uit dode stof. Ons fysieke lichaam maakt, in al zijn wonderbaarlijke schoonheid en complexiteit, toch slechts ons laagste zijnsniveau uit. Ons levenslichaam, dat we gemeen hebben met de planten, ons zielelichaam, dat we gemeen hebben met de dieren en onze geest, waardoor we ons tot vrije, zelfbewuste en liefdevolle mensen kunnen maken, zijn telkens van een hogere orde.
Bestaat er dan een wetenschap die wel in staat is het leven, de ziel en de geest op heldere en exacte wijze te doorgronden?
Jawel, die bestaat. Het is de geesteswetenschap die door Rudolf Steiner al ruim 100 jaar geleden is gefundeerd. Het keninstrument van deze wetenschap is de mens zelf! Uit deze wetenschap is o.m. de biologisch-dynamische landbouw voortgekomen. En op grond van deze wetenschap weet ik:
Biologisch(-dynamisch): véél gezonder!
Rode bataviasla | - | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi superschmelz | - | 't Leeuweriksveld |
Krulandijvie | - | 't Leeuweriksveld |
Bospeen | - | 't Leeuweriksveld |
Paprika | - | Tuindersdijk, Erica |
IJsbergsla, groenlof, spitskool, rode biet, venkel.
Groene kool*/st 1,40
Cherrytomaatjes*/250 g 1,30
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
Als het weer het toelaat, gaan we a.s. zaterdag 29 september aardappels oogsten. Dit is een mooie klus, maar wel veel werk, zodat we er wel wat hulp bij kunnen gebruiken! De aardappels worden door een éénrijig rooiertje achter de trekker uit de grond gehaald en vervolgens met de hand verzameld in kratten, die weer in kuubskisten geleegd worden. Als u zin heeft om mee te doen, bent u van harte welkom om 10.00u. Als u eerst een kopje koffie wilt drinken, moet u hier om 9.30u zijn. Ook prima geschikt voor kinderen. Om 13u. is er soep met brood.
Zaterdagochtend om 8 uur beslis ik of de actie door kan gaan, bij regen of als de grond nog te nat is, kan dit niet. Dus als u belangstelling heeft, meld u dan aan door ons een mailtje te sturen: info@leeuweriksveld.nl
Op zaterdagochtend ontvangt u dan van mij een mailberichtje of de actie doorgaat.
1 kleine krop krulandijvie of ½ grote krop, 1 rijpe peer, 50 gr walnoten, 50 gr kaas (emmentaler of iets hartigers)
Vinaigrette: 2 eetl. olijfolie, ½ eetl. mosterd, ½ eetl. frambozenazijn of wijnazijn, ½ eetl. maanzaad, zout en versgemalen zwarte peper
Krulandijvie wassen. Peer wassen en in blokjes snijden. Kaas in blokjes snijden. Grill voorverwarmen. Leg de walnoten op een met aluminiumfolie beklede ovenlade en zet ze 4 min. onder de grill (opletten dat de noten niet verbranden!). Meng de ingrediënten voor de vinaigrette. Meng de krulandijvie en de peer door de vinaigrette en verdeel dit over 2 diepe borden. Strooi de kaas en de walnoten erover. Lekker met boerenbrood.
2 kleine koolrabi's of 1 grote, 50 gr zachte roomboter, zeezout naar smaak, 5 sprieten bieslook, ½ theel. kerriepoeder, 1 eetl. citroensap
Koolrabi schillen en in dunne plakken snijden. Grill voorverwarmen. Koolrabi op een rooster 10 min. grillen. De plakken halverwege omdraaien. Bieslook fijn knippen. Boter met een vork mengen met zout, bieslook, kerrie en citroensap. Hete koolrabi serveren met een klontje kruidenboter.
500 gr wortels, 1½ eetl olijfolie, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, zeezout, peper, ½ theel suiker
Verwarm de oven voor op 175°C. Maak de wortels schoon en haal de uiteinden eraf. Leg ze in een ovenschaal. Snijd de sjalotjes in vieren, pel de knoflooktenen en leg ze bij de wortels. Besprenkel dit met olijfolie. Strooi de kruiden erover en wat zout, suiker en peper naar smaak. Schuif de schaal in de oven en laat de wortels in ca. 35 minuten garen.
150 gr pasta, 1 potje of blikje tonijn naturel, 1½ paprika, 1 ui, ½ teentje knoflook, 1 eetl. kappertjes, 1 eetl. olie, 75 gr geraspte kaas, verse basilicum, bieslook
Kook de pasta in ruim water beetgaar. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukken. Maak de paprika schoon en snijd ze in smalle repen. Pel de ui en knoflook en snijd beide klein. Verhit de olie en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de paprikareepjes toe en bak ze 5 minuten mee. Schep de tonijn en kappertjes door de groente en meng de uitgelekte pasta erdoor. Warm deze nog even mee, neem de pan van het vuur en roer de geraspte kaas, fijngeknipte basilicum en bieslook door het gerecht.
1 krop bataviasla, 60 gr feta, 4 stevige pruimen
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl.
(appel-)wijnazijn, 1 uitje gesn., 1 theel. verse tijm
Sla in stukjes snijden, wassen en droogslingeren in een theedoek. Pruimen wassen en in plakjes snijden (kan om de pit heen). Feta in blokjes snijden en alles door de sla scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de sla scheppen.